Monarchista jelszót kiabálva támadtak Macronra

Szerző: Techet Péter
2021.06.08. 19:54

Egy középkorból származó monarchista csatakiáltással vágta pofon egy fiatal férfi Emmanuel Macront egy délfrancia látogatása során kedd délután. A rendőrség két embert is előállított, a francia politikai élet egy emberként áll ki Macron mögött. Monarchista támadásról lenne szó?

Monarchista jelszót kiabálva támadtak Macronra

Egy délfrancia megyében tett kedden látogatást Emmanuel Macron francia elnök, ahol többek között a helyi vendéglátóipar képviselőivel is találkozott. Amikor Macron a borvidékéről is ismert Tain-L'Hermitage település szállodaiskolájának növendékeit akarta köszönteni, a tömegből hirtelen kiugrott egy férfi, és arcon ütötte a francia államfőt.

A Macronra támadó férfi minden bizonnyal monarchista lehet,

mert a francia elnök felé azt kiabálta, hogy „Montjoie, Saint Denis, le a macronizmussal“.

Mit kiabált a támadó?

A „Montjoie, Saint Denis“-kiáltás még a Capeting-dinasztia idején alakulhatott ki a középkorban a királyi csapatok csatakiáltásaként – a Capeting-házból származnak részben a Bourbonok is, azaz az Orléans-i ház melletti azon dinasztia, amely mellett a mai francia monarchisták kiállnak. A monarchista tábor azonban éppen a Capeting-Bourbon-vonal és az orléansi ház hívei között a mai napig élesen megosztott, külön is szerveződnek.

A „Montjoie“ egyszerre utalhat a ma Németországban található Monschau településre, de egyben a szó a latin „mons gaudii“ („boldogság, öröm hegye“) kifejezést is jelenti – ennek a francia fordítása a „montjoie“ –, amely a mennyország metaforájaként is értékelhető. A felkiáltás a 1075 és 1110 között íródhatott Roland-énekben is megjelenik, ahol szintén – ófranciául írva – csatakiáltásként utalnak rá: „»Munjoie!« escriet, ço est l’enseigne Carlun“, azaz „»Monjoie« ordítja, amint [Nagy] Károly tanítja“. Eszerint

egészen a frank uralkodóig visszavezethető csatakiáltásról lehet szó.

A rendőrség azonnal letartóztatta a támadót – amint a közszolgálati France Info közli: egy 28 éves helyi fiatalemberről van szó. A monarchista üvöltésen kívül egyelőre a rendőrség nem tudta megnevezni, mi lehetett a támadó pontos célja, ahogy arról sincs jelenleg még információ, hogy volt-e már korábban rendőrségi ügye a férfinak. A France Bleu rádióadó regionális adása pedig úgy értesült: a pofonnal összefüggésben a rendőrség egy másik férfit is előállított.

A BFM hírtelevízió elemzésében azt hangsúlyozta, hogy a szélsőjobboldali monarchista körök támadásáról van szó Macron ellen – de

ez egyben értékelhető a köztársaság elleni tettként is.

Macron a Le Dauphine libéré helyi napilapnak adottt azonnal egy interjút, amiben elmondta, hogy jól van, és az esetből nem akar általánosítani.

Szerinte nem lehet a jelenlegi francia politikai klímát felelőssé tenni,

mert egyetlen ember tettéből nem akarna az egész ország állapotára vonatkozó következtetéseket levonni, de közölte: a köztársaság megvédi magát, és ő is folytatja a harcát.

De nem ez az első alkalom, hogy egy francia politikust megütnek. Idén áprilisban a megyében egy helyi polgármestert szintén arcon ütötték. Nem először fordul elő az sem, hogy egy vezető francia politikust megpofoznak. A 2017-es elnökválasztási kampányban Manuel Valls, korábbi (már akkor sem hivatalban lévő) szocialista miniszterelnököt ütötte meg egy 18 éves breton férfi. Valls el akart volna indulni a szocialisták államfő-jelöltjeként, de végül elbukott a párton belül. 2019-ben liberális jelöltként aztán a katalón Barcelonában indult el a polgármesteri posztért (Valls barcelonai születésű), de csak 13 százalékot szerzett.

Mindenki kiállt Macron mellett

A támadást az egész francia politikai élet – a szélsőbaltól a szélsőjobbig – elítélte. Oliver Faure, az ellenzéki Szocialista Párt főtitikára szerint a köztársaságnak egységesen kell fellépnie minden erőszakos cselekménnyel szemben. Jean-Luc Mélenchon, nacionál-kommunista Lázadó Franciaország vezére pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az erőszakos nyelvezet egyszer – amint ez az eset is mutatja – tettekbe fordul, ezért kifejezte szolidaritását Macronnal.

Szintén Macron mellett állt ki Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke, aki azt mondta, hogy „elfogadhatatlan“, ha a köztársaság képviselőit bármiféle inzultus éri. A 26 éves Jordan Bardella – aki a hírek szerint átveheti a Nemzeti Tömörülés elnökségét idén Le Pentől – pedig azt mondta, hogy „az erőszak a gyávák fegyvere, és nincs helye egy demokráciában“. Damian Abad, az ellenzéki jobbközép Republikánusok parlamenti képviselője pedig arra mutatott rá, hogy

„az államfő arculütése a köztársaság arculütése“.

Választási kampány zajlik

Franciaországban június 20-án és 27-én regionális és megyei választásokat tartanak,

Macron mostani látogatása is része volt egy kampánykörútnak. Az a délfrancia megye, Drôme, ahol Macron kedden tartózkodott, jobbközépnek számít, jelenleg is a Repubikánusok adják a megyei elnököt, a megyei tanácsban pedig bent sincs a szélsőjobboldal. A megye a Lyon központú Auvergne-Rhône-Alpes régióhoz tartozik, ahol a felmérések szerint idén is a jobbközép (republikánus) Laurent Wauquiez vezeti 31 százalékkal a közvélemény-kutatásokat, míg

a Macron-párt – amely a centrista-agrár Demokrácia Mozgalommal indul közösen – csak a harmadik helyen áll a szélsőjobboldal mögött,

de a Nemzeti Tömörülés is a régióban 19 százalékra számíthat csak. A baloldal megosztva indul, a legerősebb köztük a zöldpárt (Európa Ökológia / Zöldek), akik jelenleg is Lyon polgármesterét adják. A régióban a szocialisták 11, míg a nacionál-kommunisták öt, a trockisták-maoisták két százalékon állnak.

NYITÓKÉP: Macron a délfrancia kampánykörúton, amelynek egyik állomásán pofon ütötték / EM, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek