Új migrációs megegyezést akar Törökországgal a német külügyminiszter

2021.06.21. 14:39

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni a dolog”.

Új migrációs megegyezést akar Törökországgal a német külügyminiszter

Új migrációs megállapodásra van szüksége az Európai Uniónak Törökországgal – közölte hétfőn, a Weltnek adott interjújában Heiko Maas német külügyminiszter, szociáldemokrata politikus. A miniszter szerint a törökök – ha tetszik, ha nem – az unió felé elinduló menedékkérők megállításában kulcsszerepet játszanak, és ahhoz, hogy ezt továbbra is folytatni tudják, bizony további, a menedékkérők ellátására biztosított anyagi források felszabadítására lesz szükség.

Maas mindezt a hamarosan Berlinben összeülő líbiai békekonferencia elé bocsátva mondta el, és úgy fogalmazott: 

„nem akarok itt összegekkel dobálózni, de az biztos, hogy pénz nélkül nem fog menni a dolog.”

Azt is hozzátette, szerinte mindenkinek el kell ismernie, hogy a törökök elképesztően nagy feladatot és terhet vállaltak át európai szomszédaiktól akkor, amikor kezelték a közel-keleti migrációs hullámokat és ellátták a menekülteket. Mint az már ismert, a 2015-ös menekülthullám, ami Európában politikai értelemben már „menekültválságként” jelentkezett, erősen fölborította az uniós konszenzust a migrációs politikában. Miután a kezdeti, befogadó lelkesedés Németorszában is kezdett alábbhagyni, a hullám megfékezésének érdekében 2015 októberében találkozott egymással Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdoğan török elnök, akik megállapodást kötöttek.

Ennek lényege az volt, hogy míg Görögország lehetőséget kap arra, hogy úgy irányítson vissza menekülteket az Égei-tengeren található szigeteikről, hogy azokat Törökország vissza is fogadja, cserébe a törökök minden befogadott, regisztrált menedékkérő után normatívát kapnak majd az EU-tól.

Ez utóbbi időben viszont Erdoğan egyre elnyomóbb rezsimje a megállapodás ellenére is komoly gondokat okozott: miután még 2016-ban egy amerikai lelkészt és misszionáriust a török rezsim bebörtönzött a nyári puccs elleni megtorlások során, az akkori elnök Donald Trump a neoportestáns közösségek nyomására szankcionálta az országot. A kurdellenes török katonai akciók miatt az ország gazdasági elszigeteltsége és politikai válsága is egyre mélyül, az infláció pedig rekordokat döntöget. Egyértelmű tehát, hogy Erdoğannak gyorsan van sok pénzre szüksége.

Talán nem is véletlen, hogy egy június 8-án az európai határvédelmi ügynökség, a Frontex által publikált új jelentés szerint a migrációs nyomás a Földközi-tenger térségében most újra erősödik.

Miután pedig egy marokkói-spanyol diplomáciai botrány után előbbi is a területén ragadt menedékkérők elengedésével gyakorolt az EU-ra nyomást, a németek nem szeretnék, ha ezek után ezt a törökök is megpróbálnák.

Arra, hogy a másik fél is nyitott egy új migrációs megállapodásra, már Hulusi Akar török és Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszterek június 17-i találkozója is utalt. A török állami Anadolu hírügynökség szerint az ankarai találkozó „rendkívül konstruktív légkörben zajlott le”, és a két ország Akar miniszter szerint a fegyvergyártásban és fegyverkereskedelemben is további együttműködést fog folytatni.

NYITÓKÉP: Szíriai menekültek egy a török állami, vészhelyzeti elnökség (AFAD) által felállított táborban, Osmaniyében, 2016-ban. Míg Németországba 2015-16-ban mindösszesen egymillió szíriai menedékkérő jutott el, Törökország mára közel 3 millió menekültről gondoskodik, nagy részben az EU pénzéből. Európai Parlament / Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek