Bárki beülhet mostantól az éttermekbe Olaszországban, se kártya, se teszt nem kell hozzá

Szerző: Bukovics Martin
2021.06.02. 10:44

A június 2-i olasz nemzeti ünnep alkalmából mostantól kinyithatnak az éttermek belső részei is.

Bárki beülhet mostantól az éttermekbe Olaszországban, se kártya, se teszt nem kell hozzá

Míg Magyarországon a diszkriminatív, védettségi igazolványnak nevezett plasztikkártyához kötik azt, hogy valaki vendégként beülhessen egy étterembe-kocsmába fogyasztani (de igazolvány nélkül is elmehet ott mosdóra, illetve rendelhet, hovatovább dolgozhat is ott), Olaszországban a keddi nemzeti ünneptől, az Olasz Köztársaság napjától – 75 éve ekkor döntöttek úgy az olaszok népszavazáson, hogy az addigi monarchia helyett a köztársaságot választják államformának, persze a szokásos megosztottság mellett: az észak a köztársaságra, a dél (és Piemont egy része) a királyságra szavazott – kezdve

mindenféle korlátozás nélkül újra visszaállt az, amit normálisnak nevezünk: bárki beülhet bárhová.

Azaz se oltás, se arról szóló igazolvány, se videókölcsönzői tagkártya, se buszbérlet, se teszt (ezzel az északi autonóm megyében, Dél-Tirolban próbálkoztak osztrák mintára), tehát egyáltalán semmi nem kell ehhez, csak az ember fizikai jelenléte.

Eddig ugyanis Olaszország-szerte csak a teraszokra lehetett kiülni, beltéren fogyasztani papíron nem lehetett, igaz, az élelmesebb vendéglátósok az Azonnali toszkán és umbriai tapasztalai alapján bőven megtalálták a módját annak, hogy terasznak nevezzék az étterembelsőt az ajtók és ablakok kinyitásával.

Hétfőtől pedig az ún. fehér zóna minősítést kapta meg három olasz régió: Szardínia, a Trieszt-központú Friuli-Venezia Giulia, valamint az apró, Abruzzo és Puglia közé ékelődő Molise. A fehér zóna az olasz járványügyi besorolás legenyhébbike, ezekben lényegében csak a szociális távolságtartásra és a maszkhordási kötelezettségre kell figyelni. Az olasz sajtó azzal számol, hogy két héten belül egész Olaszország fehér zóna lesz, a nyári meleg ugyanis kifejezetten jót tett a koronavírus-számoknak, fokozatosan esik mind az új fertőzöttek, mind a koronavírusban elhunyt személyek száma Olaszország-szerte.

Oltottság tekintetében Olaszország minimálisan az uniós átlag fölött van most: a lakosság majd' 40 százaléka, megkapta már az első dózist (Magyarországon ez az arány 53,6 százalékos), 20 százaléka pedig a másodikat is (itthon ez az arány 37,8 százalék). Az olaszok csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal oltanak, és azt tervezik, hogy hamarosan elkezdik a 12-15 évesek oltását.

Az Olaszországhoz való beutazáshoz jelen állás szerint egy friss, azaz a beutazás előtt 48 órával készített negatív koronavírus-teszt kell (PCR- és antigénteszt is jó), függetlenül attól, be van-e oltva valaki vagy sem. (Ez a két évesnél fiatalabb gyerekekre nem vonatkozik, a további részleteket a milánói konzulátus foglalta össze.) Hogy ezt aztán elkérik-e a határon vagy sem, nem lehet előre megmondani.

FOTÓ: Bukovics Martin, Firenze / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek