+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. június 11. péntek, 09:19
Az EP jogi szakszolgálata szerint a parlamenti bizottsági helyeknek tükrözniük kell a frakcióin túl a független képviselők erőviszonyait is.

Június 9-én, szerdán adott ki egy véleményt az Európai Parlament jogi szakszolgálata, amely alapján jogilag van rá esély, hogy a Fidesz EP-képviselői visszaülhessenek a parlamenti bizottságokba.

 

Mint ismert, a Fidesz még március elején döntött úgy, hogy 12 EP-képviselőjével elhagyja az Európai Néppárt frakcióját – majd a pártcsaládot is – annak ürügyén, hogy az EPP a belső szabályzatának egy olyan módosítását szavazta meg, ami kimondatlanul megkönnyítette volna a fideszes képviselők együttes kizárását a frakcióból. Az egyszem KDNP-s Hölvényi György egyébként bennmaradt az EPP-frakcióban, a Fidesz azonban nem sokkal később Fidesz-fejléces papíron a néppárti pártcsaládnak is búcsút intett.

 

A frakcióból való kilépéssel azonban a Fidesz egy csomó hátrányt is magára vállalt: képviselői jóval kevesebb felszólalási lehetőséghez jutnak, ahogy hozzáértő asszisztenseket sem olyan könnyű szerezniük, és ami a legfájóbb, azok a fontos bizottsági helyek is elvesznek a Fidesz számára, amiket az Európai Néppárt frakciótagjaiként és jóvoltából szereztek.

 

Az EP jogi szakszolgálatának véleménye – ami ugyan bizalmas, de a Politico brüsszeli hírlevelének sikerült megszereznie – azt mondja ki, hogy

 

a parlamenti bizottságokban nemcsak az egyes frakciók méretét és erőviszonyait kellene leképezni, hanem a frakción kívüli MEP-ekét is.

 

Azaz az EPP-frakciónak így vagy úgy, de el kéne ismernie, hogy 12 taggal zsugorodtak, pepitában pedig ezzel arányosan a független MEP-ek (ahova most már a fideszesek is tartoznak) megnövekedett létszámának megfelelően kellene meghatározni a bizottsági helyek számát.

 

A jogi szakszolgálat egyébként egy ehhez némileg kapcsolódó ügyet is vizsgált: a szlovák libertariánus Szabadság és Szolidaritás (SaS) színeiben mandátumot szerző, majd az EU-kritikus konzervatív, az ECR frakciójában helyet foglaló Lucia Ďuriš Nicholsonová februárban először az SaS-t, május végén pedig az ECR-frakciót hagyta el – leginkább etikai és emberi jogi kérdésekben mutatkozó nézetkülönbségek miatt –, és független EP-képviselőként a progresszív-liberális Renew Europe-frakcióhoz csatlakozott.

 

Csakhogy Nicholsonová mindeközben a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság (EMPL) elnöke is – az ECR-beli távozásakor egyértelműen leszögezte, hogy maradni is fog a bizottság élén. A jogi szakszolgálat véleménye azonban az, hogy Nicholsonová a frakcióváltással elvesztette a jogát arra, hogy továbbra is bizottsági elnök legyen, ugyanis az ECR küldte őt oda eredetileg, és a bizottsági posztot nem lehet csak úgy átvinni és mintegy felajánlani egy másik frakció számára.

 

Azt azonban mindenképp hozzá kell tenni, hogy

 

a jogi szakszolgálat állásfoglalásai jogi kötőerővel nem bírnak, a parlamenti képviselők ügyeiben – a parlamenti eljárási szabályzat alapján – az Európai Parlament elnöksége hoz döntéseket.

 

Az Európai Parlamentnek 20 állandó bizottsága van, amiknek a feladatai közé tartozik, hogy az Európai Bizottság javaslatait megvizsgálják, véleményezzék és adott esetben akár tárgyaljanak a Bizottsággal róluk, így egy parlamenti bizottsági tag jobban tud hatni egy javaslatra, mint egy bizottsági tagsággal nem rendelkező MEP.

 

NYITÓKÉP: Fidesz EU / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás