+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. június 9. szerda, 19:33
Ez azonban nem jelenti, hogy Biden ne aggódna a TikTok miatt, új rendeletet adott ki az ügyben.

A Trump-adminisztráció alatt, 2020 elején, a Kínával folytatott kereskedelmi háború idején kezdte el pedzegetni azt az előző amerikai elnök, Donald Trump, hogy a kínai Bytedance nevű cég által birtokolt, videómegosztó alkalmazás, a TikTok, és a kínai fejlesztésű, leginkább a Messenger-alkalmazásra hasonlító WeChat potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Amerikai Egyesült Államokra.

 

A félelem az volt, hogy az appok a felhasználók adatait a kínai állam számára kiszolgáltathatják – ezt az érintett cégek nem ismerték el. Ezért aztán Donald Trump végül 2020 augusztusában egy olyan rendeletet adott ki, ami meg akarta tiltani az USA-ban a TikTok új appletöltéseit (a már az appot letöltött felhasználókra ez nem volt hatással), továbbá azt is célozta, hogy két amerikai cég, a Walmart és az Oracle legyen felelős a TikTok egyesült államokbeli szolgáltatásáért, és a felhasználók adatainak kezeléséért.

 

A rendelet a gyakorlatban egy sor jogi eljárás miatt nem lett működőképes, azonban Joe Biden mostani amerikai elnök úgy döntött, nem is várja meg, hogy ezeknek az eljárásoknak mi lesz a végük, és

 

a trumpi rendeletet úgy, ahogy van, visszavonja.

 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Biden teljesen szabad utat adott a TikTok korlátok nélküli működésének Amerikában: helyette ő is kiadott egy rendeletet.

 

Ebben Biden elődjéhez hasonlóan elismeri, hogy az appok hatalmas mennyiségű felhasználói adathoz férhetnek hozzá és dolgozhatnak fel, és „ez az adatgyűjtés azzal fenyeget, hogy hozzáférést biztosít a külföldi ellenséges államok számára ezekhez az információkhoz”.

 

Éppen ezért a rendelet utasítja arra az Amerikai Kereskedelmi Minisztériumot, hogy

 

vizsgálja felül azon alkalmazások nemzetbiztonsági kockázatát, amelyek olyan „külföldi ellenséges állam joghatósága alá tartoznak”, mint Kína.

 

Ahogy Biden a rendeletében írja: az ezen alkalmazásokkal kapcsolatos döntéseket egy felállított kritériumrendszer alapján történő, szigorú, bizonyítékokon alapuló vizsgálatra kell alapozni.

 

A TikTok-ot egyébként naponta mintegy 80 millió amerikai használja. A TikTok egyelőre nem kommentálta a bideni rendeletről szóló hírt.

 

NYITÓKÉP: konkarampelas / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás