Hiába alkalmas a jogsi személyazonosításra, védettségi igazolványt nem adnak rá

Szerző: Renczes Ágoston
2021.06.04. 17:17

Olvasónk csak vezetői engedéllyel rendelkezik – amikor szólt a kormányhivatalnak, hogy az is személyazonosság igazolására alkalmas okmány, elküldték neki a kormányrendelet szövegét.

Hiába alkalmas a jogsi személyazonosításra, védettségi igazolványt nem adnak rá

Olvasónk, nevezzük Lajosnak, március 25-én kapta meg az első oltást, azóta hiába vár a védettségi igazolványra. Az ügyfélkapun benyújtott igénylésre Lajos azt a választ kapta:  

„Jelenleg nem rendelkezik sem érvényes személyi igazolvánnyal, sem érvényes útlevéllel. Amennyiben megigényli bármely okmányt és a rendszerben már látszódik az okmány száma, ezt követően a védettségi igazolvány gyártása automatikusan elindul.”

Lajos valóban nem rendelkezik sem személyi igazolvánnyal, sem útlevéllel. Bár Magyarországon személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvánnyal minden polgár köteles rendelkezni, és azt magánál tartani,

 

nemcsak a személyazonosító igazolvány és az útlevél alkalmas személyazonosításra, hanem a kártya formátumú, 2001. január 1-je után kiállított vezetői engedély is.

Lajosnak van is érvényes vezetői engedélye. Mint az Azonnalinak írta, soha semmi problémája nem volt eddig amiatt, hogy jogosítvánnyal azonosította magát; azt a rendőrségtől kezdve a bankokon keresztül a hivatalokig mindenütt elfogadták.

Lajos tehát személyazonosításra alkalmas érvényes okmány birtokában továbbra is szerette volna megkapni a védettségi igazolványt.

 

Érvelésére a kormányablak ügyintézője elküldte neki a kormányrendelet szövegét,

 

aminek értelmében „csak érvényes személyi azonosító igazolvány illetve érvényes útlevél esetén kerül kiállításra a védettségi igazolvány”.

Vagyis a három személyazonosításra alkalmas, és ebből a szempontból egyenértékű okmány közül valamilyen oknál fogva csak kettővel érvényes a védettségi igazolvány.

Ha tehát Lajos hozzá szeretne jutni a védettségi igazolványhoz, akkor először kell egy plusz kört tennie a magyar állami bürokráciában, és

 

igényelnie kell egy számára egyébként felesleges személyi igazolványt vagy egy útlevelet ahhoz, hogy lehessen védettségi igazolványa.

A védettségi igazolványokkal a legtöbb problémájuk a Magyarországon élő-dolgozó és itt beoltott külföldieknek volt. Mint kiderült, ők is sokáig azért nem kapták meg a plasztikkártyát, mert az igazolvány személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel érvényes, és mivel nekik magyar személyi igazolványuk vagy útlevelük nincs, az állam nem gyártotta le nekik automatikusan a kártyát.

Nekik így utólag kellett intézkedniük, hogy a külföldi személyazonosságot igazoló okmányuk számát rögzítsék az EESZT-ben, és elindulhasson az igazolvány legyártása. Vannak, akik még így sem kapták meg a kártyát, de van olyan is, aki hármat kapottMájus elseje óta már a külföldi okmány sorszámát is meg lehet adni oltásra való regisztrációkor, akiket azóta oltottak be, gond nélkül megkapják az igazolványt.

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Magyar Rendőr

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek