Az olimpiai bajnok, jobbikos Steinmetz Ádám mögé áll be az LMP Somogy megyében

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.01. 10:04

Eddig egyedül az egykori vízilabdás nevezett be az előválasztásra a marcali körzetben, és nem ez az egyetlen körzet, ahol eddig csak a Jobbik állít jelöltet.

Az olimpiai bajnok, jobbikos Steinmetz Ádám mögé áll be az LMP Somogy megyében
Az LMP a Jobbik országgyűlési képviselője, a 2004-es athéni olimpián aranyérmes vízilabdázó Steinmetz Ádám mögé áll be az előválasztáson

jelentette be Facebook-oldalán Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke azt követően, hogy egy nappal korábban meg az úgyszint jobbikos Nunkovics Tibort biztosította támogatásáról a Komárom-Esztergom megyei 2. számú választókörzetben.

Azon túl, hogy az LMP beállt a két választókerületben a jobbikos jelölt mögé, mind a marcali, mind az esztergomi körzetben közös, hogy:

+ eddig egyedül a Jobbik állított jelöltet az előválasztásra;

+ aki azokat a politikusait indítja, akik már 2018-ban is ott indultak;

+ mind a két körzet előzetesen billegőnek számít.

Ami a Somogy megye 3-as körzetet illeti, ott 2014-ben és 2018-ban is a fideszes Móring József Attila nyerte az országgyűlési választást, méghozzá fölényesen: 2014-ben 24,58 százalékpontot vert a második helyen befutó ellenzéki jelöltre, 2018-ban pedig Steinmetz Ádám 37,18 százalékával szemben is még meggyőző 51,85 százalékot elérve (különbség 14,67 százalékpont) sikerült győzelmet aratnia Móringnak.

Azonban, ha az ellenzéki összefogás szempontjából releváns jelöltek eredményeit nézzük, akkor ők 2014-ben összesen 1,55, 2018-ban pedig 5,52 százalékponttal szereztek többet, mint a fideszes Móring.

A Komárom-Esztergom megyei 2-es körzetben szinte ugyanez a helyzet, csak más nevekkel, és kicsit eltérő számokkal: mind 2014-ben, mind 2018-ban a fideszes Völner Pál lett a befutó, az előbbi esetben 18,74 százalékpontot, az utóbbiban pedig 10,9 százalékpontot verve a mögötte végző ellenzéki jelöltre – aki 2018-ban pont a 34,31 százalékot szerző jobbikos Nunkovics Tibor volt.

Azonban, ha az ellenzéki összefogás szempontjából releváns jelöltek eredményeit nézzük, akkor ők az esztergomi körzetben 2014-ben összesen 5,43, 2018-ban pedig 4,9 százalékponttal szereztek többet, mint a fideszes Völner.

Azaz mindkét körzetben előzetesen szoros versenyre lehet számítani a Fidesz és a majdani közös ellenzéki jelölt között a 2022-es országgyűlési választáson.

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

NYITÓKÉP: Steinmetz Ádám / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek