+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. június 3. csütörtök, 10:56
Az Európai Ügyészséghez már csak azért sem csatlakozott Magyarország, mert a kormány szerint annak román vezetője magyarellenes.

Az utolsó olyan kormányinfót tartották csütörtök reggel, amelyre a járványintézkedések jegyében még online formában kerül sor, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ugyanis ezt az alkalmat azzal kezdte, jövő héttől visszatérnek majd a személyes jelenlétre.

 

Közel a nyájimmunitás

 

Gulyás Gergely az egyre javuló járványhelyzet összegzésével kezdett: kiemelte, szerdán „csak” olyan emberek hunytak el koronavírusban, akik nem voltak még beoltva. Hangsúlyozta azt is, csaknem az összes regisztrált megkapta már legalább az első dózist valamelyik vakcinából, további 433 ezer regisztrált pedig rendelkezik már védettségi igazolvánnyal, mivel azóta átestek a betegségen.

 

Ezek alapján a kancelláriaminiszter nagyjából 60 százalékra teszi az összes védett (beoltott és betegségen átesett) arányát az országban.

 

Gulyás további oltási számokat is elárult, szerinte a Sinopharm-vakcina antitestszám-vizsgálatából az derült ki, megfelelő védettséget nyújt. Hozzátette: a 3,6 millió kétdózisos beoltottból hét napon belül csupán 8193 ember betegedett meg covidban, közülük 524-en hunytak el.

 

A miniszter szerint ez azért fontos, hogy a nagykorú társadalomra vetítve ez a számarány azt jelenti, hogy ha egy éve mindenki be lenne oltva, csupán 900 áldozata lenne mára a járványnak. Gulyás oltástípusokra vonatkozó részletes adatokat is közölt, a Pfizerrel oltottak közül 300-an, a Modernával oltottak esetén 250-en betegedtek meg mindkét oltást követően, és 25-en hunytak el, a Sinopharm vakcináját megkapók közül pedig 266-an hunytak el. A miniszter szerint mindez mutatja, hogy mindegyik oltás biztonságos, az oltottakra pedig a koronavírus csekély következményekkel jár. Hangsúlyozta azt is, ma mintegy kétmillió ember van még védettségi igazolvány nélkül, őket arra biztatják, oltassák be magukat, „de mivel nem tettük kötelezővé az oltást, ezért Magyarországon szabadság és felelősség” van.

 

Kiderült: a 16-18 év közötti oltottak hamarosan, egy rendeletmódosítás után szabadon látogathatnak majd zenés-záncos rendezvényeket.

 

A 24.hu kérdésére később Gulyás elárulta, május 31-vel a kiskunhalasi mobil járványkórházat már bezárták, mert nem volt szükség rá, de tartalékként megmarad. Az ATV-nek arra a kérdésére, már nyáron is megszűnhet-e esetleg a veszélyhelyzet, Gulyás csak annyit mondott,

 

a veszélyhelyzet addig marad, amíg szükséges, a maradék maszkviselési szabályok pedig egyelőre maradnak, mert a vírus terjedése lelassult, de nem szűnt meg.

 

Júliustól jön az egységes uniós zöldigazolvány

 

Elmondta azt is, a kormány megtárgyalta a tervezett európai zöldigazolvány vérehajtási feladatait. A magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja majd az oltás típusát, és mindkét oltás dátumát. Az egységes európai zöldigazolvány pedig előreláthatóan július elején lép majd érvénybe. Gulyás hozzátette, a magyar kártyával immár 13 országba lehet elutazni szabadon. Hangsúlyozta azt is, biztos abban, hogy az uniós országok a jelenlegi adatok alapján Magyarországot nem fogják kockázatos induló országnak tartani. Akikkel pedig már kétoldalú megállapodást kötöttünk, minden Magyarországon használt vakcinát el fogják fogadni.

 

Arra a kérdésre, hogy a Szputnyik V-vakcinát elfogadják-e majd az EU-ban, Gulyás közölte, a kétoldali megállapodások alapján reménykedik abban, hogy a magyar védettségi igazolványt később a teljes unióban is el fogják majd fogadni.

 

Hozzátette, a futball EB-re érkező külföldiek közül csak azok ülhetnek a vendéglátóhelyek belterében, akiknek az országaival Magyarország már megegyezést kötött egymás védettségi okmányainak kölcsönös elfogadásáról.

 

Az angol nyelvű védettségi igazolványokról a miniszter kijelentette, a bileterális megállapodásokat érintő országokból ezt mindenkinek el kell fogadnia. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is bejelentette, a rendelkezésre álló vakcinakészletből megkezdődik a kárpátaljai magyarság oltása is, mivel a vakcinaprogram Ukrajnában még mindig nagyon lassú.

 

 

Gulyás az Azonnalinak: Jó lenne, ha az egyetemek egységes szabályokat fogalmaznának meg a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban

 

+ Kérdésünkre, hogy melyik járványügyi adaton múlik, hogy mikor vezeti ki a kormány azt a rendszert, hogy egyes szolgáltatások igénybevételét védettségi igazolványhoz kötik, Gulyás úgy válaszolt, ez egyedül a fertőzöttség mértékén múlik.

 

+ Arra a kérdésünkre pedig, hogy járványügyi szempontból miért veszélyesebb egy szabadtéri állókoncerten maszk nélkül résztvenni, mint egy vendéglátóipari egység szabadtéri teraszán maszk nélkül fogyasztani, a miniszter úgy felelt, könnyű belátni, hogy a szabadtéri teraszon nagyobb távolságot lehet tartani, mint egy szabadtéri koncerten, de a maszkviselési szabályt minél előbb ki akarják vezetni.

 

Az egyetemek jelenléti vizsgáin elég össze-vissza használt védettségi igazolványok és PCR-tesztek rendszerére vonatkozó kérdésünkre pedig a miniszter leszögezte, a védettségi kártya és a tesztek kérdése az egyetemi autonómia miatt a rektorok hatásköre, de szerinte jó lenne, ha a Magyar Rektori Konferencia egységesítené ezeket, ha ez nem megy, az állam később majd szabályozni fogja a kérdést. De általában lehet különbséget tenni az oltottak és oltatlanok között szerinte, különösen, hogy az oltás immár mindenkinek elérhető.

 

Az Európai Ügyészséget „magyarellenes ember vezeti”

 

Az M1 kérdésére Gulyás sajnálatát fejezte ki az amerikai-dán-német lehallgatási botrány kapcsán amiatt, hogy „szövetségesek között is sor kerülhet ilyenre”. Miközben leszögezte, minden országnak vannak saját nemzetbiztonsági érdekei, de érdemes lenne szövetséges és nem szövetséges között különbséget tenni.

 

A Magyar Nemzet a Terrorelhárítási Központ által szerdán elfogott, a hatóságok állítása szerint terrormerényletekre készülő magyar állampolgár ügyében kérdezett, róla a miniszter elmondta, magyar származású, de az Iszlám Állam internetes fórumain aktív fiatalról van szó, aki egyetemista és áttért a muszlim hitre. Gulyás szerint ő már ott tartott, hogy a robbantáshoz szükséges, konkrét eszközökről informálódott, a miniszter szerint csőbombát akart robbantani, vagy tömegbe akart hajtani autóval.

 

Arra a kérdésre, hogy a munkáját június elsején megkezdő Európai Ügyészséghez miért nem csatlakoztunk, Gulyás hangsúlyozta, Lettország, Dánia és Svédország sem csatlakozott, szerinte a magyarok azért nem, mert az intézmény „sérti a tagállami szuverenitást”, és az egységes vádhatóságot „még a kommunista korszakban is fenntartották”. Gulyás szerint továbbá

 

az Európai Ügyészség vezetője, a korábban a román korrupcióellenes ügyészséget vezető Laura Codruta-Kövesi „korábban magyarellenes koncepciós perekben vett részt”, a bizalmat ez sem növelte meg.

 

Egy további kérdésre elárulta, magyargyűlölőnek tartja Vera Jourová cseh liberális európai biztost, aki csupán „Lengyelországot és Magyarországot szidja”, amikor jogállami kritériumokat követel meg rajtuk. Gulyás szerint ez a jogállam fogalmával való uniós visszaélés.

 

Fudan: Jó vicc, de még nincs napirenden

 

Arról, hogy Kína számára érzékeny utcaneveket helyezett ki Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Fudan Egyetem tervezett helyére, Gulyás csak annyit mondott, „ez elég gyenge, de legalább vicces lépés” volt, amihez sok sikert kíván. A Fudan Egyetemről Gulyás azt mondta, annak budapesti kampusza „még csak a tervezőasztalon van”, ezért baloldali hangulatkeltés szerinte az egyetem ügye, Orbán Viktornak pedig őszre van Kínába meghívása, de a Fudan egyelőre nincs a témák között. Arra a kérdésre, hogy a nyugati demokráciákban szokásos módon a kormány továbbra is fenntartja-e az „egy Kína” elvét, Gulyás nem válaszolt egyenesen, csupán azt idézte fel, Gyurcsány Ferenc és Medgyessy Péter is jóban volt szerinte Putyin orosz elnökkel és a kínaiakkal is, amikor kormányon voltak.

 

Arról, hogy a bérlakástörvény ígért módosítását miért nem nyújtották be, a miniszter úgy reagált, a lakástulajdon növelése a kormánynak fontos, jó irányú volt az eredeti javaslat, de az előterjesztő Böröcz László fideszes képviselő joga az, hogy módosítson rajta, ez a tervezet viszont csupán később készülhet el.

 

Gulyás kérdésre azt is elmondta, szerinte nincs szó „hirtelen vezetőcseréről” a honvédségnél, Korom tábornok saját felmentését kérte, helyettese pedig a brüsszeli NATO-központba kerül. Az új parancsnokot, Ruszin Romuluszt pedig már ki is nevezték, tőle a honvédség további modernizációját, honvédelmi képességeinek erősítését várja a kormány.

 

A Mátrai Erőmű 42 milliárdos veszteségét Gulyás a kvótaszabályok megváltozásának tulajdonította, ezzel szemben hangsúlyozta, az észak-magyarországi térség áramellátásának jelentős részét továbbra is az erőmű biztosítja és sok munkahely is ott van, ezért „nem volt alternatívája” szerinte Mészáros Lőrinc erőművének állami felvásárlására.

 

Arra reagálva, hogy Karácsony Gergely szerint a kormány megpróbálta rávenni arra, ne induljon el miniszterelnök-jelöltként, Gulyás azt mondta, ez az állítás Karácsony politikai kampányának része, amit nem tud komolyan venni. Arra reagálva, hogy az előválasztás előtt a DK és a Jobbik több helyen, kölcsönösen támogatja egymás jelöltjeit, Gulyás Gergely kifejtette, „nem lesz érdemi versengés”, és ugyan ennek kommentálása nem a kormány feladata, de szerinte ebből is látszik, hogy „a szerepeket Gyurcsány osztja” az ellenzéken.

 

Durván korlátozná a gazdák érdekeit az Európai Parlament zöldpolitikája, válaszolta a miniszter a Heti TV agrárpolitikai tagállami egyeztetést érintő kérdésre Gulyás Gergely, majd hozzátette, az EP által javasolt szabályozásokkal szemben a tagállami agrárminiszterek közös álláspontot fognak szerinte elfoglalni a növényvédő szerekre vonatkozó javaslatok ellen.

 

Gulyás Gergely további kérdésre kifejezte, Magyarország érdeke az, hogy az ukrajnai magyarság nyelvhasználati jogát maradéktalanul állítsák helyre, tehát vonják vissza a nyelvtörvényt, ez pedig jelenleg a legfontosabb vita Kijevvel. Reményét fejezte ki továbbá, hogy Ukrajna nem fogja a szakadár, orosz többségű Donyec-medencével egy lapon kezelni Kárpátalját.

 

További pénz helyett szabadságot kapna ajándékba az egészségügy

 

Az Infostart kérdésére a miniszter bejelentette, az orvosi és ápolói fizetések a járvány alatt jelenetősen emelkedtek, a kormány pedig további többletszabadsággal is tervezi a munkát honorálni. Arra a kérdésre pedig, hogy van-e a kölcsönadott vakcinákra „kamat” Gulyás ezt cáfolta, viszont ésszerűnek tartja, hogy az oltóanyagok addig se a raktárban álljanak, amíg nincs szükség rá, később, ha erre szükség lenne, akkor a miniszter szerint „mindenki, akár csak nyugati vakcinával is meg tudja ezt kapni” majd.

 

A Telex kérdésére Gulyás tisztázta, nem kerülnek emberek „automatikusan, vagy visszamenőleges hatással” büntetésre a kormánypártok által tervezett „pedofiltörvény” nyilvántartásban való szerepeltetésük miatt.

 

Arra a kérdésre, hogy a bangkoki magyar nagykövetet miért rendelték haza, a miniszter azt mondta, nincs ellene eljárás, de már nincs a Külügyminisztérium állományában. Másik kérdésre Gulyás ismét hangsúlyozta, a belarusz géprablást Magyarország is mélyen elítéli, a nagykövetet azonban nem rendelték be.

 

NYITÓKÉP: Az április 8-i kormányinfó Facebook-élője

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás