Orbán Viktor az Azonnalinak: Fake news, hogy kavartam volna a Balkánon

2021.06.10. 13:30

A kormány nem tervez PCR-tesztre védettségi igazolványt adni, és van olyan ellenzéki képviselő, akire Orbán Viktor felnéz, de nem árulja el, kik azok. Orbán cáfolta, hogy részt vett volna annak az ötletnek a kidolgozásában, ami egyes balkáni országok határának átrajzolására tett javaslatot. A miniszterelnököt kérdeztük a kormányinfón.

Orbán Viktor az Azonnalinak: Fake news, hogy kavartam volna a Balkánon

Orbán Viktor miniszterelnök váratlanul maga tartotta meg Gulyás Gergellyel az idei első, nem online kormányinfót, így az Azonnalinak is volt lehetősége kérdezni a miniszterelnöktől.

 

Az első kérdésünkre – hogy miért nem lehet PCR-teszttel magyar védettségi igazolványhoz jutni, különösen, hogy az EU-s digitális zöldigazolványhoz elég lesz a teszt – azonban Gulyás Gergely válaszolt. A negatív PCR-tesztre Gulyás szerint azért nem lehet védettségi igazolványt kapni,

 

mert az csak pár napra igazolja a védettséget, míg az oltás több hónapra.

 

A PCR-tesztek hatósági árát nem tervezik csökkenteni, Gulyás szerint már megtették azzal, hogy hatósági árat állapítottak meg a tesztekre. 

Gulyás úgy látja: az is siker, hogy elérték, hogy az uniós országok elfogadhatják az Európai Gógyszerügynökség által nem jóváhagyott oltásokat is. Ez azonban puszta lehetőség, erre garanciát nem tartalmaz az EU-s rendeletjavaslat, ezért az Azonnali megkérdezte, hogyan fog a kormány az Európai Parlamentben a héten elfogadott javaslatra az áment rámondó Európai Unió Tanácsban erről szavazni. Gulyás erre csak annyit mondott: a digitális zöldigazolványról szóló rendeletjavaslatnak stabil többsége van.

„A győzelem sosem végleges, a vereség sosem végzetes”

Orbán Viktornak a parlamentben volt egy olyan elszólása, hogy a mostani ellenzéki képviselők akkor sem fognak szabadulni tőle, ha ők kerülnek kormányra, mert ő ott lesz a képviselői padsorokban akkor is. Arra a kérdésünkre, hogy eszerint már a Fideszben is reális lehetőségként számolnak-e a 2022-es vereséggel, a miniszterelnök azt válaszolta:

 

16 évet voltak kormányon, ugyanennyit ellenzékben, a hazájukat szolgálják, és azt ott teszik, „ahová a Jóisten állítja” őket.

 

Orbán azt mondta, szeretné folytatni ezt a munkát, amíg a Jóisten ebben segíti, a választók és a fiatalok is támogatják.

 

A miniszterelnöknek egyébként az az elvi álláspontja,

 

hogy „a győzelem sosem végleges, vereség sosem végzetes” – ez egy olyan bonmot, amit Orbán már sokadszor említ a témával kapcsolatban.

 

Az is érdekelt minket, hogy Orbán szerint a kormányoldalnak mekkora szerepe van a parlamenti viták a parlamenti viták alacsony színvonalában. Orbán az Azonnali kérdésére mondta: igyekszenek tartani a színvonalat, de nem olyan egyszerű, ha ott „bukfenceznek” az ellenzéki képviselők. Miután a miniszterelnöknek felvetettük, hogy sokszor a kormánypárti képviselők sem mennek el bizottsági ülésekre, bojkottálnak parlamenti ülésnapokat, Orbán úgy reagált: nagy a kísértés, hogy résztvegyenek az adok-kapokban, de „igyekeznek megőrizni a komolyságukat”.

A miniszterelnök szerint tisztelni kell az újságírókat

Orbántól azt is megkérdeztük, hogy van-e olyan ellenzéki képviselő, akit tisztel, és érdemes rá fenntartások nélkül figyelni. Bár a kérdés nem erre vonatkozott, Orbán az újságírókról is beszélt – mondván, aki általában hozzá beszél, legyen az újságíró vagy ellenzéki politikus, azt ő komolyan veszi. Ugyan a miniszterelnök azt mondta,

 

vannak olyan ellenzéki képviselők, akiket tisztel, de mivel nem akar nekik ártani, nem nevezi meg őket.

 

Arról, hogy mikortól nem fogja már előírni a kormány a védettségi igazolványt, Gulyás Gergely beszélt: szerinte ez attól függ, hogy a virológus szakemberek mit mondanak, egyelőre indokoltnak látják a használatát. 

Orbán szerint ő semmit nem kavart a Balkánon

Májusban nagy botrányt okozott a balkáni orszagok sajtójában egy állítólagos szlovén non paper, ami főleg Bosznia-Hercegovina határainak a nagyszerb és nagyhorvát nacionalista álmoknak megfelelő újrarajzolását kezdeményezte. Több balkáni lap is Orbánt tartotta az ötletgazdák egyikének a szlovén miniszterelnök mellett. Megkérdeztük, volt-e szerepe ilyen ötlet kidolgozásában, ha igen, micsoda, és eleve mi a miniszterelnök véleménye az ügyről.

 

Erre Orbán csak annyit mondott: „Fake news.”

Arra pedig, hogy a kormányinfón milyen jogszabály alapján nem vehetnek részt az újságírók védettségi igazolvány nélkül, már Gulyás Gergely válaszolt: szerinte a sajtótájékoztató az ezt szabályzó kormányrendeletben lefektetett „egyéb rendezvény” kategóriába tartozik, ezeken védettségi igazolvány nélkül nem lehet részt venni. Igaz, ez minden bizonnyal ütközik az ezt megállapító kormányrendeletnél magasabb rangú Alaptörvénybe, ami előírja például a sajtószabadság biztosítását is. Az Azonnali felvetését, miszerint éppen ezért lehetne szabadtéren is kormányinfót tartani – ahogy azt például Ukrajnában is megteszik –, a miniszterelnök és Gulyás is megfontolandónak nevezte.

 

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek