Ismét kiújult az Izrael és Hamász közötti konfliktus

2021.06.16. 12:33

Zászlós felvonulást tartottak Jeruzsálemben az izraeli telepesek, amit a Hamász és a kelet-jeruzsálemi palesztinok provokációnak tartottak. Jeruzsálem több pontján is összecsaptak az 1967-es izraeli győzelmet ünneplő felvonulók és az arabok, ahogyan a Hamász és az izraeli légierő is ismét csapásokat mértek egymásra.

Ismét kiújult az Izrael és Hamász közötti konfliktus

Azok után, hogy májusban egy tizenegy napos háborút viseltek egymás ellen a felek, hiába állapodtak meg a tűzszünetben, úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig az egyezmény:

június 15-én ugyanis a Hamász lángoló léggömböket eresztett Izraelre, akik emiatt ellencsapásként lebombázták a Hamász egyik kiképző központját.

A harcok azután lángoltak fel újra, hogy június 15-én izraeli nacionalisták zászlós felvonulást tartottak egész Jeruzsálemben, hogy megemlékezzenek az 1967-es hatnapos háborúról. A zászlós felvonulásra, akárcsak az előtte egy hónappal tartott Jeruzsálem napra minden évben sor kerül. Az egyik az 1967-es Izrael, valamint Egyiptom, Jordánia és Szíria között folyó hatnapos háború végének ünnepe, míg a másik annak az izraeli emléknapja, hogy hadseregük ennek a háborúnak a során elfoglalta Jeruzsálem teljes területét. Mindkét emléknap úgy él a palesztin öntudatban, mint a katonai megszállók felől irányukba történő megalázási kísérlet.

A felvonulás a többnyire arabok által lakott Kelet-Jeruzsálemben is elhaladt, amit az ottélő arabok provokációnak vettek, ugyanis Kelet-Jeruzsálemet is 1967-ben foglalta el az izraeli hadsereg.

A felvonulás nem volt békés:

a vonuló izraeliek és az arabok gyakran összecsaptak egymással, és a felemás előjelű sajtóhírek alapján nehéz eldönteni, hogy ki kezdeményezett először.

Egy palesztin médium, a Shehab New Agency olyan videót közölt, ahol az izraeli zászlókkal vonuló tömeg megtámadott egy palesztin lányt, miután egy palesztin zászlót lebegtetett, de olyan videót is találni, miszerint Kelet-Jeruzsálemben élő arabok támadtak a vonuló tömegre – bár nyilván erős provokáció volt a vonulók részéről, hogy épp arról emlékeztek meg, amikor Izrael elfoglalta a területüket. Ezenkívül az izraeli rendőrség is többször összecsapott a palesztin tüntetőkkel, több embert őrizetbe is vettek.

A felvonulás útvonalát az izraeli hatóságok biztosították, és többször is előfordult, hogy az ellentüntető palesztinokat kiemelték a tömegből, letartóztatták vagy elvették a palesztin zászlóikat, de olyan is előfordult, hogy a rendőrök és a palesztinok összecsaptak.

A felvonuló izraeli telepesek közül többen is voltak, akik olyan szélsőjobboldali rigmusokat kiabáltak, mint „halál az arabokra”, vagy „égjenek a falvaik”,

de ezenkívül gyakoriak voltak az új izraeli miniszterelnök, Naftali Bennett-ellenes poszterek, ami szerint Bennett hazudozó.

A palesztin vörös félhold szerint a jeruzsálemi összeütközésekben legalább 30 ember megsérült, azonban a pontos számok nem ismertek.

Az iszlamista terrorszervezet, a Hamász ezért ellencsapást tervezett, mivel úgy vélik: a felvonulás szándékos provokáció a palesztinok ellen,

főleg annak fényében, hogy május elején tizenegy napon keresztül háborúztak egymással a felek, amiért az egyik legfontosabb muzulmán ünnep, a ramadán idején próbáltak kilakoltatni arabokat Kelet-Jeruzsálemből (az ügyről, és hogy mire hivatkozva akarják az izraeli hatóságok kitelepíteni az arabokat a házaikból, bővebben itt írunk.)

A lángoló ballonokkal több helyen is tüzet okoztak a gázai határ izraeli részén.

A lángoló léggömböknek a lényege, hogy a teljesen szokványos lufikat héliummal töltik meg, majd mielőtt szabadon engednék, meggyújtanak egy zsinórt, hogy a léggömbre helyezett bombát, robbanószert vagy Molotov-koktélt így juttassák el izraeli területekre – a szél segítségével, amik aztán izraeli területre érve tüzet okoznak.

Az izraeli légierő megtorlásként a Gázavárostól délre, az övezetben található Kan Júnisz területén hajtott végre bombatámadásokat. Ezekről az AFP azt közölte, palesztin enklávékat értek, de a Reuters a Hamasz saját rádiójának információi alapján ehhez hozzátette, az iszlamisták katonai célpontjai érte találat. A támadás során a most ismert információk szerint nem sérült meg senki.

Így nem indul túl egyszerűen Naftali Bennett, Izrael új miniszterelnökének az első hete,

aki a 12 évig hatalomban lévő Benjamin Netanjahut váltotta június 13-án a miniszterelnöki székben, miután a Netanjahu pártjánál, a Likudnál is jobboldalibb Jamina összeállt a jobbközép Jair Lapiddal és egy arab iszalmista párttal, a Manszúr Abbasz-féle Ra’am-mal.

Az izraeli-arab konfliktusról az Azonnalin többször is foglalkoztunk az elmúlt hónapban: a magyar sajtóban egyedülállóként vitát is tartottunk a témáról, aminek a cikkeit itt lehet elolvasni, míg az Azonnali közéleti podcastjában, a Helyzetben Novák Attila történésszel és az Azonnali újságírójával, Tóth Csaba Tiborral beszéltük ki történelmi távlatokban elhelyezve a konfliktust és annak lehetséges megoldásait.

A cikk készítésében közreműködött Tóth Csaba Tibor is.

NYITÓKÉP: Izraeli gyerekek sétálnak izraeli zászlókkal még 2016-ban. FOTÓ: Kristoffer Trolle / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek