Átállt a Munkáspártba és lerasszistázta Boris Johnsont a brit parlament egykori, híres házelnöke

2021.06.20. 08:23

John Bercow, aki a brexit alatt volt a brit parlament házelnöke, a közvetítések pedig világhírűvé tették, közölte, elege van abból, hogy a Toryk, ahová 17 éves korában csatlakozott mára egy idegengyűlölő, rasszista párt, ahol nem találja a helyét. Inkább a baloldalt választotta.

Átállt a Munkáspártba és lerasszistázta Boris Johnsont a brit parlament egykori, híres házelnöke

Rasszista, idegengyűlölő is intoleráns pártnak tartja a konzervatívokat John Bercow, aki a párt képviselete után tíz évig volt a brit alsóház elnöke, a brexit alatti vitákban pedig nemzetközileg is ismert lett színes nyakkendőiről és beszólásairól.

Bercow 2019-ben elhagyta a parlamentet, szombaton pedig szenzációt keltő interjúban nyilatkozott a Guardian hétvégi kiadásaként továbbélő Observernek arról, mostanra viszolyog a konzervatívoktól, pedig a pártnak 17 éves kora óta tagja volt. 

És ugyan most éppen nem parlamenti képviselő, de bejelentette, Boris Johnson miatt csatalkozik az ellenzéki Munkáspárthoz is.

A volt házelnök elmondta, szerinte Boris Johnson „reakciós, populista, nacionalista és idegengyűlölő politikája” tönkretette a konzervatívokat, ő pedig többé semmi szín alatt nem kíván velük közösséget vállalni. A 2009 és 2019 között házelnökként szolgáló exképviselő ezzel szemben közölte, őt „az egyenlőség, társadalmi igazság és nemzetköziség politikája” motiválja, ezt pedig ma Nagy-Britanniában csak a Munkáspárt képviseli.

Hozzátette, célja mostantól az, hogy ezt a jelenlegi Tory kormányt bármi áron leváltsák a hatalomból, ebben pedig ő az ellenzék segítségére lenne. Bercow beszélt még arról is, az egyik utolsó csepp a pohárban elvei számára az volt, hogy Johnson kormánya visszavágta a britek által hagyományosan nyújtott nemzetközi segélyezés mértékét is. Egyébként elárulta, a jelenlegi brit miniszterelnököt „kiváló kampányolónak, és ócska menedzsernek” tartja, aki egy választást simán meg tud nyerni, de hiába beszél a szegény, hátrahagyott közösségek megsegítéséről, erre nézve sem szándéka, sem víziója nincs a megvalósításra.

Bercow alsóházi elnökként visszavonulása után sem kapott nemesi címet a konzervaívoktól, pedig ez szokásjog szerint minden házelnöknek kijár. Ő azonban hivatali ideje utolsó három évében nem csinált titkot abból, hogy ellenzi a 2016-os brexitnépszavazás utáni, Tory kilépési politikát, és erősen EU-párti.. Korábban azonban a Downing Street már kifejezte, Bercow egyszerűen sértődött, amiért mellőzték.

Ő azonban most arról beszélt, nagyon is érti a szélsőjobboldali és jobboldali kísértéseket egykori pártja körül, hiszen, ahogyan elmondta, amikor kamaszként csatlakozott a konzervatívokhoz, még „kőkemény jobboldali” volt, és csupán a 2000-es évek után változtak nézetei jóval liberálisabbra. Noha 2009-ben, amikor az brit alsóház elnökének választotta Bercow-t, a forma szerint lemondott párttagságáról és onnantól fogva a házelnöknek egyedül fenntartott Buckingham választókerületben, verseny nélkül került be, a lemondás csupán formaság, amitől őt még ugyanúgy konzervatívnak tartotta mindenki. Ezért is meglepő és szokatlan mostani lépése.

Bercow interjújának kontextusa egyébként, hogy június 18-án, a déli, eddig nagyon erősen konzervatív választókerületnek számító Chesham és Amershamben időközi képviselőválasztást tartottak, ahol a Toryk nem várt, súlyos vereséget szenvedtek a Liberális Demokratáktól: 2019-es, 16 000 szavazatos többségük vált most semmivé. Bercow szerint a vereségre ő már számított és kifejezte, az épp az általa is kifogásolt okok miatt történhetett meg.

Bercow úgy véli, vele együtt számtalan régi, de mérsékeltebb Tory egyszerűen nem ismer rá többé a pártjára, és számukra Boris Johnson politikája egyértelműen túl kirekesztő, idegen, korrupciós botrányai miatt pedig megbízhatatlan figura lett.

John Bercow-t ugyan sokan nem szerették a brit és amerikai jobboldaliak közül túl liberális nézeteiért, viszont házelnöki tevékenysége alatt kivívta jó pár politikai ellenfelének megbecsülését is. A Munkáspárt corbynista balszárnyát képviselő John McDonnell most úgy nyilatkozott róla, hivatali ideje alatt velük is „szigorúan korrekt” ezzel pedig kivívta ő és párttársai megbecsülését és tiszteletét, ezért ő orül neki, hogy egy pártba kerültek.

Azt még nem tudni, hogy John Bercow így, a Munkáspárt színeiben vajon ezek után újra megpróbálkozik-e majd képviselőnek jelöltetni magát a következő választásokig, de az biztos, a politikától egyáltalán nem vonult vissza.

NYITÓKÉP: John Bercow a brit Közrendűek Házának elnökeként vezeti az ülést / FOTÓ: Jessica Taylor, UK Parliament, Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek