Egyelőre nem fogják letartóztatni a katalán exelnököt, Puigdemonték visszakapták a mentelmi jogukat

2021.06.03. 17:08

Minderről az Európai Unió Bírósága határozott, igaz, csak ideiglenesen.

Egyelőre nem fogják letartóztatni a katalán exelnököt, Puigdemonték visszakapták a mentelmi jogukat

Az Európai Parlament még március 9-én függesztette fel három katalán EP-képviselő, a korábbi katalán elnök, Carles Puigdemont és két képviselőtársa, a korábbi egészségügyi miniszter Antoni Comín és oktatásért felelős államtitkár Clara Ponsatí mentelmi jogát, miután a spanyol hatóságok a három képviselő ellen kiadott elfogatóparancs miatt erre kérték az Európai Parlamentet. Az EP-képviselők 45 tartózkodás mellett 400 igen és 248 nem arányában végül felfüggesztették a három katalán mentelmi jogát – többek közt a Fidesz szavazataival.

Mint Puigdemont az Azonnalinak adott nagyinterjújában elmondta, ez még nem jelenti az ügy végét, hiszen jogi útra terelik azt, és az Európai Unió Bíróságán támadják meg a szavazás eredményét, mivel szerintük az eljárás során komoly jogi problémák merültek fel.

Ez meg is történt: Puigdemonték május 19-én nyújtották be a keresetüket, majd egy héttel később, május 26-án már a jogaik ideiglenes visszaállítását követelték, mondván:

az EP nem garantálta, hogy a mentelmi joguk felfüggesztése után továbbra is szabadon gyakorolhatják az EP-képviselői jogaikat,

mivel a mentelmi joguk felfüggesztésével valós és közvetlen veszély áll fenn, hogy őrizetbe vennék őket, sőt, a belga vagy francia hatóságok a spanyolok kérésére még ki is adnák őket, és őrizetbe is vennék őket Spanyolországban. Szerintük ez „súlyos és helyrehozhatatlan kárt” okozna, és a mentelmi joguk felmentése miatt valószínűleg letartóztatnák őket, ami „sérti a képviselői feladataik ellátásainak a jogát” – érveltek a katalán EP-képviselők.

Mivel az Európai Parlament következő plenáris ülését már Strasbourgban fogják megtartani – aminek több, inkább Brüsszelt favorizáló EP-képviselő nem örül –, emiatt úgy vélték, hogy fennáll a letartóztatásuk veszélye, ha elutaznának az elzászi városba.

A bíróság alelnöke a három katalán képviselő kérését elfogadva ideiglenesen felfüggesztette a mentelmi joguk felfüggesztését,

mondván: ha megalapozottak Puigdemonték állításai, akkor azok indokolják a status quo fenntartását mindaddig, amíg a felek állításait nem vizsgálja ki részletesen, hogy végső döntést hozzon.

Miután ideiglenesen helyreállították a mentelmi jogaikat, Puigdemont Twitteren üdvözölte a döntést, méghozzá egy képpel, amin képviselőtársaival együtt vannak, mellé pedig egyik kedvenc Bruce Springsteen-dalára – és mint az Azonnalinak adott interjújában elárulta, számukra a dal egyfajta himnusznak számít – utalva annyit írt csak ki, hogy no surrender, azaz nincs megadás.

Puigdemonték még 2017-ben hagyták el Katalóniát, miután a spanyol rendőrség által szétvert – és a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság által illegálisnak tartott – függetlenségi népszavazás után több függetlenségpárti politikus ellen is elfogatóparancsot adtak ki a spanyol hatóságok.

Hogy elkerüljék a letartóztatást, Puigdemonték Belgiumba menekültek, majd a 2019-es EP-választásokon EP-képviselővé választatták magukat, hogy mentelmi jog illesse meg őket, aminek értelmében ugyanazt a mentelmi jogot élvezik Spanyolországban, mint ami az ottani parlamenti képviselőknek jár, míg más tagállamokban az őrizetbe vétel és a bírósági intézkedés alól élveznek mentességet.

A spanyol hatóságok már régóta le akarják tartóztatni a képviselőket, akiket a népszavazás miatt hűtlen kezeléssel és zendülés szításával vádolnak, amiért

a katalán politikusok akár 13 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnának otthon.

Hasonlóan járt Oriol Junqueras, Puigdemont korábbi alelnöke, aki 2017 után nem hagyta el Katalóniát, és ugyanezen vádakért még 2019 októberben ítéltek 13 év börtönbüntetésre. Junquerast közel két évig tartották előzetes letartóztatásban, és a 2019-es EP-választásokon hiába szerzett mandátumot a Katalán Republikánus Párt (ERC) listavezetőjeként, nem vehette fel a mandátumát, és továbbra is börtönbüntetését tölti.

Az új, május 21-én megválasztott katalán elnök, a Junquerashoz hasonlóan szintén az ERC-ben politizáló Pere Aragonès az Azonnalinak eljuttatott közleményében is jelezte, hogy egyik legfontosabb célja, hogy a 2017-es népszavazás miatt elítélt katalán politikusok amnesztiát kapjanak a jelenleg szocialisták által vezetett madridi kormánytól. Az új elnök e célból már fel is vette a kapcsolatot a spanyol miniszterelnökkel, Pedro Sánchezzel, akivel jelenleg a katalán válság megoldásán dolgoznak. 

A spanyol miniszterelnök május végén nem zárta ki, hogy pardonban részesít 12 elítélt katalán politikust

 – a spanyol El País értesülései szerint pedig leghamarabb június végén jöhet össze a két politikus között a találkozó.

Érdekel, hogy milyen Katalónia helyzete? Olvasd el a témában írt cikkünket itt! Inkább egy katalán politikustól hallanád mindezt? Olvasd el a korábbi katalán elnökkel, Carles Puigdemonttal készített interjúnkat itt!

NYITÓKÉP: A három katalán képviselő ad sajtótájékoztatót az Európai Parlament brüsszeli épületében. Balról jobbra: Antonio Comín, Carles Puigdemont és Clara Ponsatí. FOTÓ: Jan van de Vel / © European Union 2021 – Forrás: EP

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek