Átállt a Munkáspártba és lerasszistázta Boris Johnsont a brit parlament egykori, híres házelnöke

2021.06.20. 08:23

John Bercow, aki a brexit alatt volt a brit parlament házelnöke, a közvetítések pedig világhírűvé tették, közölte, elege van abból, hogy a Toryk, ahová 17 éves korában csatlakozott mára egy idegengyűlölő, rasszista párt, ahol nem találja a helyét. Inkább a baloldalt választotta.

Átállt a Munkáspártba és lerasszistázta Boris Johnsont a brit parlament egykori, híres házelnöke

Rasszista, idegengyűlölő is intoleráns pártnak tartja a konzervatívokat John Bercow, aki a párt képviselete után tíz évig volt a brit alsóház elnöke, a brexit alatti vitákban pedig nemzetközileg is ismert lett színes nyakkendőiről és beszólásairól.

Bercow 2019-ben elhagyta a parlamentet, szombaton pedig szenzációt keltő interjúban nyilatkozott a Guardian hétvégi kiadásaként továbbélő Observernek arról, mostanra viszolyog a konzervatívoktól, pedig a pártnak 17 éves kora óta tagja volt. 

És ugyan most éppen nem parlamenti képviselő, de bejelentette, Boris Johnson miatt csatalkozik az ellenzéki Munkáspárthoz is.

A volt házelnök elmondta, szerinte Boris Johnson „reakciós, populista, nacionalista és idegengyűlölő politikája” tönkretette a konzervatívokat, ő pedig többé semmi szín alatt nem kíván velük közösséget vállalni. A 2009 és 2019 között házelnökként szolgáló exképviselő ezzel szemben közölte, őt „az egyenlőség, társadalmi igazság és nemzetköziség politikája” motiválja, ezt pedig ma Nagy-Britanniában csak a Munkáspárt képviseli.

Hozzátette, célja mostantól az, hogy ezt a jelenlegi Tory kormányt bármi áron leváltsák a hatalomból, ebben pedig ő az ellenzék segítségére lenne. Bercow beszélt még arról is, az egyik utolsó csepp a pohárban elvei számára az volt, hogy Johnson kormánya visszavágta a britek által hagyományosan nyújtott nemzetközi segélyezés mértékét is. Egyébként elárulta, a jelenlegi brit miniszterelnököt „kiváló kampányolónak, és ócska menedzsernek” tartja, aki egy választást simán meg tud nyerni, de hiába beszél a szegény, hátrahagyott közösségek megsegítéséről, erre nézve sem szándéka, sem víziója nincs a megvalósításra.

Bercow alsóházi elnökként visszavonulása után sem kapott nemesi címet a konzervaívoktól, pedig ez szokásjog szerint minden házelnöknek kijár. Ő azonban hivatali ideje utolsó három évében nem csinált titkot abból, hogy ellenzi a 2016-os brexitnépszavazás utáni, Tory kilépési politikát, és erősen EU-párti.. Korábban azonban a Downing Street már kifejezte, Bercow egyszerűen sértődött, amiért mellőzték.

Ő azonban most arról beszélt, nagyon is érti a szélsőjobboldali és jobboldali kísértéseket egykori pártja körül, hiszen, ahogyan elmondta, amikor kamaszként csatlakozott a konzervatívokhoz, még „kőkemény jobboldali” volt, és csupán a 2000-es évek után változtak nézetei jóval liberálisabbra. Noha 2009-ben, amikor az brit alsóház elnökének választotta Bercow-t, a forma szerint lemondott párttagságáról és onnantól fogva a házelnöknek egyedül fenntartott Buckingham választókerületben, verseny nélkül került be, a lemondás csupán formaság, amitől őt még ugyanúgy konzervatívnak tartotta mindenki. Ezért is meglepő és szokatlan mostani lépése.

Bercow interjújának kontextusa egyébként, hogy június 18-án, a déli, eddig nagyon erősen konzervatív választókerületnek számító Chesham és Amershamben időközi képviselőválasztást tartottak, ahol a Toryk nem várt, súlyos vereséget szenvedtek a Liberális Demokratáktól: 2019-es, 16 000 szavazatos többségük vált most semmivé. Bercow szerint a vereségre ő már számított és kifejezte, az épp az általa is kifogásolt okok miatt történhetett meg.

Bercow úgy véli, vele együtt számtalan régi, de mérsékeltebb Tory egyszerűen nem ismer rá többé a pártjára, és számukra Boris Johnson politikája egyértelműen túl kirekesztő, idegen, korrupciós botrányai miatt pedig megbízhatatlan figura lett.

John Bercow-t ugyan sokan nem szerették a brit és amerikai jobboldaliak közül túl liberális nézeteiért, viszont házelnöki tevékenysége alatt kivívta jó pár politikai ellenfelének megbecsülését is. A Munkáspárt corbynista balszárnyát képviselő John McDonnell most úgy nyilatkozott róla, hivatali ideje alatt velük is „szigorúan korrekt” ezzel pedig kivívta ő és párttársai megbecsülését és tiszteletét, ezért ő orül neki, hogy egy pártba kerültek.

Azt még nem tudni, hogy John Bercow így, a Munkáspárt színeiben vajon ezek után újra megpróbálkozik-e majd képviselőnek jelöltetni magát a következő választásokig, de az biztos, a politikától egyáltalán nem vonult vissza.

NYITÓKÉP: John Bercow a brit Közrendűek Házának elnökeként vezeti az ülést / FOTÓ: Jessica Taylor, UK Parliament, Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek