Erősödött a Fidesz, de egy paraszthajszállal még mindig az ellenzék vezet a teljes felnőtt lakosságban

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.15. 09:23

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta június elejére az ellenzéket.

Erősödött a Fidesz, de egy paraszthajszállal még mindig az ellenzék vezet a teljes felnőtt lakosságban

Mostanra a hatpárti összefogás – ami akár még hétpártivá is bővülhet a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárttal – pártjainak külön-külön meglévő, mechanikusan összeadott támogatottsága ugyanannyival vezet a Fidesz-KDNP listája előtt, mint ha az emberek a hat párt közös listájára szavaznának – ez derül ki az IDEA Intézet 2021. május 27. és június 08. között kétezer fő lekérdezésével végzett online kérdőíves közvélemény-kutatásából.

A kutatás tanúsága szerint – ami reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és településtípus tekintetében –

a felnőttkorú lakosság 40 százaléka szavazna kifejezetten az egyetlen közös ellenzéki listára, míg a hatpárti szövetség pártjaira külön-külön 35 százalék.

Ezzel az ellenzék tartja a három százalékpontos előnyét a leendő Fidesz-KDNP-lista előtt, amire a választók 37 százaléka (ha a másik oldalon egyetlen közös lista van), illetve 32 százaléka (ha a hat ellenzéki pártot külön mérjük) voksolna. Ahogy az IDEA elemzésében írja: „az elmúlt hónaphoz képest mindkét tömb két-két százalékponttal magasabb támogatottsággal rendelkezik”.

Ha az egyes pártok támogatottságát külön-külön vizsgáljuk, akkor a teljes felnőtt lakosság körében 2021. május végén, június elején a Jobbik volt a legnépszerűbb ellenzéki párt (12 százalék), utána következett a DK (10 százalék). A Momentum a teljes választókorú népességben 6, az MSZP 4, a Párbeszéd 2, az LMP pedig 1 százalékon áll. A hatpárti szövetségen kívül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk is 2-2 százalékon áll.

Némileg változik a sorrend, ha a teljes népesség helyett a biztos szavazó pártválasztókat nézzük: a DK ekkor már megelőzi a Jobbikot a maga 16 százalékos támogatottságával, míg a Jobbik hajszállal követi Gyurcsányékat 15 százalékkal. A biztos szavazó pártot választók körében a Momentum 9, az MSZP 4, a Párbeszéd és az LMP 2-2 százalékon áll.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk a biztosan szavazó pártválasztók körében 2-2 százalékon áll.

Egyúttal a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz hátránya az ellenzékhez képest viszont már lecsökkent: 48 százalék szavazna az ellenzék listájára, 47 százalék pedig a Fidesz-KDNP-re. Az ellenzéki lista vonatkozásában nem történt elmozdulás a  biztos szavazó pártválasztók között, a kormánypártok listájának támogatottsága viszont 1 százalékponttal növekedett az egy hónappal ezelőttihez képest.

Ahogy az IDEA hozzáteszi:

„A kormánypártok támogatottsága 2021 folyamán éppen május végén, június elején érte el a legmagasabb szintet. Igaz ez a teljes népességre éppúgy, mint a biztos szavazó pártot választókra.”

Az ismeretlen preferenciájú választók (akik nem tudják, vagy nem mondják el, hogy melyik pártra szavaznak, illetve semmiképp nem mennének el választani) aránya 29 százalék, a hibahatár alapmegoszlások esetében +/- 2,2 százalékpont.

Az IDEA Intézet elemzése teljes terjedelmében itt érhető el.

NYITÓKÉP: Gyurcsány Ferenc / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek