+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael & Renczes Ágoston
2021. június 10. csütörtök, 13:30
A kormány nem tervez PCR-tesztre védettségi igazolványt adni, és van olyan ellenzéki képviselő, akire Orbán Viktor felnéz, de nem árulja el, kik azok. Orbán cáfolta, hogy részt vett volna annak az ötletnek a kidolgozásában, ami egyes balkáni országok határának átrajzolására tett javaslatot. A miniszterelnököt kérdeztük a kormányinfón.

Orbán Viktor miniszterelnök váratlanul maga tartotta meg Gulyás Gergellyel az idei első, nem online kormányinfót, így az Azonnalinak is volt lehetősége kérdezni a miniszterelnöktől.

 

Az első kérdésünkre – hogy miért nem lehet PCR-teszttel magyar védettségi igazolványhoz jutni, különösen, hogy az EU-s digitális zöldigazolványhoz elég lesz a teszt – azonban Gulyás Gergely válaszolt. A negatív PCR-tesztre Gulyás szerint azért nem lehet védettségi igazolványt kapni,

 

mert az csak pár napra igazolja a védettséget, míg az oltás több hónapra.

 

A PCR-tesztek hatósági árát nem tervezik csökkenteni, Gulyás szerint már megtették azzal, hogy hatósági árat állapítottak meg a tesztekre. 

 

Gulyás úgy látja: az is siker, hogy elérték, hogy az uniós országok elfogadhatják az Európai Gógyszerügynökség által nem jóváhagyott oltásokat is. Ez azonban puszta lehetőség, erre garanciát nem tartalmaz az EU-s rendeletjavaslat, ezért az Azonnali megkérdezte, hogyan fog a kormány az Európai Parlamentben a héten elfogadott javaslatra az áment rámondó Európai Unió Tanácsban erről szavazni. Gulyás erre csak annyit mondott: a digitális zöldigazolványról szóló rendeletjavaslatnak stabil többsége van.

 

„A győzelem sosem végleges, a vereség sosem végzetes”

 

Orbán Viktornak a parlamentben volt egy olyan elszólása, hogy a mostani ellenzéki képviselők akkor sem fognak szabadulni tőle, ha ők kerülnek kormányra, mert ő ott lesz a képviselői padsorokban akkor is. Arra a kérdésünkre, hogy eszerint már a Fideszben is reális lehetőségként számolnak-e a 2022-es vereséggel, a miniszterelnök azt válaszolta:

 

16 évet voltak kormányon, ugyanennyit ellenzékben, a hazájukat szolgálják, és azt ott teszik, „ahová a Jóisten állítja” őket.

 

Orbán azt mondta, szeretné folytatni ezt a munkát, amíg a Jóisten ebben segíti, a választók és a fiatalok is támogatják.

 

A miniszterelnöknek egyébként az az elvi álláspontja,

 

hogy „a győzelem sosem végleges, vereség sosem végzetes” – ez egy olyan bonmot, amit Orbán már sokadszor említ a témával kapcsolatban.

 

Az is érdekelt minket, hogy Orbán szerint a kormányoldalnak mekkora szerepe van a parlamenti viták a parlamenti viták alacsony színvonalában. Orbán az Azonnali kérdésére mondta: igyekszenek tartani a színvonalat, de nem olyan egyszerű, ha ott „bukfenceznek” az ellenzéki képviselők. Miután a miniszterelnöknek felvetettük, hogy sokszor a kormánypárti képviselők sem mennek el bizottsági ülésekre, bojkottálnak parlamenti ülésnapokat, Orbán úgy reagált: nagy a kísértés, hogy résztvegyenek az adok-kapokban, de „igyekeznek megőrizni a komolyságukat”.

 

A miniszterelnök szerint tisztelni kell az újságírókat

 

Orbántól azt is megkérdeztük, hogy van-e olyan ellenzéki képviselő, akit tisztel, és érdemes rá fenntartások nélkül figyelni. Bár a kérdés nem erre vonatkozott, Orbán az újságírókról is beszélt – mondván, aki általában hozzá beszél, legyen az újságíró vagy ellenzéki politikus, azt ő komolyan veszi. Ugyan a miniszterelnök azt mondta,

 

vannak olyan ellenzéki képviselők, akiket tisztel, de mivel nem akar nekik ártani, nem nevezi meg őket.

 

Arról, hogy mikortól nem fogja már előírni a kormány a védettségi igazolványt, Gulyás Gergely beszélt: szerinte ez attól függ, hogy a virológus szakemberek mit mondanak, egyelőre indokoltnak látják a használatát. 

 

Orbán szerint ő semmit nem kavart a Balkánon

 

Májusban nagy botrányt okozott a balkáni orszagok sajtójában egy állítólagos szlovén non paper, ami főleg Bosznia-Hercegovina határainak a nagyszerb és nagyhorvát nacionalista álmoknak megfelelő újrarajzolását kezdeményezte. Több balkáni lap is Orbánt tartotta az ötletgazdák egyikének a szlovén miniszterelnök mellett. Megkérdeztük, volt-e szerepe ilyen ötlet kidolgozásában, ha igen, micsoda, és eleve mi a miniszterelnök véleménye az ügyről.

 

Erre Orbán csak annyit mondott: „Fake news.”

 

Arra pedig, hogy a kormányinfón milyen jogszabály alapján nem vehetnek részt az újságírók védettségi igazolvány nélkül, már Gulyás Gergely válaszolt: szerinte a sajtótájékoztató az ezt szabályzó kormányrendeletben lefektetett „egyéb rendezvény” kategóriába tartozik, ezeken védettségi igazolvány nélkül nem lehet részt venni. Igaz, ez minden bizonnyal ütközik az ezt megállapító kormányrendeletnél magasabb rangú Alaptörvénybe, ami előírja például a sajtószabadság biztosítását is. Az Azonnali felvetését, miszerint éppen ezért lehetne szabadtéren is kormányinfót tartani – ahogy azt például Ukrajnában is megteszik –, a miniszterelnök és Gulyás is megfontolandónak nevezte.

 

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Orbán Viktor újságírói kérdésre azt mondta a NATO csúcstalálkozóján: ő 26 évet élt hidegháborúban, ezért higgye el neki mindenki, nem jó dolog az.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás