Melyik a legjobb szúnyogriasztó vízpartra és túrázáshoz?

2021.06.14. 17:55

Nyakunkon a szúnyogszezon, így a Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, melyik Magyarországon kapható szúnyogriasztó a legjobb.

Melyik a legjobb szúnyogriasztó vízpartra és túrázáshoz?

Újabb terméktesztet közölt a Tudatos Vásárlók Egyesülete, ami ezúttal a lassan nyakunkon lévő szúnyogszezon kapcsán azt mérte fel,

melyek a leghatékonyabb szúnyog- és kullancsriasztó szerek.

A teszt során 36 különböző folyékony szúnyog- és kullancsriasztó szert vizsgáltak, és ezeket megvizsgálva próbált a Tudatos Vásárlók Együttese egy listát elkészíteni.

A teszt során három szempontot vizsgáltak: a szer hatékonyan tartja-e távol a vérszívókat; mennyire biztonságos a használata; illetve mennyibe kerül. Mint azt a cikkükben írják, sajnos laboratóriumi körülmények között nem tudták megvizsgálni a termékek riasztóképességét, így a címkékre írt információkra, illetve a korábbi hatékonysági tesztekre hagyatkoztak.

Hogyan válassz terméket?

Ugyan mindegyik rovarriasztó biztonságosnak mondható termék, hiszen azoknak a forgalomba hozatalát az Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) kell engedélyeznie, azonban szigorúan 

csak akkor számítanak biztonságosnak a szerek, ha azokat a címkén feltüntetett adagolás és korlátozások szerint használjuk.

Az egyesület szerint a termék kiválasztás előtt öt szempontot kell figyelembe vennie mindenkinek:

+ Életkor – felnőtt vagy gyerek használná a szert?

+ Egészségi szempontok – allergia, különböző hatóanyagokra érzékenység, várandósság;

+ Mennyi ideig tartózkodsz szúnyogos vagy kullancsos területen?

+ Mennyire szúnyogos vagy kullancsos területre mész?

+ Van-e ott fertőzésveszély?

A teszt során az egyesület az alábbi eredményre jutott:

A piros vonal felett szerepelnek a növényi eredetű, természetes hatóanyagokat tartalmazó rovarriasztók, a vonal alatt pedig az ún. biocid termékeknek minősülő szerek kerültek.

A teszt során azt találták, hogy a 36 termékből három terméknél csak valamilyen idegennyelven szerepelt a kötelező információk, míg arról, hogy várandósok is használhatják-e a szert, mindösszesen csak négy termék esetén közölt információt a címke. A természetes hatóanyagokból készült szerek címkéi általában nem adtak teljes körű tájékoztatást.

Ezenkívül a teszt során előfordult, hogy

ugyanazzal a márkanévvel forgalmaznak aeroszol és pumpás spray formátumú szereket is,

azonban ezekben a szerekben a hatóanyagok aránya vagy a hatóanyag gyakran különböző.

A két ilyen termék közül az egyik az OFF! protect, a másik pedig a Vape Derm Extra, amelyeknél a hatóanyagok aránya különbözik, utóbbinál pedig maga a hatóanyag is.

A teszt kapcsán a Tudatos Vásárlók Egyesülete az alábbi táblázatot is elkészítette, amiben a különböző egészségügyi kockázatokat jelentő hatóanyagokat csoportosították, és feltüntették, hogy az adott termék hatóanyaga meddig hatásos.

Az egyesület szerint a nagyobb koncentráció esetén nő a hatóidő, de a hatékonyság azonban nem, ami azt jelenti

hiába fújjuk be magunkat minél vastagabban, azzal nem fogjuk tudni jobban megvédeni magunkat, hiszen a szerek egy bizonyos hatékonysággal rendelkeznek,

– ellenben ha nem megfelelően adagoljuk a szert, akkor a környezetünket és a saját egészségünket is veszélyeztethetjük. Az egyesület szerint ezért fontos: csakis a címkén lévő tájékoztató alapján használjuk a készítményeket.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének teljes tesztje, ahol többek között azzal is foglalkoznak, hogyan használjuk helyesen a különböző rovarírtókat, illetve a hatékony védelem elérése érdekében különböző tippeket is megfogalmaznak, itt érhető el.

NYITÓKÉP: A Palatinus Strandfürdőn strandol 1940-ben négy színésznő: Nagykovácsi Ilona, Simor Erzsi, Somló Vali, Egry Mária és Lengyel Irén. FOTÓ: Fortepan / Fortepan

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek