14 körzetben kötött megállapodást a Jobbik és a Momentum az előválasztásra

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.23. 18:30

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

14 körzetben kötött megállapodást a Jobbik és a Momentum az előválasztásra

Még hivatalosan el sem kezdődött az előválasztás, az csak majd július 26-tal, a jelöltek hivatalos bejelentkezésével veszi kezdetét, de már nagyüzemben, és egyre nagyobb üzemben zajlik az egymás közötti megállapodás-kötés az informálisan már hétpárti (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, Párbeszéd, LMP, Új Világ Néppárt) szövetség tagjai között.

Újabb nagy dealt jelentett be a Jobbik:

Jakab Péterék és a Momentum összesen 14 körzetben kötöttek megállapodást arról, hogy egymás jelöltjét támogatják az előválasztáson.

Ennek értelmében a Momentum az alábbi fontos, 2022-ben billegő körzetekben fogja támogatni a Jobbik jelöltjét:

+ Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as, ózdi körzetében Farkas Péter Barnabást;

+ Győr-Moson-Sopron megye 4-es, soproni körzetében Brenner Kolomant, a Jobbik országgyűlési képviselőjét (aki mögé már az LMP is beállt, bár ez a választókerület azért előzetesen inkább a Fidesznek áll 2022-ben);

+ Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es, törökszentmiklósi körzetében Csányi Tamást;

+ Somogy megye 2-es, barcsi körzetében Ander Balázs országgyűlési képviselőt (aki mögé az LMP úgyszint beállt már);

+ Zala megye 3-as, nagykanizsai körzetében Berta Krisztiánt.

A Momentum ezen kívül még beáll a jobbikos jelöltek mögé a 2022-ben biztos ellenzéki győzelmet ígérő Pest megye 12-es, ceglédi (Zágráb Nándor), valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1-es, miskolci (Szilágyi Szabolcs) körzetekben, továbbá a fideszes bástyának számító Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös, mátészalkai körzetben (Földi István) is.

Ezért cserébe a Jobbik az előválasztáson a Momentum jelöltjeit fogja támogatni a következő, 2022-ben előzetesen billegőnek számító körzetekben:

+ Békés megye 3-as, gyulai körzetében (Mikóné Hirth Beáta);

+ Hajdú-Bihar megye 4-es, berettyóújfalui körzetében (Szántai László);

+ Hajdú-Bihar megye 5-ös, hajdúszoboszlói körzetében (Kiss László);

+ Veszprém megye 2-es, balatonfüredi körzetében (Szecsődi Andrea).

A Jobbik ezen felül a Momentum jelöltje mögé sorol be a 2022-ben előzetesen biztos ellenzéki győzelmet ígérő Budapest 17-es, csepeli körzetében,

ahol a Momentum a korábbi együttes, most már független, de Fekete-Győrékhez kapcsolódó Szabó Szabolcsot indítja, és aki már 2018-ban is megnyerte ezt a körzetet.

A Jobbik továbbá a biztos fideszes választókerületnek számító Zala megye 2-es, keszthelyi körzetében is a Momentum jelöltjét, Elekes Istvánt támogatja az előválasztáson.

Persze kérdés az, hogy mit is fog jelenteni ez a gyakorlatban: a Momentum esetében például azt, hogy akiket ők támogatnak, azoknak – azon túl, hogy a párt logóját maguk mellé rakhatják a kampányban – valószínűleg aktivista segítséget fognak tudni nyújtani, „de ez általában már a helyi erőforrásoktól függ”. Továbbá

a Momentum tervezi azt is, hogy az általuk támogatott jelöltek kampányát vezető momentumos politikusok is megtolják helyben.

Gyakorlatilag ugyanezt jelenti a Jobbik támogatása is, azzal a különbséggel, hogy szerintük egyedi megbeszélés kérdése az is, hogy hozzá fognak-e járulni aktivistákkal, valamint vezető politikusok látogatásával a támogatott jelöltek kampányához.

A Jobbik egyébként még június elején azt nyilatkozta az Azonnalinak, hogy a legátfogóbb előválasztási megállapodási csomagot az LMP-vel kötötték, de hogy ez konkrétan, számokban kifejezve mit jelent, nem részletezték.

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali via Jakab Péter és Fekete-Győr András Facebook-oldala

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek