Mellár Tamás mögé sorol be a Jobbik Pécsett az előválasztáson

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.09. 17:53

Ha a közgazdász legyőzi kihívóit az előválasztáson, gyakorlatilag biztos, hogy a 2022-es választáson is ő lesz a befutó.

Mellár Tamás mögé sorol be a Jobbik Pécsett az előválasztáson

„2018-ban a Baranya 1-es számú választókerületében még nem volt teljes körű az összefogás, de annál nagyobb volt a fideszes ellenszél.

Mellár Tamás mégis győzni tudott. Azóta tisztességgel képviseli a pécsieket. Nincs arra ok, hogy ezen változtassunk”

– így indokolta Jakab Péter Facebook-bejegyzésében, hogy a Jobbik a pécsi székhelyű Baranya megye 1-es körzetben miért Mellár Tamás mögé állnak be az előválasztáson.

A fenti mondatokkal a Jobbik miniszterelnök-jelöltje arra célzott, hogy Mellár Tamás azon kevesek közé tartozik, akik a 2018-as parlamenti választáson le tudták győzni a Fidesz jelöltjét vidéken – az ellenzéki elköteleződésű, jelenleg a Párbeszéd országgyűlési frakciójában ülő közgazdász akkor is Baranya 1-es körzetében tudott nyerni.

Mellár mögött ezzel elég széles koalíció sorakozik már fel az előválasztáson: a Párbeszéden és a Jobbikon kívül támogatja őt már az MSZP és a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom is. Ellene eddig a DK állított jelöltet Auth István pécsi önkormányzati képviselő, illetve a Momentum a párt alapítója és frissen leköszönő szóvivője, Nemes Balázs személyében.

Maga a körzet egyébként egyértelműen az ellenzéknek áll a 2022-es parlamenti választáson: ott már 2014-ben sem hiányzott sok az ellenzéki győzelemhez, az MSZP akkori jelöltje, Tóth Bertalan csak 4,24 százalékponttal maradt le az első helyen, 37,19 százalékos eredménnyel befutó fideszes Csizi Pétertől, az ellenzéki összefogás szempontjából releváns jelöltek összesen pedig tetemesnek mondható, 21,14 százalékponttal szereztek többet összefogás nélkül.

2018-ban viszont Mellár Tamás már 39,26 százalékkal lett az első, 2,29 százalékpontot verve az akkor is a Fidesz színeiben induló Csizire. Az ellenzék szempontjából releváns jelöltek akkor – szintén teljes összefogás nélkül – összesen már 23,64 százalékponttal szereztek többet nála.

Azaz aki ebben a körzetben megnyeri az előválasztást, az előzetes tudásunk alapján 2022-ben is simán meg kell nyerje ezt a választókerületet.

Az előválasztás megszervezésébe és lebonyolításába egyébként civil szereplők is beszállnak a pártok mellé, hogy hogyan, arról itt és itt írtunk részletesen.

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

NYITÓKÉP: Mellár Tamás / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek