Közösen kalapozik pénzért az előválasztásra az ellenzék

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.10. 09:17

Elkerülendő az Állami Számvevőszék büntetését, a befolyó összeget a hat párt külön számlákon fogja gyűjteni.

Közösen kalapozik pénzért az előválasztásra az ellenzék

Június 10-től egészen a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójáig, azaz október 10-ig adománygyűjtő kampányt indít az egyelőre még hatpárti ellenzéki szövetség (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, Párbeszéd, LMP), hogy finanszírozni tudják a július 26-tól kezdődő előválasztást, amit a tervek szerint mind a 106 egyéni választókerületben meg fognak szervezni, megfejelve még egy kétfordulós miniszterelnök-jelölti előválasztással is.

Mint a hat párt a közös közleményében írja, „a magyar emberek támogatására is szükség van ahhoz, hogy az előválasztás átláthatóan, biztonságosan és igazságosan megvalósítható legyen. Minél szélesebb az anyagi keret, annál több helyen, annál szervezettebben valósítható meg a regisztráció és a szavazás.”

A közös közlemény részletezi is, hogy a pártok mire fordítanák a beérkező adományokat:

ebből állítanának szavazósátrakat, szereznének be az előválasztási regisztrációra alkalmas számítógépeket, nyomtatnának jelölti szavazólapokat, és fedeznék az online szavazás, valamint a jelölti viták költségeit.

Ahogy a közlemény kijelenti: „Az adománygyűjtő kampányban mind a hat párt közös arculattal vesz részt.”

A pártok kitérnek arra is, hogy úgy számolnak: „az állampárt” az Állami Számvevőszéken keresztül pénzbüntetésekkel próbálja majd ellehetetleníteni az előválasztást – ennek megakadályozása érdekében a közös ellenzék fokozottan figyelni kíván „az előválasztás adatvédelmi és pártfinanszírozási elemeire”, és

„a tiltott pártfinanszírozás gyanújának elkerülése céljából ezért a pártok külön számlákon gyűjtik az állampolgári támogatásokat.”

A pártoknak adományozni azok hivatalos weboldalain keresztül lehet.

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek