A Momentum korábbi szóvivőjét támogatja a DK Pécsett

2021.06.24. 11:49

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A Momentum korábbi szóvivőjét támogatja a DK Pécsett

„Nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező fiatal közgazdászként pontosan látja, mire van szüksége a városnak és a térségnek, hogy ismét fejlődő pályára álljon. Pécs jobbat érdemel!” – ezzel a szöveggel magyarázza Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője és egyben miniszterelnök-jelöltje, hogy

a Demokratikus Koalíció Nemes Balázst, a Momentum korábbi szóvivőjét, jelenlegi pécsi innovációs biztosát támogatja a pécsi előválasztáson.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a DK visszalépteti a korábbi jelöltjét, Auth Istvánt, pécsi önkormányzati képviselőt, és a Baranya megyei 1-es választókörzetben két szereplősre csökken a verseny:

ugyanis így pécsi választók a körzet jelenlegi országgyűlési képviselője, Mellár Tamás és Nemes Balázs közül választhatnak az ellenzéki előválasztáson.

Nemes Balázst a Momentumon kívül a Demokratikus Koalíció támogatja, míg 2018-ban független képviselőként megválasztott, ám a Párbeszéd frakciójában ülő Mellár Tamás az MSZP-Párbeszéd pártszövetség mellett a Jobbik, illetve a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatását is élvezi.

Arról jelenleg nem tudni, hogy az LMP vagy a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt indít-e különálló jelöltet a pécsi székhelyű Baranya 1-es választókörzetben.

Viszont az előválasztásnak hatalmas tétje van, hiszen 

aki megnyeri az előválasztást, vélhetően 2022-ben parlamenti mandátumot is szerez.

Már 2014-ben sem sokon múlt, hogy az ellenzék győzzön: az MSZP akkori jelöltje, – és jelenlegi társelnöke – Tóth Bertalan csak 4,24 százalékponttal maradt le az első helyről, amit 37,19 százalékos eredménnyel végül a fideszes Csizi Péter szerzett meg. Ha már 2014-ben is megvalósult volna a mostani hatpárti ellenzéki összefogás, akkor az ellenzék behúzta volna a körzetet, mivel jelöltjeik összesen 21,14 százalékponttal szereztek többet Csizinél.

2018-ban viszont már az ellenzék győzedelmeskedett, méghozzá a most előválasztáson is elinduló Mellár Tamás révén: Mellárra a szavazók 39,26 százaléka szavazott, ami 2,29 százalékponttal több, mint amit a fideszes Csizi kapott.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Nemes Balázs / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek