90 százalékos hatékonyságú a Novavax vakcinája, ráadásul ilyen típusú még nincs a piacon

2021.06.14. 17:10

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy Amerikában és az EU-ban is engedélyezzék a subunit-vakcináját.

90 százalékos hatékonyságú a Novavax vakcinája, ráadásul ilyen típusú még nincs a piacon

Június 14-én sajtóközleményben jelentette be az amerikai Novavax gyógyszeripari cég, hogy a 29 960 fővel elvégzett klinikai tesztek harmadik fázisában

a koronavírus elleni vakcinája 93 százalékban hatékony a különböző variánsok ellen is,

így a korábban brit, mostantól alfának nevezett variáns, a gamma (brazil) és a delta (indiai) variánsok ellen is hatékony védelmet képes nyújtani.

A harmadik fázisú tesztelés eredményei szerint a Novavax subunit-vakcinája, amit NVX-CoV2373-nak neveznek, emellett 

+ 91 százalékos hatékonyságú az idősebb korosztálynál;

+ 100 százalékosan véd attól, hogy mérsékelt vagy súlyos betegség alakuljon ki a koronavírus-fertőzésből;

+ 70 százalékban hatékony volt az eddig még nem azonosítatlan variánsokkal szemben.

Ezenkívül jó hír, hogy a haláltól és a kórházba kerüléstől száz százalékban véd, hiszen a klinikai teszten résztvevők egyike sem került kórházba vagy halt bele a koronavírusba, miután a Novavax vakcinájával oltották be.

A sajtóközlemény szerint a vakcinájuk ritkán okozott mellékhatást, általában a beoltottak szervezete toleráns volt a hatóanyaggal szemben. A mellékhatások között fejfájás, fáradtság, illetve izomfájdalom volt, és általában enyhék voltak. A beoltottak közül csak néhányan tapasztaltak ennél súlyosabb mellékhatásokat.  

Azzal, hogy a Novavax befejezte a harmadik fázisú tesztelését, a cég egyre közelebb került ahhoz, hogy a vakcinája megkapja a vészhelyzeti engedélyét, és minél hamarabb elkezdjenek oltani vele. 

A cégnél most úgy számolnak, hogy

2021 harmadik negyedévének a végén már havonta 100 millió adag vakcinát fognak tudni gyártani,

míg a negyedik negyedévben ez a szám elérheti a 150 milliót is havonta.

A Novavax egy ún. subunit-vakcinát készít, aminek a lényege, hogy – ellentétben az mRNS- vagy adenovírusalapú vakcinákkal – a szervezetbe nemcsak a koronavírus tüskefehérjéjének az információját juttatja be, hogy azt a szervezet majd maga állítsa elő, hanem a vírus fehérjeburkának eleve egy nagyobb részét tartalmazza az oltóanyag, amivel

elméletben egy változatosabb, a vírus több régiójával szemben kialakuló immunválaszt képesek kialakítani.

Emiatt egy osztrák immunológus úgy véli: az mRNS-vakcinák csak a szükségmegoldást jelentették, és a koronavírus elleni valódi védelmet a Novavaxhoz hasonló subunit-vakcinák jelenthetik. Azt, hogy ez az állítás mennyire lehet igaz, illetve, hogy milyen subunit-vakcinákat fejlesztenek, azoknak milyen működési elvük van, Letoha Tamás kutatóorvossal ebben a cikkben jártuk körbe.

Az amerikai gyógyszeripari céggel az Európai Bizottság még 2020 decemberében fejezte be a tárgyalások egy részét, és megállapodtak egy tervezett, jövőbeni szerződésről. Ez alapján az EU kezdetben 100 millió adag vakcinát vásárolna, míg további 100 millió adagra opciós joga van. Az amerikai cég még május elején azt ígérte: 2021 év végéig az EU-ba 200 millió adag vakcinát fog majd szállítani.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek