+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. június 10. csütörtök, 16:50
Így a 2018-ban a körzetben győzedelmeskedő LMP-s politikusnak jelenleg csak egy kihívója maradt.

„Antal már négy évvel ezelőtt, a 2018-as választáson is csapást tudott mérni a Fideszre, és megverte ellenfelét, Hollik Istvánt. Ő már bebizonyította, hogy képes legyőzni a Fideszt a Belvárosban, a Várnegyedben, a Palotanegyedben és Belső-Ferencvárosban is” – ezzel indokolja a Demokratikus Koalíció miniszterelnökjelölt-jelöltje, Dobrev Klára, hogy

 

Budapest 1-es választókerületében a DK Csárdi Antalt támogatja.

 

 

Csárdi Antal ezzel egy újabb párt támogatását szerezte meg: a Jakab Péter vezette Jobbik még áprilisban jelentette be, hogy az LMP politikusát támogatják az előválasztáson, így az LMP által indított jelölt már összesen három párt támogatását élvezi.

 

A DK támogatásával ez egyben azt is jelenti, hogy a választókörzetben az előválasztás jelenleg két szereplőssé zsugorodott:

 

A jelöltségért ugyanis Csárdi mellett csak a Momentum jelöltje és budavári alpolgármestere, Gelencsér Ferenc küzd meg.

 

Arról, hogy az előválasztáson közösen induló MSZP-Párbeszéd pártszövetség indítana-e jelöltet, vagy ők is besorakoznának majd valamelyik jelölt mögé, jelenleg még nincs információ.

 

A körzet egyébként az ellenzéknek kedvez: Csárdi már 2018-ban is legyőzte itt a Fidesz-KDNP akkori jelöltjét, Hollik Istvánt, méghozzá elég magabiztosan. Az LMP politikusa a szavazatok 48,73 százalékát szerezte meg, aki így 6,92 százalékponttal szerzett többet Holliknál. 2018-ban a legtöbb ellenzéki jelölt visszalépett Csárdi javára: így tett Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Juhász Péter, az azóta megszűnt Együtt elnöke, illetve az MSZP-Párbeszéd színeiben induló V. Naszályi Márta, a jelenlegi I. kerületi polgármester is.

 

2018-ban a most összefogó hat ellenzéki pártból csak a Jobbik nem lépett vissza Csárdi javára, akinek jelöltje, Losonczy Pál 6,39 százalékot szerzett a választáson.

 

A 2022-es választásokon egyébként az ellenzék leendő jelöltjének áll majd a zászló, hiszen 2018-ban a szavazatok több, mint 50 százalékát kapta az akkor elindult két ellenzéki jelölt:

 

így aki az előválasztást megnyeri, vélhetően a 2022-es választáson is mandátumot szerez.

 

Az ellenzéki jelölt kihívója vélhetően Böröcz László, a Fidelitas korábbi elnöke lesz, sajtóhírek szerint ugyanis őt fogja elindítani a Fidesz-KDNP.

 

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

 

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

 

NYITÓKÉP: Csárdi Antal / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás