A Jobbik is beáll az MSZP-s Hiller István mögé a pesterzsébeti előválasztáson

2021.06.05. 12:55

Így már négy párt is támogatja Hillert az előválasztáson: az MSZP és Párbeszéd mellett az LMP, és immáron a Jobbik is. Kihívója a DK-s alpolgármester, Nemes László lesz.

A Jobbik is beáll az MSZP-s Hiller István mögé a pesterzsébeti előválasztáson

„Hiller István eddig négyszer győzte le a Fideszt – ez pedig önmagáért beszél. A közös cél nem is lehetne egyértelműbb: azokat jelöljük, és azokat támogatjuk, akik képesek felvenni a kesztyűt, képesek helytállni a rezsim ellen vívott harcban. Ugyanis csak így teljesülhet a közös küldetésünk: első lépésben a kormányváltás, majd az elengedhetetlen rendszerváltás” – írja azon Facebook-posztjában Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnökjelölt-jelöltje, amiben bejelenti:

a Jobbik az MSZP-s parlamenti alelnököt, Hiller Istvánt támogatja a pesterzsébeti előválasztáson.

Így már négy párt támogatja Hillert az előválasztáson: pártja, az MSZP mellett, a Párbeszéd, illetve az LMP is, aminek társelnökei még korábban jelezték, hogy a 2014-ben és 2018-ban is egyéniben mandátumot szerző MSZP-s politikust támogatják.

Hiller István az MSZP egyik legtapasztaltabb politikusa: 2002 óta folyamatosan tagja a parlamentnek, de előtte a Gyurcsány-, illetve Bajnai-kormányok alatt is töltött be miniszteri pozíciót, míg 2014 óta az Országgyűlés egyik alelnöke.

Jelenleg a Pesterzsébet székhelyű budapesti 16-os választókerületben Hilleren kívül a DK indít jelöltet: ők Nemes Lászlót, Pesterzsébet alpolgármesterét indítják majd el az előválasztáson.

A választókerület egyébként egyértelműen ellenzéki győzelmet vetít előre, hiszen már 2014-ben és 2018-ban is az MSZP-s Hiller István győzött. 2014-ben a szavazatok 38,37 százalékát szerezte meg, mindössze 2 százalékponttal előzve meg a Fidesz-KDNP jelöltjét, Földesi Gyulát, igaz, ekkor a baloldali összefogás (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok) mellett a Jobbik és az LMP is indított jelöltet. 2018-ban azonban Hiller már magabiztosabb győzelmet aratott: ekkor a szavazatok 43,23 százalékát szerezte meg, 5 százalékponttal többet, mint Földesi Gyula, pedig ekkor a Jobbik, az LMP és a Momentum is indított jelöltet a körzetben, azaz Hiller ellenzéki összefogás nélkül is többször legyőzte a Fidesz-KDNP jelöltjét.

Ez azt is jelenti, hogy

aki megnyeri az ellenzéki előválasztást a körzetben, az vélhetően 2022-ben is mandátumot szerez majd a parlamenti választáson,

hiszen az összefogott ellenzéki pártok jelöltjei együtt 2014-ben 23,49, míg 2018-ban 24,57 százalékponttal kaptak többet, mint Földesi Gyula, így 2022-ben is az ellenzéknek áll a zászló a körzetben.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

+ FRISSÍTÉS (14:55): A Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd hat budapesti választókörzet kapcsán választási megállapodást kötött, aminek értelmében a DK három körzetben visszalépteti a jelöltjeit az MSZP és Párbeszéd közös jelöltje számára.

A megállapodás értelmében Nemes Lászlót is visszaléptették, így jelenleg Hiller Istvánnak nincs kihívója.

A megállapodásról részletesebben itt írtunk.

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek