Végelszámolás és névazonosság miatt áll a szegedi egyetem alapítványának bejegyzése

2021.06.16. 18:54

Még mindig nem sikerült bejegyezni az új alapítványt, ami elvileg az eddig állami egyetemet megkapná, pedig februárban rekordidő alatt fogadtatták el a Szenátusban a felállítását.

Végelszámolás és névazonosság miatt áll a szegedi egyetem alapítványának bejegyzése

Nem igazán sikerült eddig bejegyezni azt a vagyonkezelő közalapítványt, ami a hatályos jogszabályok alapján a Szegedi Tudományegyetemet irányítaná - derült ki a Szeged.hu híradásából. Kiderült ugyanis, hogy az Országgyűlés kormánytöbbsége által 2021. április 27-én elfogadott alapítványosítási törvény, amely április 30-án már a Magyar Közlönyben is megjelent,

egy olyan alapítványt jelölt meg az egyetem fenntartójaként, amely már 2007 óta funkcionál, mint az SZTE egyik alapítványa.

Csakhogy ezt az alapítványt, ami a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány nevet viseli, a cégbíróság egyelőre névütközés miatt nem tudta bejegyezni, ahhoz pedig, hogy ez megszűnjön, a régi, az egyetemmel megegyező címmel rendelkező székhelyű szervezetet végelszámolás alá kellene vonni.

Ez azonban a Szeged.hu információi szerint ezt az átalakulási döntés után elég későn, február 23-án kezdeményezte az egyetem, és március 20-án indult el a hivatalos végelszámolás, aminek még mindig nincsen vége. A cikk megállapítása szerint így nem világos, hogy amennyiben a névegyezés problémája már február 23-án ismert volt az SZTE vezetősége előtt,

miért került be az alapítvány neve az április 27-én elfogadott törvényszövegbe és a Közlönybe is,

miért nem lehetett a folyamatot meggyorsítani egy új alapítvány létrehozásával, más néven.

Arra is emlékeztetnek, Stumpf István, a felsőoktatás átalakításával megbízott kormánybiztos május 3-án éppen egy szegedi online fórumon szögezte le, az SZTE alapítványát május végéig a cégbíróság biztosan be fogja majd jegyezni, így az átalakítás eddigre jogi értelemben is megtörténik majd. Mindezt oktatói aggodalmakra adta elő, amik arra vonatkoztak, az alapítványi átalakuláshoz kitűzött, 2021/22-es tanévkezdés túl szűkös, inkább a 2022-es naptári év kezdetére kellene mindezt kitolni. Ekkor azonban Stumpf leszögezte, minden elég hamar kész lesz.

Az SZFE alapítványi átalakítása után 2021 januárjában elég komoly felháborodást váltott ki, hogy három nagy vidéki tudományegyetem, a Szegedi, a Pécsi és a Debreceni esetében is villámgyors alapítványosítást rendelt el a kormány. A hallgatói és oktatói gárda tiltakozása ellenére azonban az egyetemi Szenátusok a „modellváltásnak” nevezett kiszervezést rendre mindenhol elfogadták január végéig.

NYITÓKÉP: Szegedi Tudományegyetem / Wikipédia

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek