Elítélték a Macront arcon vágó férfit

2021.06.11. 11:29

A támadót 18 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték, amiből 4 hónapot biztosan rács mögött kell töltenie. Emellett többé nem viselhet semmilyen közhivatali pozíciót sem.

Elítélték a Macront arcon vágó férfit

Elítélték Damien Tarelt, azt a – vélhetően monarchista – francia férfit, aki hétfőn egy monarchista csatakiáltás közben arcon vágta Emmanuel Macront, a francia elnököt.

Mint korábban beszámoltunk róla, az ügy óriási botrány lett Franciaországban:

a legtöbb politikus ugyanis a köztársaság elleni cselekedetnek minősítette azt.

Az Auvergne-Rhône-Alpes régióban található Valencében a bíróság végül 18 hónapnyi börtönbüntetésre ítélte a francia elnök arculvágásáért a 28 éves francia férfit, amiből 4 hónap letöltendő, 14 hónapot felfüggesztett börtönbüntetés. Emellett Tarel öt évig nem viselhet fegyvert, és örök életére eltiltották attól, hogy közhivatali pozíciót töltsön be.

A bíróságon a támadó azt is elárulta, hogy miért ütötte arcon Macront: elmondása szerint gondolkozott azon, hogy tojással vagy krémes tortával megdobja az elnököt, de azt nem fontolgatta, hogy megpofozza őt, a pillanat hevében döntött úgy, hogy mégis így tesz.

„Amikor megláttam a barátságos, hazudó tekintetét, amivel keresett engem mint választót, undorral töltött el” – hozta fel mentségére Tarel.

Macront még kedden vágta arcul Tarel, miután a francia elnök egy délfrancia megyében tett látogatást. A pofon közben a támadó azt kiáltotta, hogy „Montjoie, Saint Denis, le a macronizmussal”, aminek az első része egy ófrancia csatakiáltás, ami egészen Nagy Károlyig, a frank uralkodóig vezethető vissza. Az ügyről, hogy pontosan mit is jelent ez a csatakiáltás, és hogyan hat ki ez a francia politikára, bővebben itt írtunk.

NYITÓKÉP: Emmanuel Macron / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek