Élesen kritizálta a Belarusz elleni szankciókat a WizzAir magyar vezérigazgatója

2021.06.02. 16:42

„Ez egy rossz válasz” – fejtette ki a Reuters párizsi tudósítójának Váradi József, akinek cége egyébként a kezdetektől elkerülte Belaruszt Raman Prataszevics gépeltérítéses elrablása után.

Élesen kritizálta a Belarusz elleni szankciókat a WizzAir magyar vezérigazgatója
„Rossz válasz” a kialakult helyzetre, ami már a repülés szabadságát veszélyezteti.

Így jellemezte Váradi József, a Wizzair vezérigazgatója a Reuters párizsi tudósítójának kérdésére az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség azon döntését, hogy nem ajánlja többé az EU-s repülőjáratoknak a Belarusz felett való áthaladást, illetve a minszki repülőtérre tartó járatok elindulását.

Váradi szerint a repülést semmiféle esetben nem szabad a politikai szankciók eszközéül használni, de Aljakszandr Lukasenka rezsimjének gépeltérítése ügyében szerinte mégis ez történt. Elmondta még, szerinte Prataszevics elrablásával „semmi olyasmi nem történt, amely meghiúsítaná a repülésbiztonsági és a repülés szabadságára vonatkozó szabályokat”,

ezért a döntés „nem biztonsági, hanem politikai intézkedés” az unió részéről.

Váradi hangsúlyozta, a Belarusz légterére vonatkozó tilalom számos európai légitársaság moszkvai járatait is súlyosan érinti, nem egy esetben a járatok törléséhez is vezetett, a vezérigazgató szerint pedig ez a világjárvány sújtotta repülős személyszállításnak Európában még további, nem várt nehézségeket okoz.

„A második világháború óta talán a mostani a legsúlyosabb sokk, amit az ágazatunk átél. Enne ellenére meg fogjuk oldani a helyzetet, de a politika jegyezze meg, hogy nem vagyunk a játékszerei” – tette ehhez hozzá. Arra a kérdésre, hogy amennyiben ez nem jó válasz, mi lenne a jó válasz, Váradi József csak annyit válaszolt: nem tudja, ezt a politikusokra bízza, de nem hiszi azt sem, hogy ehhez a repülési ágazatot kellene felhasználniuk.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, május 23-án a belarusz KGB (igen, tényleg ez a neve) Minszk felé térítette el a levegőben a Ryanair Athén-Vilnius járatát, egy később hamisnak bizonyult bombariadóra hivatkozva, majd ott a fedélzetről hurcolták el Raman Prataszevics ellenzéki újságíró-aktivistát és barátnőjét, Szofja Szapegát is. Az incidens után számos légitársaság és így a Wizzair is kerülni kezdte a belarusz légteret, sokáig szinte csupán a Ryanair nem tett így és majdnem mindenki törölte minszki járatait is.

Május 25-én pedig, az előző nap megszavazott szankciók értelmében az EU Repülésbiztonsági Ügynöksége zárta le az unió légterét az összes belarusz légitársaság elől.

Minderre válaszul június elsején Aljakszandr Lukasenka, a tavalyi választást elcsaló belarusz elnök parancsba adta a belügynek: ettől a naptól fogva belarusz állampolgár csak nyomós indokkal hagyhatja el az országot, és a koronavírusra hivatkozva lényegében szorosan lezárta országa határait.

A magyar tulajdonú Wizzair még 2019 október 11-én jelentette be, hogy 2020 tavaszától minszki járatokat is indítana, amennyiben ennek részleteiről a magyar és belarusz külügyi tárcák végül megegyeznek. Ezt a járatindítást azonban a pandémia jóformán elsöpörte. Ezen kívül a belarusz állami Belavia nevű cég üzemeltet még Minszk-Budapest-Belgrád repülőjáratot, ami a tiltás óta értelemszerűen már nem indulhatott el.

Miért Belarusz, és nem Fehéroroszország? Ezért. Mi történt Belaruszban tavaly nyár óta? Összefoglaltuk. Mi történik, ha az EU most nem csap oda keményen Belarusznak? Szakértővel kibeszéltük.

NYITÓKÉP: A WizzAir Airbus A321-ese felszáll a genfi repülőtérről 2019. augusztus 21-én / Fotó: TramBusAI, Wikipédia

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek