+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. június 11. péntek, 11:29
A támadót 18 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték, amiből 4 hónapot biztosan rács mögött kell töltenie. Emellett többé nem viselhet semmilyen közhivatali pozíciót sem.

Elítélték Damien Tarelt, azt a – vélhetően monarchista – francia férfit, aki hétfőn egy monarchista csatakiáltás közben arcon vágta Emmanuel Macront, a francia elnököt.

 

Mint korábban beszámoltunk róla, az ügy óriási botrány lett Franciaországban:

 

a legtöbb politikus ugyanis a köztársaság elleni cselekedetnek minősítette azt.

 

Az Auvergne-Rhône-Alpes régióban található Valencében a bíróság végül 18 hónapnyi börtönbüntetésre ítélte a francia elnök arculvágásáért a 28 éves francia férfit, amiből 4 hónap letöltendő, 14 hónapot felfüggesztett börtönbüntetés. Emellett Tarel öt évig nem viselhet fegyvert, és örök életére eltiltották attól, hogy közhivatali pozíciót töltsön be.

 

A bíróságon a támadó azt is elárulta, hogy miért ütötte arcon Macront: elmondása szerint gondolkozott azon, hogy tojással vagy krémes tortával megdobja az elnököt, de azt nem fontolgatta, hogy megpofozza őt, a pillanat hevében döntött úgy, hogy mégis így tesz.

 

„Amikor megláttam a barátságos, hazudó tekintetét, amivel keresett engem mint választót, undorral töltött el” – hozta fel mentségére Tarel.

 

Macront még kedden vágta arcul Tarel, miután a francia elnök egy délfrancia megyében tett látogatást. A pofon közben a támadó azt kiáltotta, hogy „Montjoie, Saint Denis, le a macronizmussal”, aminek az első része egy ófrancia csatakiáltás, ami egészen Nagy Károlyig, a frank uralkodóig vezethető vissza. Az ügyről, hogy pontosan mit is jelent ez a csatakiáltás, és hogyan hat ki ez a francia politikára, bővebben itt írtunk.

 

NYITÓKÉP: Emmanuel Macron / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Olyan vegyi anyagokat találhatóak több neves gyártó kozmetikumaiban, amik összeköthetők a rák kialakulásával és még egy csomó más betegséggel.

Állításuk szerint a róluk készült erotikus videók az engedélyük nélkül került fel a honlapra. A Pornhub szerint a vád abszurd.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A magyar-amerikai pénzember szerint a mesterséges intelligencia általi megfigyelés halálos veszély lehet a nyugati társadalmakra.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás