Mennyire fontos az őszi német választás előtti utolsó meccs?

Szerző: Techet Péter
2021.06.06. 12:12

Az őszi Bundestag-választások előtti utolsó tartományi választást tarják vasárnap. A szász-anhalti voksolás azonban nem csak ezért érdekes: a keletnémet tartományban a CDU és az AfD versenyez egymással, fej-fej mellett haladnak. A CDU nagy előnye, hogy a tartományi miniszterelnökük igen népszerű – és hátránya, hogy Armin Laschetnak hívják a kancellárjelöltjüket. Mi a jelentősége egy kétmilliós keletnémet tartományi voksolásnak három hónappal a szövetségi választás előtt?

Mennyire fontos az őszi német választás előtti utolsó meccs?

A Magdeburg székhelyű Szász-Anhalt a német politikában ritkán szokott előkerülni, nagy figyelmet kiérdemelni; megbújik Hamburg és Berlin között félúton. A hírekben legfeljebb a szélsőjobboldali AfD helyi ereje miatt szerepl. A tartomány ugyanis szintén azon keletnémet tartományokhoz tartozik, ahol

az AfD akár az első helyet is eséllyel megcélozhatja.

Már 2016-ban – amikor az AfD szövetségi szinten még nem is volt parlamenti erő – a széljobb 24 százalékot szerzett a semmiből – amivel öt százalékpontra került a tartományt uraló kereszténydemokratáktól. Mindazonáltal az AfD megjelenése – és ez amúgy a párt keletnémet választói bázisáról is sokat elárul – nem annyira a CDU-nak ártott: sokkal inkább a szocdemek és a kommunista Linke veszítettek sokat (11 és 7 százalékpontot).

A tartományban emellett mindig volt azért egy jelentősebb neonáci szféra is:

a Nemzeti Demokrata Párt (NPD) vagy a Német Népi Unió (DVU) 2006-ban és 2011-ben majdnem megugrották az 5 százalékos parlamentbe jutási küszöböt. Az AfD persze ezt a tábort is mára felszívta – ami már csak azért is érthető, mert a párt helyben a szövetségi irányvonalnál is radikálisabb. A szélsőjobboldali értelmiségi világ is régóta jelen van a tartományban. Götz Kubitschek, német fasiszta értelmiségi is a tartományban (egy ottani tanyán) működteti az AfD radikális szellemi holdudvarát, az Állampolitikai Intézetet, ahol több kiadó – köztük a Sezession fasiszta folyóiraté is – található.

Éppen ezért az idei választásnak is az a nagy kérdése, hogy mennyire erősödik tovább az AfD – esetleg még az első helyet is el tudja-e érni. Ennek persze csak szimbolikus jelentősége lenne, elvégre egyrészről a párt ereje nem okozna meglepetést, ezt eddig is lehetett tudni; másrészről bármennyit is szerez, senki nem fogna vele össze, azaz a magdeburgi kormány bizonyosan mérsékeltebb marad.

Azonban éppen az AfD ereje miatt mostanra ez a kormány – amelyet a kereszténydemokrata Reiner Haseloff vezet – a CDU mellett a szocdemeket és a Zöldeket is átfogja. A pártok színei (fekete, piros, zöld) alapján Kenya-koalíciónak nevezett formáció persze nem egyedülálló a keletnémet területeken, elvégre az AfD 20-25 százalékos jelenléte miatt sokszor olyan pártoknak is össze kell állniuk, amelyek a nyugati tartományokban egymás versenytársai. Ilyen Kenya-koalíció van még Brandenburgban (ott szocdem miniszterelnök alatt) és Szászországban (ott pedig kereszténydemokrata a miniszterelnök).

Ha Szász-Anhaltban az AfD másképp nem lesz megkerülhető – ráadásul más okokból a kommunista Linkével se fogna össze a CDU –, akkor elképzelhető, hogy egy még színesebb, a kenyai zászlót a liberálisok sárga színével kiegészítő ún. Zimbabwe-koalíció is jöhet.

Noha a Bundestag-választás előtti utolsó tartományi választásról van szó, a CDU-nak a tartományban úgy kell kampányolnia, hogy

egyvalaki ne nagyon kerüljön elő, pláne a választók fejében: Armin Laschet, a CDU kancellárjelöltje.

A nyugatnémet politikus a maga konzervatív-liberális agendájával nem túl népszerű még a helyi CDU szervezeten belül sem. Ez már abban is megmutatkozott, amikor a tavaszi kancellárjelölt-keresésben Haseloff egyértelműen a bajor CSU-s Markus Söder mellett – ezzel tehát saját CDU-s pártelnöke ellen – foglalt állást.

ARMIN LASCHET (BALOLDALT) FELKERESTE AZÉRT A KAMPÁNYBAN REINER HASELOFFOT (JOBBOLDALT), DE A CDU-NAK HELYBEN ÉPPEN LASCHET ELLENÉRE KELL MEGTARTANIA A HÍVEIT, AKIK KÖZÜL SOKAN JOBBOLDALIBB POLITIKÁT AKARNÁNAK. FOTÓ: CDU / FB

Haseloffnak azt is figyelembe kellett vennie, hogy a szász-anhalti CDU eleve jobbrább áll, mint a szövetségi pártszervezet. Noha Haseloff minden együttműködést kizár az AfD-vel, a helyi CDU-sok között más hangok is vannak. A CDU jobboldalisága tavaly decemberben is megmutatkozott, amikor a párt – gyakorlatilag koalíciós partnereivel szemben és az AfD-vel közösen – nem volt hajlandó a szövetségi közszolgálati médiákra kivetett adók támogatását megszavazni. A közszolgálati média régóta tüske az AfD szemében, mert szerintük elfogultak velük szemben. Szász-Anhaltban pedig a CDU is felkarolta ezt a retorikát.

Az akkori CDU-s tartományi belügyminiszter, Holger Stahlknecht még azt is megpendítette, hogy esetleg a CDU-nak az AfD külső támogatása mellett kisebbségi kormányt kéne alakítania. Haseloff helyi CDU-elnök és miniszterelnök ezt már nem tolerálta, és elbocsátotta Stahlknechtet. De nem ő volt az egyedüli, aki széljobbra kikacsintott.

2019-ben a szász-anhalti CDU frakcióvezetője egy képviselőtársával közösen gyakorlatilag feltalálta mint új ötletet a nemzeti szocializmust:

Ulrich Thomas és Lars-Jörn Zimmer ugyanis „a nemzeti gondolatnak a szociálissal való kibékítését“ szorgalmazta. A két politikus az AfD-vel való koalíciót se zárná ki Magdeburgban. Haseloff azonban már egyértelműbb: a miniszterelnök elveti az AfD-t. Nem emiatt, sokkal inkább azt lehet mondani: ennek ellenére továbbra is nagyon népszerű. A politikus ugyanis minden AfD-ellenessége ellenére azért tud úgy beszélni, hogy a jobbosabb tábor szívét is eléri. Amire nagyon kellett vigyáznia: Laschet ne sokat jöjjön segíteni neki a kampányban, mert az csak a CDU esélyeit rontotta volna.

Egy nagyon szoros meccs ígérkezik a CDU és az AfD között:

a kereszténydemokratákat 27, az AfD-t pedig 26 százalékra mérik.

Mellettük a kommunista linkések 12, a szocdemek 10, a zöldek 8, a liberálisok pedig 7 százalékot kapnának. A CDU és az AfD közötti koalíció kizárható. Egyrészről ez egyiknek se érné meg: a CDU a Bundestag-választások előtt a hitelességét a mérsékelt szavazóknál, az AfD pedig a radikális rendszerellenzéki imidzsét veszítené el egy együttműködéssel. Másrészről pedig Haseloffnak van többsége az AfD nélkül is.

Az AfD-nek azonban mindenképpen siker lesz a vasárnap este.

OLIVER KIRCHNER, AZ AFD AMÚGY KEVÉSSÉ ISMERT HELYI LISTAVEZETŐJE (JOBBRÓL A HARMADIK, KOPASZ POLITIKUS) AZ AFD NEONÁCI SZÁRNYÁNAK, A MOSTANRA FELOSZLOTT FLÜGELNEK A VEZETŐJÉVEL, BJÖRN HÖCKÉVEL (KIRCHNER BALOLDALÁN). FOTÓ: OK / FB

De azért messzemenő következtetéseket egy esetleges AfD-elsőségből se lehet levonni. Egyrészről Szász-Anhalt egy kis tartomány, valamivel többen, mint kétmilliónyian lakják csak, tehát a Bundestag-választáson nem az itteni voksok lesznek majd a döntőek. Másrészről az AfD a keletnémet tartományokban eleve erős, sőt, szinte csak azokban. Az esetleges szász-anhalti siker se fedi el, hogy országosan a párt vélhetően ősszel rosszabbul fog szerepelni, mint négy éve. Mindazonáltal

a szász-anhalti siker az AfD-n belüli nemzeti radikális, nemzeti szocialista köröknek kedvezne,

akik eleve egy egyszerre nacionalista és szociális – és mindenek felett keletnémet súlypontú – párttá tennék a főleg nyugatnémet mérsékeltebbekkel szemben az AfD-t.

NYITÓKÉP: Egy helyi CDU-s jelölt plakátjára ráirták, hogy: CDU igen, Laschet nem / Chris Schulenburg, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek