Budapestre utazott a román sportújságíró, hogy újra láthasson teli stadiont

2021.06.15. 16:42

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr: egy román sportújságíró helyszíni riportja a keddi portugál-magyar meccs előttről.

Budapestre utazott a román sportújságíró, hogy újra láthasson teli stadiont

Budapestre, a kedd esti magyar-portugál meccsre látogatott a román Gazeta Sporturilor – a román Nemzeti Sport – újságírója, Theodor Jumătate, és az eddigi élményeiről szinte azonnal helyszíni riportot is közölt.

Elmondása szerint azért utazott Budapestre a Puskás Arénába, mert arra volt kíváncsi, hogy a koronavírus-járvány következtében bevezetett létszámkorlátozások – Romániában a meccseket például még mindig csak 50 százalékos nézői kapacitás mellett játsszák – nélkül

„milyen a 100 százalékos, vagyis a teljesen teli stadion, milyen a 65 ezer néző előtt a foci”.

A foci Eb-n ugyanis csak a budapesti stadionban engedélyeznek teltházat a szervezők, jegyzi meg a cikkben, hozzátéve, hogy Magyarország nem csak az EMA-engedéllyel rendelkező vakcinákkal olt, ezért is gyorsabb a többi uniós országnál, és ezért is lehet most teltházas a politika szerint a stadion. Ugyanakkor a Magyarország területére való belépést az enyhítések mellett még mindig macerásnak találta:

a beszámolója szerint a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren majdnem egy komplett focimeccsnyi időt, 70 percet várt, míg sorra került és befejeződött az útlevelének, valamint az oltási igazolványának az ellenőrzése.

Elmondása szerint a tömeg már nagyon elkezdett elégedetlenkedni a folyamat végére. Taxiba szállva újabb elégedetlenkedővel találkozott, ugyanis a taxisofőr arról beszélt neki, hogy nézzen körül a városban, „egymástól két lépésnyire két stadion. Foci, foci, foci! Sport, sport, sport! Csak ez van a fejében a miniszterelnökünknek. Tisztára idióta! Nem javítja az utakat, nem ruház be a kórházakba, csak a stadionokra gondol” –adta vissza a román újságíró a taxis által mondottakat.

A román újságíró a magyar-portugál meccsre készülve szembesült a védettségi igazolványokkal is. Mint beszámolt róla, akik rendelkeznek a plasztikkártyával és jeggyel, azok mehetnek a stadionba elfoglalni a helyüket, ám ez a diszkrimináció csak a magyarokat érinti, a külfödieknek elég egy negatív PCR-teszt is ehhez. További kellék még egy karkötő is, amely megkönnyíti a bejutást, és amit ő is megkapott, rendkívül gyorsan ráadásul. Az újságíró a pozitív élményei mellett a stadionnyitás mögött politikai tartalmat is vélt felfedezni:

egy magyarországi újságíróval való beszélgetését követően már ő is azon a véleményen volt, hogy Orbán Viktor a 2022-es választásokra készülve engedélyezte a Puskás Aréna teljes megnyitását.

NYITÓKÉP: Puskás Aréna / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek