Sorozat készül a sci-fiből, ami eddig gyanúsan pontosan jósolta meg Európa jövőjét

Szerző: Pintér Bence
2021.06.09. 10:10

A Suszter, szabó, baka, kém alkotói állnak össze, hogy feldolgozzák a többszáz miniállamra szétesett Európában játszódó kémtörténetet.

Sorozat készül a sci-fiből, ami eddig gyanúsan pontosan jósolta meg Európa jövőjét

Két éve hirdettünk egy novellapályázatot, amelyben 2058-ban, Európában játszódó novellákat kértünk az íróktól. A pályázatot felvezető posztban írtunk arról, hogy a science fictionben, avagy a jövőről szóló irodalomban alig esik szó Európáról vagy az Európai Unióról. Volt azonban egy könyvsorozat, amelyről az előző évtized hatvan emlékezetes fantasztikus könyve közé is felvettünk, és ami egy az egyben Európa jövőjéről szól: ez Dave Hutchinson Fractured Europe Sequence-e, amelyről korábban itt és itt írtam részletesebben.

A tetralógiában egy pusztító világjárvány után Schengen összeomlik, Európa több száz kisebb-nagyobb államra esik szét.

Gyakorlatilag naponta alakulnak új államok, az Eurovíziós Dalfesztiválnak közel négyszáz indulója van, az egész kontinenst pedig keresztülszeli A Vonal – egy olyan, Portugáliától Szibéria túloldaláig futó vasútvonal, ami szintén külön államnak számít. Az egészben az az izgalmas, hogy az első kötet eredetileg 2014 januárjában jelent meg, a skót népszavazás, a brexitbalhé, a katalán népszavazás, a migrációs válság és a koronavírus-járvány előtt, hogy aztán sorra elkezdjen megvalósulni az az Európa, amit Hutchinson elképzelt.

A négy kötet lazán kapcsolódik egymáshoz, főszereplőnek pedig leginkább Rudit, az első regény elején Krakkóban dolgozó észt szakácsot tekinthetjük, aki – miután munkahelyét szétveri pár magyar maffiózó – új karriert talál magának: csatlakozik a Coureurs de Bois nevű titkos szervezethez, akik csomagokat és embereket csempésznek a Schengen bukása után ismért ezer határ által szabdalt Európa országai között.

Az első könyv végére pedig kiderül, hogy egy sokkal nagyobb összeesküvés áll a háttérben, mint azt akár Rudi, akár mi, olvasók gondolnánk. A következő három könyv már ezzel az új felismeréssel együtt boncolgatja azt, hogy mire is jut Rudi, illetve mire jutnak Rudi szövetségesei és ellenségei a játszmában, amit évtizedekig folytatnak Európában.

És akkor a lényeg: a könyvsorozatból most televíziós sorozatot készít a Studiocanal, összetrombitálva a John Le Carré regényéből adaptált 2011-es Suszter, szabó, baka, kém készítőit.

A Deadline híre szerint a 2011-es kémfilmet író Peter Straughan, illetve annak rendezője, Tomas Alfredson dolgozik majd a nyolcrészes, Európa címet kapó sorozaton, aminek koproducere lesz a Seven Stories nevű cég.

A rendező elmondta, hogy a sorozat a klasszikus kémregények és a sci-fi keveréke lesz, ami remek allegóriát kinál napjainkra; míg a Seven Stories alapítója, Anand Tucker azt fűzte hozzá a hírhez, hogy Hutchinson regényének feldolgozása a cég 2015-ös megalapítása óta szenvedélyes projektjük.

A könyvsorozatból magyarul egyelőre csak az első rész jelent meg Embercsempészek címmel a Metropolis Media gondozásában.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek