Spanyolország megnyitotta kapuit a turisták előtt

2021.06.07. 14:46

Június 7-én új szabályok léptek életbe: eszerint bárki beutazhat, aki már teljes immunitással rendelkezik a koronavírus ellen.

Spanyolország megnyitotta kapuit a turisták előtt

Még pénteken, június 4-én jelentette be a spanyol egészségügyi miniszter, Carolina Darias, hogy hétfőtől, június 7-től új szabályok érvényesek a beutazásra:

hétfőtől ugyanis megnyitja kapuit Spanyolország.

Eddig Spanyolországba csak akkor lehetett utazni, ha valaki egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel igazolta, hogy nem fertőző, azonban hétfőtől kezdve már elfogadják azt is, ha valaki hivatalos dokumentumokkal tudja igazolni, hogy megkapta a teljes immunitást jelentő két oltását (az egydózisú Johnson & Johnson kapcsán pedig az oltást követő, a teljes védettség kialakulásához szükséges 28. napot követően), vagy hogy nemrégiben átesett a kínai koronavíruson, ezért természetes módon alakult ki védettsége a vírus ellen.

Ahhoz, hogy valaki beléphessen az országba, az indulás előtt legalább 48 órával kell regisztrálni ezen az oldalon, ami egy egyedi QR-kódot készít minden regisztráltnak, amit a hátárátlépésnél kell majd felmutatni. Ugyanakkor ha az Európai Bizottság Covid-19 digitális zöldigazolványát júniusban elfogadja az Európai Parlament, illetve a szakminisztereket tömörítő Tanács, a későbbiekben az is elegendő lesz. Az Európai Parlament kedden fog vitát tartani, majd szavazni a javaslatról – korábban a téma jelentéstevője, a Spanyol Szocialista Munkáspárt EP-képviselője, Juan Fernando López Aguilar azt ígérte, hogy első olvasatra el fogják fogadni, aminek értelmében csak az EMA által engedélyezett vakcinákat fogadnák el, míg a többi vakcina elfogadásáról a tagállamok külön-külön dönthetnek.

A most életbe léptetett szabályozás értelmében három csoport léphet be Spanyolországba:

+ azok, akik már oltás útján megszerezték a védettséget – a második oltástól számított 14 napon túl egészen egy évig fogadják el a hatóságok erről az igazolást;

+ azok, akik már átestek a betegségen – ebben az esetben a felépüléstől számított 180 napig tartják számon védettnek;

+ azok, akik negatív teszttel tudják igazolni, hogy nem fertőzőek – ez lehet PCR-, illetve antigén teszt is, mindkét esetben 48 óránál nem régebbi eredmény kell. (Arról, hogy pontosan milyen antigénteszteket fogadnak el, a spanyol hatóságok ezen dokumentumra hivatkoznak.)

Mint az egészségügyi hivatal az oldalán is jelzi, jelenleg csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által engedélyezett vakcinákat fogadják el, 

azaz a Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson mellett a Sinopharmot is,

ugyanis utóbbinak a használatát még május 7-én engedélyezte a WHO.

A nyitás kapcsán az spanyol egészségügyi miniszter, Carolina Darias úgy fogalmazott: Spanyolország egy biztonságos úti cél, „és hamarosan visszaszerezzük a vezető szerepünket a turizmusban”. Az új szabályok bevezetését a „kiváló oltási adatokra” hivatkozva jelentette be az egészségügyi miniszter.

Hogy mely országokba miként tudnak utazni a magyarok, ebben a cikkünkben szedtük össze korábban.

NYITÓKÉP: Barcelona tengerpartja még 2014-ben. Jumila / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek