Ha a pedofília ellen küzdünk, induljon párbeszéd a gyónási titokról is!

2021.06.15. 14:17

Lehet érvelni amellett, hogy a pedofil bűncselekmények jelentésében legyen partner a katolikus egyház a gyónási titok árán is, de egy erről szóló szabályozást konszenzusosan kellene elfogadni. Ahhoz pedig az kellene, hogy a kormány nem épp a melegek csesztetésével lenne elfoglalva.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A pedofiltörvény kapcsán írt publicisztikámból sokan – többnyire Facebookos vitacsoportokban – azzal az állításommal szálltak vitába, amely a DK és a Párbeszéd gyónási titkot felülíró javaslatát opponálta. A katolikus egyház ugyanis (a protestánsokat ez nem érinti) általánosságban elég komolyan veszi a közvetlen, a gyónó személyét és a meggyónt bűnt is felfedő papok büntetését, olyannyira, hogy azért a Szentszék kiközösítést rendel el.

Többen linkelték azt a pszichológusoknak szóló iránymutatást, amely leírja: milyen esetben kell jelenteni, hogy gyerekeket érintő szexuális vagy fizikai abúzus veszélye áll fenn – tehát tény, hogy a példám, ami a pszichológusszakma titoktartási kötelezettségéről és a gyónási titok összehasonlításáról szólt, mellé ment. A pszichológusnak ugyanis bármely törvény által előírt esetben ki kell lépni a titoktartás szabálya alól, tehát

elvben a gyónási titok esetében is lehetne törvényhozás a megoldás: írjuk felül egy törvénnyel és kész.

De valóban ilyen egyszerű lenne a történet?

Bizalom

Talán túl komolyan vettem a kormányközeli média által idézett plébánosi reakciót. (Bár miután én is ateista volnék, ha szigorúan vesszük a szempontjait, nyilván én sem ítélhetem meg a kérdést, a 18 éves egyházi templomba járós múltam ide vagy oda.) Osztie Zoltán a javaslatot terrorhoz hasonlító nyilatkozata nyilván túlzó, mégis talán az államszocializmus évei után érthető, hogy Európa ezen részén ennyire viszolyog egy egyház, ha az állam be akar avatkozni az életébe (helyesen teszi és amúgy megteszi egyébként is, de ez már egy másik téma).

Persze lehet mondani, hogy a hazai egyház reakciója más lett volna, ha ezt a javaslatot nem két ellenzéki párt terjeszti elő – akikkel amúgy sem túl felhőtlen a klérus viszonya -, de az a szempont, amely

egy vallási típusú kitárulkozásként értelmezi a gyónást, amelyben az állam megjelenését egyfajta erőszakos behatolásként élik meg,

akkor is komolyan veendő.

Ez szerintem arra érv, hogy kifejezetten visszafelé sülne el egy ilyen törvény derült égből való bevezetése, bármennyire is elvben van erre lehetőség. Így, ha most a képletből elegánsan ki is hagytam, hogy az ellenzéki javaslatok általában nem kapnak teret a kétharmad árnyékában – és úgy kezdtem a jogszabályjavaslaton gondolkodni, mint egy ideális polgári demokráciában – egy ilyen bevezetést mindenképp meg kell előzzön az állami szereplők és az egyházi képviselők közötti párbeszéd.

Elhallgatás

Az eredeti véleménycikkemben a legfőbb három ellenérvem ezzel kapcsolatban az állam „kártékony”-imidzsének erősödése, az egyházak további bizalomvesztése és az, hogy az ilyen típusú bűncselekményeket vagy a vétkes, vagy a pap fogja elhallgatni. Ezeket továbbra is valósnak érzem, főleg, ha ilyen hirtelen ráerőltetett módon születik meg egy ilyen típusú jogszabály és beáll a külső szabályokkal szembeni, gyakorta megjelenő ellenállás, amit az okoz, hogy az adott norma nem találkozik az egyén racionális megértésével és ezért nem alakul át belső szabállyá.

Persze megérvelhető, hogy egy pár ember bizalomvesztése az egyházában vállalható járulékos veszteség azért, ha néhány gyereknek megmentjük a mentális egészségét, és ez igaz is. A kérdés, hogy fog-e ebben a formában működni, amelyről azt gondolom, tényleg csak organikus befogadás által lehetséges.

Keretek

Nyilván nem az első eset, hogy egy egyházi szabályt módosítani kell, értelemszerűen ennek az erről lefolytatott diskurzus után meg kell találni a kereteit, amelyek egyébként szerintem lehetnének hasonlók a pszichológusokra vonatkozóknál. Nyilván azokat a határokat, hogy mi az, ami már feljelentési kötelezettséget von maga után és mi az, ami még nem, világosan le kell fektetni, ezt egyértelműen közölni kell minden hívővel és kidolgozni a részleteit. Például, ha már a pedofíliát belevennénk, adja magát, hogy más súlyos bűncselekményekkel is így kellene tenni – például emberöléssel vagy gyilkossági kisérlettel -, máskülönben nagyon következetlen lenne az egész szabályozás. 

Összességében, ha mindkét oldal – egyház és állam – tanúsít némi rugalmasságot,

ebből ki lehetne hozni egy értelmes kompromisszumot.

 

Persze nem tudok elmenni amellett szó nélkül, hogy mindez nyilvánvalóan nem fog megvalósulni. Egyrészt mert összedőlne a világ, ha a kormányoldal befogadna konstruktív ellenzéki javaslatokat, másrészt míg ez a kérdés tényleg a pedofilok elleni küzdelemről szól, a kormány épp most téríti el az egészet egy, az ellenzéknek állított csapdaként is funkcionáló homofób fegyverré, amely végtelenül elkeserítő. Ha ugyanis az Orbán-kormány ilyen gyorsan beáldozta a pedofilok elleni küzdelem elvi konszenzusát a politikai logika mentén,

az menten beárazza, mennyire hiteles a képviseletük, kiállásuk bárki mellett is.

Csak remélni tudom, hogy egyszer valaki majd hitelesebben végzi ezt.

Olvass még Tarnay Kristóf Ábeltől az Azonnalin! Vitáznál? Írj!

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől
Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek