Országos futóbajnok lett egy magyar roma lány Szlovákiában

Szerző: Renczes Ágoston
2021.06.23. 10:38

Horváth Annamária egy szegregátumban él, 2018-ban vált országosan ismertté, amikor balerinacipőben futva megnyert egy iskolai bajnokságot.

Országos futóbajnok lett egy magyar roma lány Szlovákiában
Országos szlovák bajnok lett serdülő kategóriában 1500 méteres futásban Horváth Annamária, egy Szepsiben élő magyar roma lány

 

– számolt be róla a Denník N és a KörképSzepsi egy a magyar határtól pár kilométerre fekvő magyar-szlovák-roma vegyes lakosságú délkelet-szlovákiai kisváros.

Annamária 2018-ban lett országosan ismert, amikor megnyert egy országos iskolai futóversenyt.

 

A versenyen felkészülés nélkül vett részt és mivel futócipőre nem telt a családjának, egyszerű utcai „balerinacipőben” futott. 

 

Az egész országot bejárta a fotó, ahogy a vézna kislány szerényen áll balerinacipőben a dobogó legfelső fokán.

Az ismertség rövid ideig ráirányította a figyelmet a szegregátumokban élőkre.

 

Szlovákia akkori elnöke, Andrej Kiska meglátogatta a szepsi magyar tanítási nyelvű alapiskolát, ahol a lány tanult, és a szegregátumot is, ahol él a 17-tagú családjával.

 

Annamiária iskolájának igazgatója, Papp Andrea a Denník N-nek akkor azt mondta: a telepen több Annamáriához hasonló tehetség is van, csak nincs ki felkarolja őket. 

Annamáriának úgy tűnik, sikerül kitörnie: miután országosan ismertté vált, több támogató is jeletkezett, akik sportcipőt vásároltak neki, és hivatásos edző kezdett vele foglalkozni. A 17-éves tehetséges lány azóta a Szepsi Atlétikai Klub versenyzője, így nyerte vasárnap serdülő kategóriában 1500 méteren az országos bajnoki címet.  

NYITÓKÉP: Centrum voľného času CVrČek / Facebook
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek