Hiába akarta Trump megregulázni a kínai TikTok-ot, Biden visszavonta erről elődje rendeletét

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.09. 19:33

Ez azonban nem jelenti, hogy Biden ne aggódna a TikTok miatt, új rendeletet adott ki az ügyben.

Hiába akarta Trump megregulázni a kínai TikTok-ot, Biden visszavonta erről elődje rendeletét

A Trump-adminisztráció alatt, 2020 elején, a Kínával folytatott kereskedelmi háború idején kezdte el pedzegetni azt az előző amerikai elnök, Donald Trump, hogy a kínai Bytedance nevű cég által birtokolt, videómegosztó alkalmazás, a TikTok, és a kínai fejlesztésű, leginkább a Messenger-alkalmazásra hasonlító WeChat potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Amerikai Egyesült Államokra.

A félelem az volt, hogy az appok a felhasználók adatait a kínai állam számára kiszolgáltathatják – ezt az érintett cégek nem ismerték el. Ezért aztán Donald Trump végül 2020 augusztusában egy olyan rendeletet adott ki, ami meg akarta tiltani az USA-ban a TikTok új appletöltéseit (a már az appot letöltött felhasználókra ez nem volt hatással), továbbá azt is célozta, hogy két amerikai cég, a Walmart és az Oracle legyen felelős a TikTok egyesült államokbeli szolgáltatásáért, és a felhasználók adatainak kezeléséért.

A rendelet a gyakorlatban egy sor jogi eljárás miatt nem lett működőképes, azonban Joe Biden mostani amerikai elnök úgy döntött, nem is várja meg, hogy ezeknek az eljárásoknak mi lesz a végük, és

a trumpi rendeletet úgy, ahogy van, visszavonja.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Biden teljesen szabad utat adott a TikTok korlátok nélküli működésének Amerikában: helyette ő is kiadott egy rendeletet.

Ebben Biden elődjéhez hasonlóan elismeri, hogy az appok hatalmas mennyiségű felhasználói adathoz férhetnek hozzá és dolgozhatnak fel, és „ez az adatgyűjtés azzal fenyeget, hogy hozzáférést biztosít a külföldi ellenséges államok számára ezekhez az információkhoz”.

Éppen ezért a rendelet utasítja arra az Amerikai Kereskedelmi Minisztériumot, hogy

vizsgálja felül azon alkalmazások nemzetbiztonsági kockázatát, amelyek olyan „külföldi ellenséges állam joghatósága alá tartoznak”, mint Kína.

Ahogy Biden a rendeletében írja: az ezen alkalmazásokkal kapcsolatos döntéseket egy felállított kritériumrendszer alapján történő, szigorú, bizonyítékokon alapuló vizsgálatra kell alapozni.

A TikTok-ot egyébként naponta mintegy 80 millió amerikai használja. A TikTok egyelőre nem kommentálta a bideni rendeletről szóló hírt.

NYITÓKÉP: konkarampelas / Pixabay

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek