+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2021. június 9. szerda, 15:20
A kormány diszkriminálja azokat az újságírókat, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, kizárva őket a zárt térbe szervezett kormányinfóról.

„A sajtótájékoztatónak hazudott Facebook-videók és az írásban számtalanszor elküldött, be soha nem olvasott, és így meg csak nagyon ritkán válaszolt sajtókérdések fémjelezte gyakorlattal való szakítást simán nevezhetjük közérdeknek” – ezzel indokoltuk még március végén, hogy az Azonnali miért csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, ami a világjárvány idején érdemi tájékoztatást és valódi, élő sajtótájékoztatókat követelt. Kifejezetten örültünk tehát június 3-án, amikor Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: az volt az utolsó alkalom, hogy online tartották meg a heti kormányinfót.

 

Azaz június 10-én, csütörtökön már az Azonnali is el tud menni a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermébe, és élőben tud kérdezni, anélkül, hogy a kérdéseket a kormány részéről előzetesen bekérnék, átnyálaznák és szelektálnák, a végül beolvasott kérdéseinkre is nemritkán sablonválaszt adva, a visszakérdezés lehetősége nélkül.

 

Csakhogy a zárt térbe szervezett, hosszú idő után első élő kormányinfóra való meghívó tartalmazza a következő mondatot is:

 

„A sajtótájékoztatón történő részvételhez védettségi igazolvány szükséges.”

 

Azaz ha egy újságíró úgy dönt, hogy az egyébként nem kötelező koronavírus-vakcinákat nem adatja be magának, és/vagy nem jut hozzá védettségi igazolványhoz, azt a kormány most megfosztja attól a jogától és munkaadója és olvasói elvárásának való megfelelés lehetőségétől, hogy a munkáját végezhesse.

 

Ez egy újabb, az oltatlanokat érintő diszkrimináció – akiknek a jogaiért egyébként az Azonnali egyik főszerkesztője, Bakó Bea jogász az Alkotmánybírósághoz is fordult, amivel a testület már el is kezdett foglalkozni – azért is

 

érthetetlen, mert a védettségi igazolvány nélküli újságírók kizárására a hatályos kormányrendelet alapján sem lenne lehetőség, az ugyanis felsorolja, hogy hova kell védettségi igazolvány: a sajtótájékoztatókról vagy médiaeseményekről nem szól a rendelet.

 

Igaz, azt megállapítja, hogy a sportrendezvénynek, kulturális eseménynek, családi eseménynek vagy magánrendezvénynek, valamint zenés, táncos rendezvénynek nem minősülő „egyéb rendezvényeken” csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, nehéz azonban elképzelni, hogy a jogalkotó pont a kormányinfókra gondolt volna az „egyéb rendezvények” alatt.

 

Ha azonban mégis, úgy az Alaptörvény szerint a kormánynak kötelessége lenne biztosítani a sajtószabadság feltételeit (más kérdés, hogy ezek a feltételek nem most sérülnének először), és mondjuk

 

nem a valóban zárt (de egyébként tavaly ősszel még nagyon is jól működő légkondirendszerrel felszerelt) Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermébe szervezni a kormányinfót, hanem például szabadtéren lebonyolítani azt.

 

Nem kell ehhez messze menni, hogy ez hogyan néz ki, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már tavaly májusban bemutatta:

 

AZ UKRÁN ELNÖK JÁRVÁNYKOMPATIBILIS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA 2020 MÁJUSÁBAN, AZ ELSŐ HULLÁM LECSENGÉSE IDEJÉN. FOTÓ: UKRÁN ELNÖKI HIVATAL

 

A magyar kormány egyébként – mint azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy még online tartott kormányinfón az Azonnali kérdésére elmondta – nem fogadja el a negatív PCR-teszt eredményét sem a most védettségi igazolványhoz kötött szolgáltatások igénybevételéhez, illetve rendezvényeken való részvételhez, mondván: „Egy PCR-teszt eredménye soha nem nyújt akkora bizonyosságot, mint a beadott oltás.”

 

Hogy a munkájukat a köz érdekében végezni akaró, de védettségi igazolvánnyal nem rendelkező újságírók sem mehetnek-e ezentúl kormányinfókra negatív PCR-teszttel, hogy meddig tervezi a kormány diszkriminálni az oltatlan újságírókat, vagy hogy egyáltalán miért zárt helyre kell szervezni akkor a kormányinfókat, az Azonnali – védettségi igazolvánnyal rendelkező – újságírója csütörtökön meg fogja kérdezni.

 

Arról, hogy a fenti példán túl hogyan veszik rá a nem kötelező covid elleni oltás ellenzőit annak beadására, itt írtunk.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás