Kickl lesz az FPÖ elnöke: radikális hatalomátvétel az osztrák szélsőjobboldalon?

Szerző: Techet Péter
2021.06.08. 14:20

Miután váratlanul lemondott a mérsékeltebb Norbert Hofer a szélsőjobboldali FPÖ éléről, a párt elnöksége már most hétfőn meghozta a döntést: a radikális Herbert Kickl frakcióvezetőt jelölik pártelnöknek. Hivatalossá a pártelnöksége a júniusi pártkongresszuson válik. Milyen utat szán Kickl az FPÖ-nek?

Kickl lesz az FPÖ elnöke: radikális hatalomátvétel az osztrák szélsőjobboldalon?

Amint arról az Azonnali beszámolt: június elsején, kedden váratlanul benyújtotta lemondását Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPÖ elnöke. A politikus nem hagyott kétséget afelől, hogy frakcióvezetőjének,

Herbert Kicklnek a támadásait elégelte meg.

A két politikus – akik 2017 és 2019 között egyaránt Sebastian Kurz miniszterei voltak – eltérő utat gondoltak a pártnak. Hofer az ellenzéki FPÖ-t vissza akarta volna vezetni a kurzi ÖVP mellé, éppen ezért inkább a konstruktív ellenzékiséget támogatta. Nem értett egyet Kickl éles lockdownellenességével sem. Amikor Kickl nem volt hajlandó például szájmaszkot viselni az osztrák parlamentben, maga Hofer – aki egyben a parlament alelnöke is – figyelmeztette párttársát a szabályokra.

Kickl vele szemben keményen beleállt a lockdownellenességbe, több bécsi tüntetésen is megjelent és szónokolt. Ő a pártot egy Kurz-cal szembeni kemény ellenzéki erővé akarja tenni, éppen ezért fogadtatott el egy olyan frakcióhatározatot is – mintegy megakadályozva az állítólagos háttértárgyalásokat Hofer és Kurz között –, hogy az FPÖ nem lép be semmilyen kormányba előrehozott választás nélkül. Kurzot pedig eleve kizárja mint lehetséges jövőbeli koalíciós partnert. Ehelyett a radikális politikus inkább a baloldallal – a kormányzó Zöldekkel és az ellenzéki szociáldemokratákkal meg liberálisokkal – fogna össze Kurz ellenében.

A párton belüli egyre nyilvánvalóbb hatalmi harcot Hofer lemondásával Kickl nyerte meg.

Nemcsak Hofer lépett vissza, de az FPÖ elnöksége hétfőn egyhangú döntéssel Kickl jelölte pártelnöknek. Az elnökség ülésén azonban a hoferista táborhoz tartozó Manftred Haimbuchner – aki koronavírusos megbetegedése után maga se értett egyet Kickl lockdownellenességével – nem vett részt, bár azt mondta: elfogadja az elnökség döntését. A végső döntést végül a júniusi pártkongresszus fogja meghozni, de nem várható, hogy lesz komoly kihívója Kicklnek – azaz kijelenthető: Haider és Strache korábbi beszédírója megszerezte az FPÖ-t.

HERBERT KICKL AZ FPÖ-T A KURZI ÖVP LEGÁDÁZABB ELLENFELÉVÉ AKARJA TENNI, KURZ-CAL SZEMBEN A BALOLDALLAL IS ÖSSZEÁLLNA, VISZONT NEM ZÁRJA KI AZ EGYÜTTMŰKÖDÉST EGY ESETLEGES, KURZ NÉLKÜLI ÖVP-VEL. FOTÓ: HK / FB

A politikus már hétfőn elmondta, hogy

„a türkiz ÖVP-t” tartja a legfontosabb ellenfelének.

A színre utaló jelző nagyon fontos. A korábban fekete színű ÖVP-t ugyanis – legalábbis a szövetségi szinten – Kurz tette a 2017-es választások előtt türkizzé, amivel a saját hatalmát akarta erősíteni a tartományokkal szemben. Az ÖVP a kurzi sikerek kapcsán elfogadta ezt az utat, de azért a régi iskola – azaz a fekete ÖVP – hívei továbbra is jelen vannak a pártban. A mostani helyzetben, amikor drámaian zuhan mind Kurz, mind az ÖVP támogatottsága, nem kizárt, hogy az ÖVP-n belül megint előjön a türkizek (azaz a kurzisták) és a feketék ellentéte.

Kickl azt mondta, hogy minden párttal hajlandó összefogni, amelyek a kurzi ÖVP ellen vannak.

Azt azonban nem zárta ki, hogy egy Kurz utáni – ismét fekete – ÖVP-vel összeálljon az FPÖ. Kickl a 2008-ban itttas autóvezetés miatt elhunyt pártelnököt, Jörg Haidert nevezte meg példaképének és mesterének. Mint ismert: Kickl a politikusnak volt évekig a beszédírója.

Anton Pelinka bécsi politógus szerint a kickli FPÖ-nek jó esélye van arra, hogy radikális nyelvezettel tovább erősödjön. De felhívta a figyelmet arra, hogy eddig

az FPÖ mindig csak ellenzékben tudott erősödni,

kormányra kerülve (akár 2000 és 2005, akár 2017 és 2019 között) hatalmasat zuhant aztán, mert a párt inkompetenciája és korruptsága kiderült.

Ha most tartanák a választást, akkor az ÖVP 29, az SPÖ 28, az FPÖ 20 százalékot szerezne. 11 százalékon állnak a liberálisok és 10 százalékot kapnának a Kurz-cal közösen kormányzó Zöldek. Azaz jelenleg kijönne egy szocdem-liberális-zöld kormánytöbbség is.

NYITÓKÉP: Herbert Kickl kirándul / HK, FPÖ

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek