Eltávolította kínálatából egy sanghaji múzeum a videót, ami külsejük alapján rangsorolt egyetemista nőket

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.19. 08:06

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák. A művész szerint neki joga van elmondani az igazságot, a múzeum viszont – az intézményt ért kritikák miatt – nem vállalja, hogy a továbbiakban levetítse a videót.

Eltávolította kínálatából egy sanghaji múzeum a videót, ami külsejük alapján rangsorolt egyetemista nőket

„Szeretnénk őszinte bocsánatkérésünket kifejezni a közönség és a barátaink előtt, akiket a kiállított mű felzaklatott, megbántott és kényelmetlenül érintett” – így kért bocsánatot a nonprofit alapon működő Sanghaji Kortárs Művészeti Terminál (OCAT) egy pénteken kiadott közleményében azért, amiért április óta szerepeltette galériájában a kínai kortárs művész, Song Ta „Csúnyább és csúnyább” nevet viselő videóalkotását, amit most véglegesen el is távolítottak.

A bocsánatkérés nem véletlen: Kína legnépszerűbb, a havonta több, mint 445 millió aktív felhasználóval rendelkező mikroblogján, a Weibon rengeteg kritikát kapott a galéria a több, mint hétórás videó miatt, amiben az 1988-as születésű Song egy egyetemi kampuszon felvette a mellette elmenő nőket, majd rangsorolta őket a fizikai vonzóságuk alapján.

A videóban ezek a nők láthatóak egymás után, kezdve a Song Ta szerint a legszebbtől egészen a legcsúnyábbik. Az alkotását Song az OCAT programjában úgy ajánlotta ki, hogy

„ha szeretné látni a kampusz királynőjét, olyan korán kell mennie a múzeumba, amennyire csak lehet. Ellenkező esetben, amikor eljön az alkonyat, az valódi pokol lesz.”

TÖBB EZER NŐRŐL KÉSZÜLTEK FELVÉTELEK, ILYEN LETT A VÉGEREDMÉNY. FORRÁS: AFRA WANG / TWITTER

Mint azt Song Ta egy korábbi interjújában elmondta, az eredetileg 2012-ben készített videót az utcai stílusú fotózáshoz sorolja, és még egy női asszisztensét is megkérte, hogy segítsen neki a filmezésben, mert az mégiscsak „kevésbé ijesztő”, és művészeti támogatást is kapott a projekthez, amiből három asszisztenst tudott foglalkoztatni.

A filmezés után a több ezer felvett nőt három nagy csoportra osztotta: a szépekre, a közepesen vonzóakra és a csúnyákra,

a csúnyákon belül pedig olyan alkategóriákat hozott létre, mint hogy „megbocsáthatóan csúnya” vagy „megbocsáthatatlanul csúnya”.

A Vice magazinnak adott 2019-es interjújában Song azzal válaszolt a már korábban is felmerült kritikákra, miszerint a videója tárgyiasítja és sérti a nőket, hogy szerinte neki joga van elmondani az igazságot.

A kritikák emellett arról is szólnak, hogy a videóban szerepeltetett nők aligha egyeztek bele a filmezésbe, így az személyiségi jogokat is sérthet. Közleményében a Sanghaji Kortárs Művészeti Terminál el is ismerte, hogy Song Ta videója jogsértő lehet, és

a kritikák után felülvizsgálták a mű tartalmát és Song műértelmezését, ami alapján az tiszteletlen és sértő a nőkkel szemben.

Mint írják: a Sanghaji Kortárs Művészeti Terminál a videó kiállítása által okozott felháborodás miatt önvizsgálatot fog tartani, levonják a tanulságokat, és „folyamatosan fejlesztjük magunkat” annak érdekében, hogy „mindenkit a megfelelő empátiával kezeljünk”.

NYITÓKÉP: Sanghaji Kortárs Művészeti Terminál / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek