Az ötven legjobb idézet az ötvenéves Schiffer Andrástól

2021.06.19. 07:30

Foci, pénz, politika, kommunisták. Az Azonnali szerkesztősége a beszólásaiból készített szubjektív válogatással köszönti az ötvenéves Schiffer Andrást. Boldog születésnapot, ügyvéd úr!

Az ötven legjobb idézet az ötvenéves Schiffer Andrástól

50.

„(...) nekem speciel teljesen megfelel a Vasas régi stadionja, nem izgat, hogy csilivili vécé legyen, tizenkét évesen, amikor elkezdtem kijárni a Fáy utcába, megtanultam, hogy meccs előtt és meccs után intézi az ember a dolgát, és ehhez a focihoz amúgy is megfelel a szocreál díszlet (...)” (24.hu-interjú, 2019. július 24.)

49.

„Az elmúlt években sokan polemizáltak azon, hogy a magyar rendszerváltásnak az is egy sajátossága volt, hogy nem akadtak igazából ellenfelei. Dehogynem: a '89-es jogállami forradalom a névtelen betelefonáló archetípusa ellenében győzedelmeskedett.” (Túlkapások, előszó, 2008)

48.

„Amíg nincsen aktanyilvánosság, az egykori vagyon- és hatalomátmentők tovább folytathatják immáron három évtizedes kisded játékukat arról, hogy ‘89 előtt valójában mindenki egyformán kommunista volt, ergo nincs itt semmi látnivaló.” (Azonnali, 2019. november 28.)

47.

„A ‘89-‘90-es rendszerváltással laboratóriumi nézőpontból majdnem hibátlan liberális jogállami szerkezet jött létre. Csakhogy ennek a szerkezetnek nem laboratóriumban, hanem a csökevényes magyar pártrendszer és a posztkádári magyar politikai kultúra valóságában kellett üzemelnie.” (Azonnali, 2019. október 31.)

46.

„(...) ahhoz, hogy Magyarországon ma valami változzék, valamiféle naivitásra szükség van. Sőt, továbbmegyek: ennek az országnak, ha valamire szüksége van, az pont az idealizmus. Új ideák, új remények kellenek.” (Alternatíva-interjú, 2009. május)

45.

„Én nem bírok külföldön élni! Annak idején nem voltam hajlandó elfogadni egy ösztöndíjat sem, amikor Maastrichtba kellett volna kimennem 1992–93-ban. Az Egyetemi Kávézó a Szerb utcában jobban vonzott.” (Index-interjú, 2016. május 31.)

44.

„A politika nem lehet a gazdagok kiváltsága, és nem lehet megélhetési kényszer senki számára.” (Utolsó parlamenti felszólalás, 2016. június 13.)

43.

„Nem kötelező politikusnak lenni.” (444-interjú, 2013. október 22.)

42.

„A pártpolitikának pontosan addig van értelme, amíg jól azonosítható morális céloknak rendeljük alá a taktikai szempontokat és nem fordítva.” (Facebook, 2018. május 7.)

41.

„Egyik nap még a kutya sem ismer, másnap meg nézel le az óriásplakátról, veled van tele a híradó meg az újság, lépten-nyomon rád köszönnek, rosszabb esetben rád kurvaanyáznak. Jönnek szembe az emberek az utcán, te őket nem ismered, ők viszont gondolnak rólad valamit, s ez téged is alakít. Azért az komoly kérdés ám, hogyan kezeld, amikor lapogatnak a lakossági fórumon. Tudatában kell légy, hogy a barátságosság nem a te személyes nagyszerűségednek szól, hanem annak, amit beléd vetítenek.” (24.hu-interjú, 2019. július 24.)

40.

„(...) ha önök nemzeti együttműködést hirdetnek, akkor a történetet ott kellene kezdeni, hogy a nemzeti együttműködés rendszere áll. A nemzeti együttműködés rendszerét úgy hívják, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése.” (Országgyűlés, felszólalás, 2010. május 17.)

39.

„A nemzeti cinizmus rendszere.” (Országgyűlés, felszólalás, 2011. május 18.)

38.

„A NER rugalmasan megőrzött minden olyan hibát az 1989–90-es rendszerből, ami jól jöhet neki.” (Mandiner-interjú, 2020. május 20.)

37.

„Ne ordítsanak, hanem kérjenek szót! Papcsák úr! Kérjen szót! Hagyják abba ezt a nagyképű magatartást! Nem a képviselő-testületi ülésen ülnek, itt be kellene tartani bizonyos rendszabályokat! Nem a saját uradalmukról beszélnek.” (Országgyűlés, felszólalás, 2011. október)

36.

„Az a helyzet, hogy miközben tudjuk jól, hogy a kormány tévedhetetlen, hát mi, ellenzéki képviselők szoktunk időnként tévedni.” (Országgyűlés, felszólalás, 2014. november)

35.

„Ami Magyarországon 1989 óta baloldal néven folyik, az szemfényvesztés és nettó politikai marketing. Kövér Lászlónak a nevezetes bon mot-ja jut most eszembe, miszerint az ő nagyapja szociáldemokrata volt, de olyat sosem mesélt neki, hogy Weiss Manfréddal együtt énekelték volna az Internacionálét. Más országokban pont azokkal az emberekkel szemben szokott megszerveződni a baloldal, akik ma itthon vörös jelmezben mutatkoznak a nyilvánosság előtt.” (Alternatíva-interjú, 2009. május)

34.

„(...) attól, hogy valakinek hányingere van a narancstól, még nem fog ráfanyalodni a moslékra.” (Válasz-vita, 2021. április 12.)

33.

„A Fidesz az, amit a neve jelent: hűség. Egy olyan tulajdonság, ami Magyarországon hiánycikk, s pont ettől őrült versenyelőny. Az ellenzéki pártok története, benne az MSZP tizenkét hatalomban töltött éve pedig az árulások története.” (24.hu-interjú, 2019. július 24.)

32.

„A hisztérikus összefogás-mantra mögött nemhogy semmiféle vízió nincsen, de még az Orbán-fóbiánál is erősebb a korábban a politikából kibukott erőcsoportok visszatérési szándéka.” (VS-interjú, 2013. december 12.)

31.

„Bárkivel bármiben fogadok – kivéve sörben –, hogy a 2022-től kezdődő ciklusban nem lesz Magyar Szocialista Párt nevű frakció a parlamentben.” (Azonnali, 2017. július 28.)

30.

„Ha mégis ő lesz [Karácsony Gergely] és netán még miniszterelnök is lesz belőle, ilyen hátországgal százszor is meg fogja bánni, hogy hivatásos politikusnak szegődött.” (Válasz-interjú, 2020. június 5.)

29.

„Azok, akik próbáltak egyeduralkodók lenni az ellenzéki térfélen az elmúlt három-négy évben, gyakorlatilag egyetlen ajánlatot tettek le a választópolgárok asztalára: hogy mi nem Orbán Viktor vagyunk. Ezen kívül pedig ugyanazokat a köröket futottuk, mint huszonöt éve, hogy az egyik oldal fasiszta, a másik kommunista. Ebből egyre több embernek elege van ebben az országban, ez a helyzet.” (ATV, 2014. április 8.)

28.

„Gyurcsány Ferencnek teljesen igaza van, közös ellenzéki lista kell. Sőt, az volna a legegyszerűbb, egyben költségkímélő és becsületes megoldás, ha valamennyien egyetlen O1G-pártban egyesülnének, de felőlem be is léphetne az összes többi a DK-ba. Az elmúlt két évben ugyanis az összes többi ellenzéki formáció hozzádékásodott a DK-hoz és ez legalább annyira dicséri a volt miniszterelnök kvalitásait, mint a vetélytársak mérhetetlen ostobaságát.” (Facebook, 2020. március 4.)

27.

„A 2013-as újjászületésnél azt írtuk ki a képzeletbeli homlokzatra: »Van, ami nem eladó!« Azóta ez a jelmondat is a feledés homályába veszett. A mai napon megszüntettem tagsági jogviszonyomat az LMP-ben.” (Facebook, 2018. május 7.)

26.

„Ha vissza lehetne fordítani az idő kerekét, akkor ez a bázisdemokrata nevű idiotizmus számomra töréspont lenne. Mert az, hogy egy pártban szitokszó legyen az informális befolyás, a hatalomkoncentráció, meg az instrumentális kapcsolatépítés, az paródia. Lehet finnyáskodni, de ezek nélkül egy garázscéget sem lehet irányítani!” (HVG-interjú, 2017. január 4.)

25.

„Ha már azonosulni nem tudok a saját pártommal, akkor legalább ne ártsak nekik a kampányidőszakban. Ez volt a maximum, amit meg tudtam tenni.” (Azonnali-interjú, 2018. április 18.)

24.

„(...) Orbán él és virul. És Gyurcsány is él és virul. Fura, nem, hogy ezerszer elmondják, hogy nincs alku a másikkal, de azért a családi érdekeltségbe tartozó Cellum elég szépen gyarapszik, sőt, az Orbán és Szijjártó vezette gazdasági delegációk tagjai között rendre föllelni a Gyurcsány-féle cégcsoport képviseletében Kóka Jánost.” (24.hu-interjú, 2019. július 24.)

23.

„Ma az ellenzék legszínvonalasabb képviselői, tetszik, nem tetszik, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára, vagyis a magyar Underwood-házaspár.” (24.hu-interjú, 2019. július 24.)

22.

„[Megbántam] azt, hogy a Demokratikus Chartát aláírtam. Az a sündisznó esete volt a súrolókefével. A nómenklatúra-burzsoázia és a komprádor tőke nászágya. Csak ezt akkor, huszonévesen, nem láttam.” (Válasz-interjú, 2020. június 5.)

21.

„Talán el kellene azon gondolkodni, hogy egy viszonylag ismeretlen vásárcsarnoki zöldségesre hamarabb szavaznak le, mint Bauer Tamásra, vagy az utolsó budapesti úttörőelnökre.” (Azonnali-interjú, 2018. június 18.)

20.

„Ne haragudjon, én is túlélők leszármazottja vagyok. És nem gondolom azt, hogy ma Magyarországon valamiféle nemzeti egyetértésnek a kialakítását az szolgálja, ha a pártok egy permanens kampányban folyamatosan a történelemkönyvekben szórakoznak.” (ATV, 2014. április 8.)

19.

„Orbán Viktor egy irányított kapitalizmust szeretne látni Magyarországon, ahogy a társadalomra tekint, az pedig a reagani-thatcheri felfogás szerves folyománya. Nem véletlen, hogy Margaret Thatcher temetésén egyetlen egy hivatalban lévő külföldi miniszterelnök volt jelen, Orbán Viktor.” (Mandiner-interjú, 2018. december 20.)

18.

„Az európai politika ma nem »progresszívek« és »xenofóbok« versengéséről, hanem a globális nagytőke és a nemzeti burzsoáziák küzdelméről szól.” (Mérce, 2019. június 20.)

17.

„Magyarország nyilván nem folytathat olyan politikát, hogy fordítóirodát alkalmaz kormány helyett, és automatikusan lefordítja, amit Brüsszelből diktálnak.” (Országgyűlés, felszólalás, 2015. november)

16.

„(...) ez a műfaj, a parlamenti üzengetés az Európai Unió vezetőinek, nagyjából a komédia tartományába tartozik. Az Európai Unió vezetői között ott van egy olyan személy, aki az Európai Tanács tagja, akit úgy hívnak, hogy Orbán Viktor. Tudniillik az Európai Unió egyik vezető testülete az állam- és kormányfők grémiuma.” (Országgyűlés, felszólalás, 2015. szeptember 21.)

15.

„Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy a 7. cikkely Magyarországgal szembeni, tavaly májusi élesítése egybeesik a V4 együttműködés erősödésével, Trump lengyelországi beszédével, a magyar és lengyel különutas energiapolitika felvázolásával, s egyáltalán: a V4-régió önálló európai szereplőként történő színre lépésével.” (Azonnali, 2018. augusztus 2.)

14.

„Azt mondjuk nem tudtam volna elképzelni '89-90-ben, hogy eltelik két-három évtized, és gyakorlatilag cégek fognak diktálni kormányoknak.” (Bayer-show, 2021. május 9.)

13.

„Azon fogjuk kapni magunkat egy szép vasárnap délelőtt, hogy tulajdonképpen nem is érdemes fölkelni és elmenni szavazni, mert az algoritmusok már régen eldöntöttek mindent.” (Pesti TV, 2021. január 14.)

12.

„Az történik, hogy a hidegháború óta irdatlan pénzek mozdultak meg abba az irányba, hogy a kapitalizmus elleni tiltakozásokat megpróbálják az identitáspolitikába elcsatornázni. Az utóbbi pár évben pedig már azt látjuk, hogy az osztálykülönbségekről, a kizsákmányolásról szóló vitát az identitáspolitikai bohóckodás foglalja el.” (Neokohn-interjú, 2020. december 29.)

11.

„A Fudan Egyetem ügyében van valami páratlanul önleleplező abban, amikor a tévedésből baloldalinak nevezett, progresszív címszereplők nem a kínai rablóhitel, nem az imperialista terjeszkedés miatt sivalkodnak a leghangosabban, hanem azért, mert szerintük Orbán ránk hozza a marxizmust.” (Facebook, 2021. április 20.)

10.

„Magyarországon is lehet joggal és okkal bírálni Izrael politikáját anélkül, hogy bárkiben bármilyen rasszista, antiszemita gondolatok lennének. Sőt, ha valaki következetesen kiáll a rasszizmussal szemben, akkor annak bírálnia kell Izrael politikáját és ki kell állnia a palesztinok önrendelkezési szabadságáért. Pontosan azt tartom rasszizmusnak, amikor minden egyes politikai vélemény mögé faji indítékot és a faji származást kevernek.” (Neokohn-interjú, 2020. december 29.)

9.

„Mindenki pontosan tudja, hogy aki nem felső-középosztálybeli családba született, vagy nem keverte be magát a felső-középosztályba – klasszikust idézve – a szerencsének, a jó Istennek és Orbán Viktornak köszönhetően, annak nem biztos, hogy megvan a lehetősége arra, hogy rendes nyelvtudással vértezze fel magát.” (Telex-videó, 2021. május 22.)

8.

„A migrációs krízis alkalom volt a kormánynak arra, hogy egy kormányhatározatban végrehajtsa a földrablást országgyűlési döntés nélkül, hiszen attól félt a kormány, hogy a parlamenti többség ezt esetleg leszavazza. Pont a fordítottja történt, mint az Ángyán-féle vidékfejlesztési stratégiával, azt azért nem hozták ide a Ház elé, mert attól féltek, hogy a parlament esetleg megszavazza.” (Országgyűlés, felszólalás, 2015. október 5.)

7.

„(...) lett volna módosító javaslatunk arra is, hogy ha már a Fidesz-kormányzat szakított a vidékfejlesztési politikával, azzal a szemlélettel, amit Ángyán József professzor úr képviselt még 2010-ben, akkor a földművelésügyi név helyett talán találóbb lett volna, ha földrablásügyi minisztériumnak nevezik el az új agrártárcát.” (Országgyűlés, felszólalás, 2014. május 26.)

6.

„Orbán Viktor számára  2002-es veresége legfontosabb konklúziója úgy fogalmazódott meg: mélyállamot kell építeni a külföldi hálózatokkal összefonódott posztkommunista mélyállam ellenében. Ez zajlik.” (24.hu, 2020. december 15.)

5.

„Ha az Orbán-rendszer megroppan, aminek bizonyára külső okai lesznek, és nincs kéznél mérsékelt ellenzéki alternatíva, akkor súlyos törésnek, elhúzódó válságok láncolatának néz elébe az ország, aminek újabb autoriter kísérlet a vége, Orbán személyétől tök függetlenül.” (24.hu-interjú, 2019. július 24.)

4.

„Ha nem vagyunk képesek arra, hogy időről időre felmutassuk azt, ami bennünket, magyarokat összeköt, ha nem vagyunk képesek arra, hogy Magyarország határain kívül egységesen lépjünk föl nemzeti érdekeinkért, ez a politikai közösség szét fog esni.” (Országgyűlés, felszólalás, 2016. június 13.)

3.

„A sajtóhelyreigazítás nem arra való, hogy újságot írjon egy politikus.” (Az Azonnali ügyvédeként, 2020. augusztus 28.)

2.

„Ezért mentem inkább egy elcseszett Paks-Vasas meccsre a kecskeméti listaállító kongresszus helyett.” (Azonnali-interjú, 2018. április 18.)

1.

„(...) ha feladjuk ezt az idealizmust, akkor adjuk fel a politikai pályát is. Én továbbra is azt vallom, sőt, még inkább azt vallom, hogy bár megértem azt, ha valaki lemond az idealizmusról, de az mondjon le a mandátumáról is.” (Alternatíva-interjú, 2013. február 18.)

GRAFIKA: Bukovics Martin / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek