A DK is beáll az LMP-s Csárdi Antal mögé az előválasztáson

2021.06.10. 16:50

Így a 2018-ban a körzetben győzedelmeskedő LMP-s politikusnak jelenleg csak egy kihívója maradt.

A DK is beáll az LMP-s Csárdi Antal mögé az előválasztáson

„Antal már négy évvel ezelőtt, a 2018-as választáson is csapást tudott mérni a Fideszre, és megverte ellenfelét, Hollik Istvánt. Ő már bebizonyította, hogy képes legyőzni a Fideszt a Belvárosban, a Várnegyedben, a Palotanegyedben és Belső-Ferencvárosban is” – ezzel indokolja a Demokratikus Koalíció miniszterelnökjelölt-jelöltje, Dobrev Klára, hogy

Budapest 1-es választókerületében a DK Csárdi Antalt támogatja.

Csárdi Antal ezzel egy újabb párt támogatását szerezte meg: a Jakab Péter vezette Jobbik még áprilisban jelentette be, hogy az LMP politikusát támogatják az előválasztáson, így az LMP által indított jelölt már összesen három párt támogatását élvezi.

A DK támogatásával ez egyben azt is jelenti, hogy a választókörzetben az előválasztás jelenleg két szereplőssé zsugorodott:

A jelöltségért ugyanis Csárdi mellett csak a Momentum jelöltje és budavári alpolgármestere, Gelencsér Ferenc küzd meg.

Arról, hogy az előválasztáson közösen induló MSZP-Párbeszéd pártszövetség indítana-e jelöltet, vagy ők is besorakoznának majd valamelyik jelölt mögé, jelenleg még nincs információ.

A körzet egyébként az ellenzéknek kedvez: Csárdi már 2018-ban is legyőzte itt a Fidesz-KDNP akkori jelöltjét, Hollik Istvánt, méghozzá elég magabiztosan. Az LMP politikusa a szavazatok 48,73 százalékát szerezte meg, aki így 6,92 százalékponttal szerzett többet Holliknál. 2018-ban a legtöbb ellenzéki jelölt visszalépett Csárdi javára: így tett Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Juhász Péter, az azóta megszűnt Együtt elnöke, illetve az MSZP-Párbeszéd színeiben induló V. Naszályi Márta, a jelenlegi I. kerületi polgármester is.

2018-ban a most összefogó hat ellenzéki pártból csak a Jobbik nem lépett vissza Csárdi javára, akinek jelöltje, Losonczy Pál 6,39 százalékot szerzett a választáson.

A 2022-es választásokon egyébként az ellenzék leendő jelöltjének áll majd a zászló, hiszen 2018-ban a szavazatok több, mint 50 százalékát kapta az akkor elindult két ellenzéki jelölt:

így aki az előválasztást megnyeri, vélhetően a 2022-es választáson is mandátumot szerez.

Az ellenzéki jelölt kihívója vélhetően Böröcz László, a Fidelitas korábbi elnöke lesz, sajtóhírek szerint ugyanis őt fogja elindítani a Fidesz-KDNP.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Csárdi Antal / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek