Nem jött be az új rendszer, kis változtatással inkább visszatért a régi vakcinaelosztásra India

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.21. 18:17

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett – a második hullám kellős közepén.

Nem jött be az új rendszer, kis változtatással inkább visszatért a régi vakcinaelosztásra India

Ugyan a második hullám szépen lassan lecsengőben van a világ hetedik legnagyobb és kis híján 1,4 milliárdos lakosú országában, Indiában, azonban a regnáló hindu-nacionalista Narendra Modi miniszterelnök és a pártja, a Bharatíja Dzsanata Párt által vezetett kormányszövetség ezzel még nem dőlhet hátra: most a vakcinaellátást kell megoldaniuk úgy, hogy a lakosság lehető legnagyobb része kapjon oltást.

Az indiai kormány elég ambíciózus célt tűzött ki maga elé: mint azt Harsh Vardhan egészségügyi miniszter májusban elmondta, az indiai kormány az év végére India teljes felnőtt lakosságát át akarja oltani (ami nagyjából 950 millió embert jelent) –

miközben az év közepére a lakosságnak mindössze 16,4 százalékát, 224,5 millió embert sikerült legalább egyszer, és csupán 3,6 százalékát, azaz közel ötvenmillió főt már másodszor is beoltani.

Az egyelőre alacsony oltási arány annak is köszönhető, hogy Indiában eléggé elszúrták a vakcinaelosztást: igaz, hogy Indiában készítik a világ akármilyen (tehát nem csak koronavírus elleni) vakcináinak több, mint a felét, és a koronavírus elleni vakcinák közül is helyileg készítik az AstraZeneca ottani változatát, a Covishieldet, valamint az indiai fejlesztésű Covaxint is, mégsem jut elég vakcina minden helyre.

Ennek egyik legfőbb oka – amellett, hogy India nem tározott be időben elegendő vakcinát, valamint például informatikai problémák is akadályozták a magukat oltatni szándékozók regisztrációját – az, hogy Modi kormánya május elsejével alaposan átalakította a vakcinaelosztási rendszert.

Míg addig a központi kormányzat vette meg a gyártóktól a helyben elkészült koronavírus-vakcinákat, addig május elsejétől már ezeknek csak felénél tette ezt meg a kormány, a másik felét átengedte vegyesen a tagállami kormányok, illetve a magánkórházak számára, hogy ők vehessék meg.

Így az Indiát alkotó 35 tagállam nehéz helyzetbe került: míg a központi kormányzat a központi költségvetés terhére megvette az Indiában gyártott vakcinákat, addig

a tagállami kormányoknak is ezt meg kellett tennie a saját költségvetésük terhére, a gyártókkal alkudozva – csak a központi kormányzattal ellentétben még a magánszférát képviselő magánkórházakkal is versenyezniük kellett,

magasabb árat fizetve végsősoron a vakcinákért, mint a központi kormányzat.

Az eredeti elgondolás emögött az volt, hogy az így a magán- és az állami szektort vegyítő verseny arra fogja ösztönözni a még ott nem jelen lévő gyógyszergyártókat, hogy az indiai piacra jöjjenek, és majd ez fog segíteni abban, hogy India a március végén, április elején kezdődött második hullámot legyűrje.

Csakhogy ez a számítás nem jött be, helyette

az olyan szegényebb tagállamok, mint Bihár, Dzshárkhand vagy Uttar Prades nem bírták szusszal a versenyt, ami helyben – a második hullám kellős közepén – vakcinahiányhoz vezetett,

mivel a szűkös erőforrásokból elérhető kínálat nem tudta tartani az iramot az egyre növekvő kereslettel.

Június 21-ével Modiék végül úgy döntöttek, változtatnak az arányokon, és ha nem is térnek vissza ahhoz, hogy csak ők vehessenek vakcinákat, mindenesetre a korábbi 50 helyett hétfőtől már azoknak 75 százalékát veheti meg a központi kormányzat, és oszthatja szét országszerte a tagállami kormányok számára – megszabadítva így őket attól a tehertől, hogy nekik kelljen a gyártókkal megegyezni a beszerzési árakról –, 25 százalék azonban továbbra is a magánkórházaknak jár majd.

Annak érdekében, hogy a most már állami szereplőtől mentessé vált piaci verseny ne húzza fel a végtelenségig a fogyasztói árakat (az állam által beszerzett, állami oltópontokra kerülő vakcinákat a 18-44 év közötti regisztráltaknak ingyen beadják, míg aki magánúton akar oltáshoz jutni, annak fizetnie kell), Narendra Modiék központilag megszabták a három engedélyezett vakcina, a Covishield (10,7 dollár, azaz 3171 forint), a Covaxin (19,3 dollár, átszámítva 5720 forint) és a Szputnyik V (15,7 dollár, vagyis 4653 forint) fogyasztói árát.

Indiában az év eleje óta egyébként 276 millió felhasználható vakcinát regisztráltak hivatalosan, ez a 950 milliós felnőtt lakosság alig 29 százalékának elég. Mindeközben Indiában megjelent egy delta pluszra keresztelt, eddig nem azonosított variáns is – hogy ez miben tér el, mennyiben lehet veszélyesebb a jelenleg ismert mutációknál, még vizsgálják.

NYITÓKÉP: Narendra Modi / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek