Orbán megtalálta a gazdagok krumpliját

Hollai Gábor

Szerző:
Hollai Gábor

2021.06.15. 17:05

A NER egy patikamérlegen kiszámolt, költséghaszon-elemzésre épülő rendszer. Mindenkinek pontosan annyit ígér, annyit ad, vagy annyival fenyegeti, amennyi elég a rendszer fenntartásához.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Orbán Viktor bejelentette, hogy a gyermeket nevelő családok 5,5 százalékos GDP-növekedés esetén visszakapják a 2021-ben befizetett szja-t 2022 év elején.

Egy összegben. A választás évében.
Röviden: ez a gazdagok krumplija.

Hosszabban Scharle Ágota közgazdász fogalmazta meg a 444-en: a kormány akkor segítene, amikor már nem kell, és azokon, akiken már nem kell.

Ezt az szja-visszatérítést nem lehet máshogy nevezni: milliárdos krumpliosztás. 550-580 milliárdba kerülne az első számítások szerint ez az intézkedés, amivel körülbelül egy-másfél évvel a valódi gazdasági krízishelyzet után kezelne válságot a kormány.

Közgazdasági szempontból nem is mennék bele mélyen az elemzésbe, de gyorsan érdemes belegondolni az intézkedés következményeibe: az egyébként is magas költségvetési hiány mellett a kormány egy már beszedett adót visszautalna nem rászorultsági alapon, ezzel súlyos költségvetési hiányba kergetve a 2022-ben hivatalba lépő új kormányt. Jelenleg is magas, 5,1 százalékos az infláció – ezt mindannyian érzékelhetjük –, ezzel azonban 2022-re még jobban elszabadulhat a pénzromlás, ami ismételten a legszegényebb rétegeket érintené rendkívül rosszul: azokat, akik jóval kevesebb szja-t fizetnek.

A korrupt fideszes elit érzi azt, hogy újra éles versenyre kell számítaniuk a 2022-es választásokon. 15 év után ettől már nagyon elszoktak, 2019-ben az önkormányzati választáson kaptak is egy pofont. Úgyhogy ismét bevetik az elmúlt 30 év politikai csodafegyverét, a szociális és egzisztenciális populizmust, vagyis választás előtt kiürítik a perselyt és szétosztanak mindent az emberek között.

Ezzel próbálják a célegyenes előtt lekenyerezni a különböző választói csoportokat, és lássuk be, Orbánnak és a Fidesznek mindenki annyit ér, amennyije van:

a legszegényebb, leszakadt embertársainknak egy zsák krumpli, száraztészta és ételosztás, a nyugdíjasoknak rezsiutalvány, Erzsébet-utalvány és 16 ezer forintos „nyugdíjprémium”, a középrétegnek pedig adóvisszatérítés jár milliós összegben.

A NER egy patikamérlegen kiszámolt, költséghaszon-elemzésre épülő rendszer. Mindenkinek pontosan annyit ígér, annyit ad, vagy annyival fenyegeti, amennyi elég a rendszer fenntartásához.

Amíg a közmunkások szavazatait fenyegetéssel és „egy zsák krumplival” próbálja majd megszerezni a hatalom, addig a családos középosztálynak már több kell. Erre remek módszer az szja-visszatérítés. Több okból is, egyrészt ki ne örülne annak ha kevesebb adót kell fizetnie, másrészt

a három- és többgyermekes családok már eleve sokkal kevesebb szja-t fizetnek, így nem is kerül annyiba ez a költségvetésnek, mint amekkora pszichológiai hatása lesz az intézkedésnek.

Adóvisszatérítés ide vagy oda, a kormány számára lesz még annyi elkölthető pénz a költségvetésben – akár hitelből is – a választásokig, hogy továbbra is lesz mit betonba önteni a fideszes oligarcháknak a túlárazott közbeszerzéseken. Ők pedig jól elköltik majd arra, hogy az emberek még kevesebbel is beérjék: médiát vásárolnak fel, fordítanak át vagy záratnak be, amivel megdolgozzák a társadalom valóságérzékelését. Így működik a rendszer spirálszerűen. Addig fog így működni, amíg ezt hagyjuk.

Magyarország pedig addig lesz leszakadásra ítélve kényszerpályán a mag-Európától, amíg a magyar politikai elitben nem történik meg a politikai kultúraváltás. Az előválasztásoknak ezért az is az egyik tétje lesz, hogy sikerül-e olyan ellenzéki politikusokat a parlamentbe küldeni, akik megtörik a választások előtti pénzszórás rendszerváltás óta létező hagyományát.

A szerző XVI. kerületi önkormányzati képviselő, a Momentum elöválasztási jelöltje a budapesti 13. számú választókerületben.

Hollai Gábor

XVI. kerületi önkormányzati képviselő, a Momentum elöválasztási jelöltje a budapesti 13. számú választókerületben.

olvass még a szerzőtől
Hollai Gábor

XVI. kerületi önkormányzati képviselő, a Momentum elöválasztási jelöltje a budapesti 13. számú választókerületben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek