+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. június 8. kedd, 14:20
Miután váratlanul lemondott a mérsékeltebb Norbert Hofer a szélsőjobboldali FPÖ éléről, a párt elnöksége már most hétfőn meghozta a döntést: a radikális Herbert Kickl frakcióvezetőt jelölik pártelnöknek. Hivatalossá a pártelnöksége a júniusi pártkongresszuson válik. Milyen utat szán Kickl az FPÖ-nek?

Amint arról az Azonnali beszámolt: június elsején, kedden váratlanul benyújtotta lemondását Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPÖ elnöke. A politikus nem hagyott kétséget afelől, hogy frakcióvezetőjének,

 

Herbert Kicklnek a támadásait elégelte meg.

 

A két politikus – akik 2017 és 2019 között egyaránt Sebastian Kurz miniszterei voltak – eltérő utat gondoltak a pártnak. Hofer az ellenzéki FPÖ-t vissza akarta volna vezetni a kurzi ÖVP mellé, éppen ezért inkább a konstruktív ellenzékiséget támogatta. Nem értett egyet Kickl éles lockdownellenességével sem. Amikor Kickl nem volt hajlandó például szájmaszkot viselni az osztrák parlamentben, maga Hofer – aki egyben a parlament alelnöke is – figyelmeztette párttársát a szabályokra.

 

Kickl vele szemben keményen beleállt a lockdownellenességbe, több bécsi tüntetésen is megjelent és szónokolt. Ő a pártot egy Kurz-cal szembeni kemény ellenzéki erővé akarja tenni, éppen ezért fogadtatott el egy olyan frakcióhatározatot is – mintegy megakadályozva az állítólagos háttértárgyalásokat Hofer és Kurz között –, hogy az FPÖ nem lép be semmilyen kormányba előrehozott választás nélkül. Kurzot pedig eleve kizárja mint lehetséges jövőbeli koalíciós partnert. Ehelyett a radikális politikus inkább a baloldallal – a kormányzó Zöldekkel és az ellenzéki szociáldemokratákkal meg liberálisokkal – fogna össze Kurz ellenében.

 

A párton belüli egyre nyilvánvalóbb hatalmi harcot Hofer lemondásával Kickl nyerte meg.

 

Nemcsak Hofer lépett vissza, de az FPÖ elnöksége hétfőn egyhangú döntéssel Kickl jelölte pártelnöknek. Az elnökség ülésén azonban a hoferista táborhoz tartozó Manftred Haimbuchner – aki koronavírusos megbetegedése után maga se értett egyet Kickl lockdownellenességével – nem vett részt, bár azt mondta: elfogadja az elnökség döntését. A végső döntést végül a júniusi pártkongresszus fogja meghozni, de nem várható, hogy lesz komoly kihívója Kicklnek – azaz kijelenthető: Haider és Strache korábbi beszédírója megszerezte az FPÖ-t.

 

HERBERT KICKL AZ FPÖ-T A KURZI ÖVP LEGÁDÁZABB ELLENFELÉVÉ AKARJA TENNI, KURZ-CAL SZEMBEN A BALOLDALLAL IS ÖSSZEÁLLNA, VISZONT NEM ZÁRJA KI AZ EGYÜTTMŰKÖDÉST EGY ESETLEGES, KURZ NÉLKÜLI ÖVP-VEL. FOTÓ: HK / FB

 

A politikus már hétfőn elmondta, hogy

 

„a türkiz ÖVP-t” tartja a legfontosabb ellenfelének.

 

A színre utaló jelző nagyon fontos. A korábban fekete színű ÖVP-t ugyanis – legalábbis a szövetségi szinten – Kurz tette a 2017-es választások előtt türkizzé, amivel a saját hatalmát akarta erősíteni a tartományokkal szemben. Az ÖVP a kurzi sikerek kapcsán elfogadta ezt az utat, de azért a régi iskola – azaz a fekete ÖVP – hívei továbbra is jelen vannak a pártban. A mostani helyzetben, amikor drámaian zuhan mind Kurz, mind az ÖVP támogatottsága, nem kizárt, hogy az ÖVP-n belül megint előjön a türkizek (azaz a kurzisták) és a feketék ellentéte.

 

Kickl azt mondta, hogy minden párttal hajlandó összefogni, amelyek a kurzi ÖVP ellen vannak.

 

Azt azonban nem zárta ki, hogy egy Kurz utáni – ismét fekete – ÖVP-vel összeálljon az FPÖ. Kickl a 2008-ban itttas autóvezetés miatt elhunyt pártelnököt, Jörg Haidert nevezte meg példaképének és mesterének. Mint ismert: Kickl a politikusnak volt évekig a beszédírója.

 

Anton Pelinka bécsi politógus szerint a kickli FPÖ-nek jó esélye van arra, hogy radikális nyelvezettel tovább erősödjön. De felhívta a figyelmet arra, hogy eddig

 

az FPÖ mindig csak ellenzékben tudott erősödni,

 

kormányra kerülve (akár 2000 és 2005, akár 2017 és 2019 között) hatalmasat zuhant aztán, mert a párt inkompetenciája és korruptsága kiderült.

 

Ha most tartanák a választást, akkor az ÖVP 29, az SPÖ 28, az FPÖ 20 százalékot szerezne. 11 százalékon állnak a liberálisok és 10 százalékot kapnának a Kurz-cal közösen kormányzó Zöldek. Azaz jelenleg kijönne egy szocdem-liberális-zöld kormánytöbbség is.

 

NYITÓKÉP: Herbert Kickl kirándul / HK, FPÖ

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás