Az öt legérdekesebb dolog az amerikai fővirológus nyilvánosságra hozott e-mailjeiből

2021.06.03. 21:11

3200 oldalnyi hivatalos e-mailt szerzett meg az amerikai sajtó a Trump-, majd Biden-adminisztráció egyik legfontosabb járványkezelési szereplőjétől, Anthony Faucitól. Fauci e-mailjeiből kiderül, hogy eleinte nem vizsgálták komolyan, hogy a koronavírus laborból származhat, ellenezte a maszkviselést, és még a Facebook alapítójával, Mark Zuckerberggel is levelezett. Mutatjuk az öt legkeményebb állítást Trump fővirológusának e-mailjeiből!

Az öt legérdekesebb dolog az amerikai fővirológus nyilvánosságra hozott e-mailjeiből

Nem mindennapi, összesen 3200 oldalnyi levelezést hozott nyilvánosságra a szerdai napon az amerikai BuzzFeed. Egy korábbi közadatigénylést követően

a hírportál megkapta Trump koronavírus-akciócsoportjának legismertebb arcának, Dr. Anthony Faucinak a tavaly februári, márciusi és áprilisi hivatalos levelezését,

ami így szabadon olvasható az interneten. Fauci 2020 februárjától segítette Trumpot a járványkezelésben, és mellette az amerikai Nemzeti Allergia- és Járványügyi Központ (NIAID) igazgatója, világszerte elismert járványügyi szakember.

A Buzzfeed mellett a Washington Post is megszerezte Fauci e-mailjeinek egy részét, amiket a járványügyi szakember a koronavírus 2020. januári megjelenése és júniusa között írt. A két amerikai újság még Trump elnöksége alatt vitte perre az e-mailek nyilvánosságának ügyét, amit már akkor megnyertek, azonban csak most publikálták őket. A volt elnök fehér házi személyzete azonban az átadás előtt a legtöbb érzékeny információt kisatírozta Fauci levelezéséből.

Fauci Trump után Biden adminisztrációjában is fontos szereplő maradt: január 20-i beiktatása után ugyanis Biden is a járványügyi főtanácsadójává nevezte ki.

Ezért sem mindegy, hogy pontosan miről is levelezett Fauci, amikor az amerikaiak rájöttek: a kínai Vuhanból elinduló vírus veszélyes lehet.

Most az Azonnali összegyűjtötte a kiszivárgott tengernyi levél öt legérdekesebb részletét.

1. Így lehet megcsinálni a vírust, figyelj csak!

Talán a gyűjtemény legfigyelemreméltóbb darabja az az üzenet, amit egy azóta hírhedtté vált vírusceleb, Adam Gaertner még 2020. március 11-én küldött Faucinak, de választ nem kapott a szakértőtől. Az e-mail tárgyában az szerepel: „így készítették el a vírust”, majd egy hosszabb „recept” olvasható mögötte. 

GAERTNER LEVELE FAUCINAK / FORRÁS: JASON LEOPOLD NIH KÖZADATIGÉNYLÉS ONLINE

Letoha Tamás kutatóorvos az e-mail kapcsán az Azonnalinak elmondta: 

az üzenetben foglalt „recept” elemeit valóban alkalmazzák laboratóriumi körülmények közt,

úgynevezett rekombináns módon történő vírusok előállításához. A gyakorlatban rutinszerűen alkalmaznak hasonló eljárásokat veszélyes vírusok alkotóelemeinek egy kevésbé veszélyes vírus alkotóelemeivel történő kombinálására, hogy egy olyan vírust hozzanak létre, amivel már alacsonyabb veszélyességi besorolású laborokban is lehet dolgozni.

Letoha hozzátette, a génterápiás kutatások során is széleskörűen használnak ilyen rekombináns technológiákat nem humán patogén, de hatékony génterápiás vírusok előállításához, amit a különböző megbetegedések gyógyításánál alkalmaznak.

Letoha leszögezte: az e-mail önmagában nem bizonyítja, hogy a koronavírust mesterségesen hozták volna létre,

hiszen a vírusok rekombináns úton történő létrehozása a biotechnológiában eddig is ismert volt. A puszta tény, hogy ezt Gaertner átküldte Faucinak, így egy szakember számára, aki tisztában van a rekombináns vírustechnológia vívmányaival, az égvilágon semmit sem bizonyít.

2. Sokáig elképzelhetetlennek tartották, hogy a koronavírus laborból származna

Talán az elsőnél érdekesebb az a levél, amit Fauci 2020. április 16-án kapott Francis Collinstól, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) igazgatójától azzal a tárggyal, hogy „nagyon feléledt ez az összeesküvés-elmélet”. A levélben Collins beszámol arról, hogy egyre több helyen, például az országos, jobboldali Fox News hírcsatornán is felvetették, hogy az új koronavírus nem a természetből terjedt át emberekre, hanem a Vuhani Virológiai Intézetben fejlesztették ki és onnan vagy kiszabadult, vagy kiengedték. Ekkoriban a Fox News egyik leghíresebb műsorvezetője, Lou Dobbs már Kína megtámadását javasolta Trumpnak a teória nyomán.

Collins tavaly még egyértelmű képtelenségnek tartotta az elméletet, de Fauci válaszát nem ismerhetjük meg a kiadott levelezésből, mert azt a Fehér Ház egy az egyben kisatírozta a dokumentumokból. Azt viszont már tudjuk, hogy míg tavaly nyilvánosan Fauci még elvetette ezt az elméletet, addig 2021. május 24-én a CNN hírcsatornának már azt nyilatkozta

a vuhani laborból elszabadult vírus elméletét csak akkor lehetne teljes mértékben kizárni, ha további vizsgálatokat végeznének a helyszínen.

3. Még Mark Zuckerberg is megkereste Faucit

Az e-mailek tanúsága szerint a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg a járvány kitörése után szinte azonnal megkereste Faucit. Hosszú, részletes levelében Zuckerberg azt akarta elérni, hogy készítsenek hivatalos Facebook-videókat Anthony Faucival, de 2020. március 15-én arról is informálta az amerikai járványkezelés egyik legfontosabb személyét, hogy a Facebook részletes koronavírus-információs központot hoz majd létre, amelyben mind az ő, mind pedig más szövetségi, egészségügyi szervek közreműködésére is számít majd.

A FACEBOOK ALAPÍTÓJA, MARK ZUCKERBERG MÁR MÁRCIUSBAN MEGKERESTE FAUCIT. FORRÁS: BUZZFEED.COM JASON LEOPOLD NIH KÖZADATIGÉNYLÉS ONLINE

A megkeresés kapcsán Fauci március 17-én azt válaszolta kollégáinak, hogy nagyon érdekli a lehetőség, és fel fogja hívni „Markot”, hogy a részleteket megbeszéljék. Zuckerberg egy másik ajánlatot is tett, amelyet azonban a satírozások miatt nem ismerhetünk meg, de Courtney Billett, a Nemzeti Egészségügyi Intézet kommunikációs és kormánykapcsolati igazgatója azt „óriási lehetőségnek” nevezi egy Faucinak küldött válaszában.

A Facebook alapítója már ekkor beszállt volna egy koronavírus elleni gyógyszer fejlesztésbe, amit 25 millió dollárral támogatott.

A közösségimédia-cég később is segíteni akarta a járvány elleni védekezést. Zuckerberg még 2021. március 15-én bejelentette, hogy a cégével globális kampányba kezd, hogy legalább 50 millió embert még az év során beoltsanak a világon.

AZ E-MAIL TANÚSÁGA SZERINT FAUCIT ÉRDEKELTE ZUCKERBERG AJÁNLATA. FORRÁS: BUZZFEED.COM JASON LEOPOLD NIH KÖZADATIGÉNYLÉS ONLINE

4. Nem kell a maszk; ja, de, mégis kell

Már tavaly tavasszal is komoly kritikák érték Anthony Faucit, mert kezdetben nem ajánlotta a maszkviselést az amerikaiaknak,

mondván: az őket a vírus ellen nem védi, és csak a már igazoltan tüneteket mutatóknak javasolta a maszkok viselését.

A tavaly tavaszi Fauci-levelek akkor tükrözték a kutatónak azt a meggyőződését, hogy az általános, kötelező maszkviselés egyáltalán nem szükséges. Persze vannak olyan, akik már ekkor úgy vélték, hogy ez nem igaz, és a beltéri maszkviselés vagy a tömegközlekedésben az orr és a száj eltakarása igenis fontos védelmi eszköz. Zeynep Tufekci, amerikai szociológus szerint a járvány legelején Fauci csak azért mondott mást, mert nem állt rendelkezésre elegendő maszk és védőfelszerelés az orvosok számára, és Fauciék attól félhettek, hogy a lakossági kereslet megnövekedése után még ennyi sem lesz.

Egy 2020. februárjában egy belföldi, amerikai helyre utazni kívánó Sylvia Burwell, volt egészségügyi miniszter kérdésére például Fauci 2020. február 5-én még a maszkviselést feleslegesnek tartotta: „Az a fajta tipikus maszk, amit patikában lehet venni, egyáltalán nem hatásos a vírus távoltartásában, mert a vírus elég kicsi ahhoz, hogy átjusson azon a szöveten. Talán annyi kevéske haszna lehet, hogy a nagyobb nyálcseppeket visszatartja, ha valaki ránk köhög, vagy tüsszög. Nem ajánlom, hogy maszkot viseljen, mivel amúgy is kevéssé veszélyeztetett helyre utazik.”

2020. április 4-én viszont Fauci már úgy nyilatkozott, hogy a koronavírus megállításában pedig már fontos lehet az egyszerű szájmaszk is.

De ez nemcsak az Egyesült Államokban volt így, hanem a világ számos pontján: Müller Cecília tisztifőorvos is eleinte nem ajánlotta a maszkviselést az egészséges embereknek.

5. Fauci még privát e-mailekben sem szólta le a koronavírust lekicsinylő Trumpot

Amikor Fauci a világjárvány következményeit és súlyosságát próbálta elmagyarázni a sajtótájékoztatókon, gyakran kellett azzal szembesülnie, hogy Trump vagy a koronavírus-akciócsoportot vezető Mike Pence alelnök sokszor ellentmondanak neki.

Trump legtöbbször Fauci után beszélt, gyakran teljesen az ellenkezőjét állítva, mint amit előtte Fauci vagy a többi járványügyi szakértő elmondott.

A korábbi elnök gyakran lekicsinylette a veszélyt, vagy valójában nem hatásos, alternatív gyógymódokat ajánlgatott. (Az egyik talán leghíresebb eset, amikor Trump az egyik sajtótájékoztatón megkérdezte a járványügyi szakértőktől, hogy ha a kézfertőtlenítő és a napfény ilyen hatásos a vírus ellen, akkor ezeket nem lehetne-e valahogy „bejuttatni” a koronavírusos emberek szervezetébe.) 

A BuzzFeed elemzéséből kiderült, hogy míg Fauciról, akinek „tudós” imidzse miatt Trump követői az ellenséget látták benne,

sokan azt feltételezték, hogy Fauci titokban vagy a privát levelezésében biztosan nagyon mérges Trumpra és Pence-re is, azonban ez nem volt így.

Utóbbi pletykával kapcsolatban egy alkalommal meg is kérdezték Faucit, igaz-e, hogy Mike Pence „szájzárat rakott” rá, ezért nem mondhatja el, valójában mekkora a veszély. Egy 2020. márciusi e-mailben Fauci ezt is határozottan cáfolta, sőt hangsúlyozta, Pence mindenben együttműködik vele. A 3200 oldalnyi levelezésben az sem volt jellemző, hogy az amúgy nyugodt természetű virológus akár egyszer is szidalmazta vagy kritizálta volna az elnököt, bár elképzelhető, hogy ezeket kisatírozták.

+1 A saját arcképes fánk azért fájt Faucinak

Fauci nem új szereplő az amerikai médiában, hiszen országos hírnévre tett szert, amikor a NIAID élére 1984-es kinevezésekor a HIV-vírus és az AIDS-járvány ellen fogalmazott meg javaslatokat.

A covidjárvány nyomán kialakult személyi kultuszát azonban a levelek szerint néha nehezen viselte.

Egy alkalommal például egy kollégája cikket osztott meg vele arról, hogy a Fauci-arcképes fánkok pillanatok alatt elfogytak egy cukrászdából. Erre a fő amerikai virológus csak annyit tudott válaszolni: „ez már egyenesen szürreális!”.

A Fauci e-mailjei persze főként abból a szempontból érdekesek számunkra, hogy kiderül belőlük néhány részlet arról, mi mindent tudott akkoriban a világ egyik legfontosabb járványügyi szakembere a pandémiáról, és például az is, hogy kormányzati szinten is foglalkoztak ekkor már a kínai laborszivárgás elméletével, igaz, akkor a tudósok még összeesküvés-elméletnek tartották az egészet.

A BBC az e-mailek kapcsán úgy fogalmazott, azok egyfajta Rorsach-tesztek:

a hivatalos magyarázatot elfogadók beleláthatják, hogy Fauci végig igazat mondott, de az összeesküvés-elmélet hívők is kiragadhatnak belőlük kotnextus nélkül olyan részleteket, amik alapján nekik lehet igazuk.

Az viszont mindenképpen előremutató lenne talán, ha idő múltával a most anonimizált és kiszerkesztett részek is nyilvánosságra kerülhetnének, ahogyan az is, ha a járvány alatt írt összes e-mailjét nyilvánosságra hoznák.

NYITÓKÉP: NIAID / Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek