Nagy fölénnyel újraválasztották a háborúban vesztes örmény kormányfőt

2021.06.21. 09:10

A választás tisztaságával kapcsolatban azonban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék pedig bejelentette, el sem fogadja az eredményeket.

Nagy fölénnyel újraválasztották a háborúban vesztes örmény kormányfőt

A hivatalos adatok szerint rendkvül meggyőző fölénnyel, a szavazatok összesítése után 58 százalékkal választották újra az örmények Nikol Pasinján eddigi miniszterelnök Polgári Szerződés Pártját a vasárnapi, második fordulóban. Az időközi választást azután kellett kiírni, hogy a 2020 őszén, Azerbajdzsán és Törökország ellen elveszített háborúért felelősséget vállalva a miniszterelnök korábban lemondott. A liberális kormányfő örmény nacionalista ellenfelei pedig abban reménykedtek, most végleg megszabadulnak majd tőle.

Nem így történt, és az ellenzéki nacionalisták legerősebb párvezetője, Robert Kocsarján azonnal fel is vetette: Pasinján tisztességtelen úton, szavazatvásárlással, kényszerítéssel érte el közel kétharmados fölényét, és hangsúlyozta azt is, ezért az eredményt sem tudja elfogadni.

Az amerikai kormány által finanszírozott Szabad Európa Rádió online hírportáljának információi visszaigazolják Kocsarján aggodalmat. Ők arról számoltak be, hogy Pasinján liberális pártja szerint országszerte a megfélemlítés és a szabálytalanságok jellemezték a voksolást, és egy tucat ellenzéki politikai aktivistát le is tartóztattak a választási napon. Daniel Joanniszjan független választási megfigyelő szerint az összes panaszt továbbították az örmény hatóságoknak.

Pasinján, aki az országot régóta uraló Szerzs Szarkszjánt, és Örmény Köztársasági Pártját három éve békés forradalom élén váltotta, valóban óriási gondokkal nézett szembe, miután az azeri hadsereg török segítséggel 2020 októberében offenzívát indított az örmények által 1994 óta a nemzetközi közösség által el nem ismert módon megszállás alatt tartott Hegyi Karabahban.

A konfliktusban az azerbajdzsáni – törökök által is segített – hadsereg óriási technikai és felkészültségi fölényben volt.

Örményország régi szövetségese, Oroszország nem akarta túlzottan beleártani magát a háborúba, Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban mégis közbelépett végül, orosz békefenntartókkal és a Karabah felét az azerieknek átadó tűzszünet kiharcolásával véget vetett a háborúnak.

Az ősi örmény földnek számító Hegyi Karabah nagy részének elveszítése azonban kiélezte a felháborodást és elkeseredettséget Pasinján ellen, aki a sorozatos tömegtüntetések hatására először lemondott és új választást írt ki, majd a kampány során még

azt is bejelentette: kész saját fiát Azerbajdzsán számára túszul elküldeni azért, hogy a többezer örmény hadifoglyot cserébe visszakapják. Pasinján fia, Asot videóban, katonaruhában erősítette meg: kész meghozni ezt az áldozatot.

A most az egykori, demokráciapárti újságíró Pasinján ellen felhozott, választási csalásra utaló vádak már csak azért is súlyosak, mert az örmény forradalom pár éve éppen az ezzel a módszerekkel élő Köztársasági Párt és erőszakos, korrup elitje világának végső végét ígérte meg, most viszont éppen a rendszerváltó rezsim nézhet szembe hasonló vádakkal, miután megpróbálja a háború utáni ország politikai stabilitását megőrizni.

Miért nem tüntetett a nemzetközi baloldal az örményekért is úgy, mint a palesztinokért? Elég egzotikusak-e ahhoz az örmények, hogy kiérdemeljék a Nyugat szimpátiáját,? Apo Sahagian Jeruzsálemben élő örmény zenész ezekről is beszélt nekünk pár hónapja.

NYITÓKÉP: Nikol Pasinján örmény miniszterelnök megérkezik egy NATO-tárgyalásra 2018 júliusában / FOTÓ: NATO, Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek