Utcai kampányt indít a Momentum a közvagyon visszaszerzéséért

2021.05.31. 12:56

Fekete-Győr Andrásék aláírásgyűjtő kampányt indítanak, aminek a célja, hogy visszaszerezzék az ellopott közvagyont. Arról a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje már nem beszélt, hogy az aláírással ezt miként segítenék az emberek.

Utcai kampányt indít a Momentum a közvagyon visszaszerzéséért

A parlament előtt tartott sajtótájékoztatót Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és egyben miniszterelnökjelölt-jelöltje, aki bejelentette,

aláírásgyűjtésbe kezd a Momentum az „ellopott közvagyon visszaszerzéséért”.

A Momentum elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Fidesz-KDNP kétharmada mellett a parlamenti politizálásnak „retorikai fogásokon kívül” nincs sok értelme, és mivel a javuló járványhelyzet megengedi, ezért a pártjával országszerte aláírásgyűjtési kampányba kezdenek.

Fekete-Győr azt ígérte, hogy az ellopott közvagyont vissza fogják szerezni Magyarországnak a Momentum által csak felcsúti pernek nevezett eljárásában, aminek keretében többek között Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Tiborcz István, Orbán Viktor, Rogán Antal, és „az egész Orbán-klán” vagyonosodását vizsgálnák ki, majd szereznék vissza a közpénzeket.

A pártelnök elmondta, hogy

hatalomra kerülésük esetén létrehoznának egy korrupcióellenes ügyészséget, „aminek nagyon tág nyomozati és vizsgálati jogköröket adnak”.

Fekete-Győr szerint erre azért van szükség, mert „az elmúlt 10 évben megloptak bennünket, kilopták a szemünket is és ellopták a jövőnket is”, ezért most arra kérik az embereket, hogy írják alá az ívüket – bár azt nem említette, hogy ez sem a felcsúti pert, sem a korrupciós ügyészség felállítását nem segíti, hiszen előbbiről a független bíróságok, utóbbiról pedig csupán a törvényhozás dönthet.

A Momentum miniszterelnökjelölt-jelöltje azt ígérte, hogy ha visszaszerzik a közvagyont, azt iskolákra, kórházakra és munkahelyekre költenék.

A pártelnök elmondása szerint az aláírásgyűjtést még május 22-én kezdték el, és a ígérete szerint egész nyáron lehetősége lesz az embereknek aláírni azt a városokban kihelyezett momentumos pultoknál. Az aláíróíven az áll, hogy „aláírásommal támogatom, hogy az elmúlt években közpénzen meggazdagodott vállalkozók tevékenységét ki kell vizsgálni. A jogsértő személyeket jogállami eszközökkel el kell számoltatni, valamint olyan szabályozásokat kell bevezetni és betartatni, amik megakadályozzák a közpénzek ellopását.”

Arról, hogy a Momentum előválasztási kampányprogramja mennyire megvalósítható kétharmados többség nélkül, illetve mennyire betarthatóak azok az ígéretek, amiket a párt a felcsúti per kapcsán ígér, bővebben itt írtunk korábban.

Mint korábban beszámoltunk róla, a hat ellenzéki párt (Párbeszéd, MSZP, LMP, Momentum, DK, Jobbik) még korábban megegyezett, hogy 2022-ben összefogva indulnak el a parlamenti választásokon, hogy egy az egy elleni harcban nagyobb esélyük legyen a Fidesz-KDNP jelöltjeivel szemben. A 106 jelölt, illetve a miniszterelnök-jelölt személyéről az előválasztáson fognak dönteni, ami június 26-tól startol el a jelöltállítási folyamattal, és augusztus 23-tól szeptember 6-ig kell leadni a megfelelő mennyiségű aláírást a jelölteknek.

Az előválasztáson való részvételhez a miniszterelnök-jelölteknek húszezer, az egyéni képviselőjelölteknek pedig négyszáz aláírást kell bemutatniuk.

A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet megtekinteni:

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek