Az EP-képviselők egy része nem örül, hogy ismét Strasbourgban tartják a plenárist

2021.05.31. 11:14

Legalább 61 EP-képviselő levélben jelezte az EP elnökének, az olasz David Sassolinak, hogy Strasbourg helyett továbbra is Brüsszelben tartsák meg a következő plenáris ülést, miközben a strasbourgi vállalkozók már régóta várják, hogy visszatérjen a székhelyére az Európai Parlament.

Az EP-képviselők egy része nem örül, hogy ismét Strasbourgban tartják a plenárist

Még május 12-én jelentette be az EP elnöke, az olasz David Sassoli, hogy a júniusi plenáris ülést Strasbourgban tartják meg, ahol többek között a Bizottság Covid-19 digitális zöldigazolványáról is szavazni fognak a képviselők.

Mint arról már korábban beszámoltunk, az Európai Parlament  nagyrészt Brüsszelben működik, azonban az EU alapszerződése szerint az EP székhelye a francia-német határhoz közel fekvő elzászi Strasbourg,

ezért havonta egyszer egy plenáris hetet a franciaországi városban tartanak.

Ilyenkor minden EP-képviselő a munkatársaikkal, a lobbistákkal és a sajtóval együtt átköltöznek egy hétre az elzászi városba, aminek több képviselő már csak azért sem örül, mert a folyamatos ingázással súlyosan terhelik a környezetet.

A koronavírus-járvány miatt eleve elmaradtak a strasbourgi ülések, mivel az EP-képviselők jelentős része online csatlakozott be a munkába, a szigorú járványügyi szabályozásokat betartva pedig csak nagyon minimális létszámmal dolgoztak személyesen a képviselők – de akkor is szigorúan Brüsszelben. A franciák ezért már nagyon várják vissza az EP-képviselőket,

hiszen Strasbourg gazdaságilag nagyon megszenvedte, hogy már 2020. február óta nem tartottak plenárist a városban,

hiszen ilyenkor a helyi szállásadók, illetve vendéglátók nagyon sok bevételt termelnek – azonban mivel a koronavírus-járvány és a „home office parlament” miatt ezektől a bevételeiktől elestek, ezért a franciák tavaly novemberben még kártérítést is követeltek az EP-től.

Azonban hiába jelentette be Sassoli, hogy a júniusi plenárist Strasbourgban rendezik – igaz, továbbra is szigorú korlátozásokkal, nem teljes létszámmal –, elképzelhető, hogy a francia vállalkozók még nem lélegezhetnek fel teljesen: mint arról a Politico brüsszeli hírlevelében beszámol:

sok EP-képviselő levéllel fordult az EP elnökéhez, David Sassolihoz, amiben arra kérik: Strasbourg helyett inkább Brüsszelben tartsák a júniusi plenárist.

A levél ötletgazdája és szerzője a litván néppárti EP-képviselő, Rasa Juknevičienė, akinek a kezdeményezéséhez a levél elküldéséig további 60 EP-képviselő csatlakozott a 705 képviselő közül, azonban a Politico értesülései szerint számuk azóta is nő.

Juknevičienė a levelében amiatt kéri Sassolit, hogy inkább Brüsszelben tartsák meg a plenárist, mert sok EP-képviselő és az ő munkatársaik még nem kapták meg a koronavírus elleni oltásukat, és egy strasbourgi plenáris hét után hétnapos kötelező karanténba kellene vonulniuk Brüsszelben, miután visszatértek az elzászi városból.

De már maga az utazás sem egyszerű: a jelenlegi szabályok értelmében Franciaországba csak úgy léphetnek be, ha egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel igazolják, hogy nem fertőzőek,

de emellett még azt is igazolniuk kell, hogy EP-képviselők, és üzleti célból utaznak Franciaországba.

Azonban a visszautazás sem túl egyszerű: hiszen ha visszatérnek Belgiumba vagy az anyaországba, akkor megint hasonló procedúrán kell keresztülmenniük, azonban a jelenleg piros besorolású Franciaországból csak úgy térhetnek vissza Belgiumba, ha kötelező karanténba vonulnak – még akkor is, ha van negatív PCR-tesztjük. Ezalól csak akkor kaphatnak kivételt, ha 48 óránál kevesebb időt töltenek az országban, azonban mivel a plenáris hétfőtől csütörtökig tart, így szinte biztos, hogy a hazatérésnél kötelező karanténba kéne vonulniuk Belgiumban.

A litván EP-képviselő szerint ezért minimum egy, de inkább három hónapot várni kellene a strasbourgi ülésekkel, és helyette továbbra is Brüsszelben kellene folytatni a munkát, hiszen akkor nem kell feleslegesen utazniuk a többnyire Brüsszelben élő EP-képviselőknek.

Juknevičienė emellett úgy véli,

ha június 7-től kezdődő plenárist Strasbourgban tartanák, azzal rossz példát mutatnának az európai állampolgároknak,

illetve felesleges kockázatnak tennék ki mind az EP-képviselőket, mind a munkatársaikat; míg a kötelező karantén, illetve az utazás jelentette kockázat a magánéletüket és családjaik életét is megnehezítené.

Az EP a következő plenárist június 7. és 10. között tartják, ahol többek között szavaznak a Bizottság Covid-19 digitális zöldigazolvány javaslatáról is, amiről még a téma jelentéstevője, a spanyol Juan Fernando López Aguilar korábban azt ígérte, hogy az EP első olvasatra el fogja fogadni a javaslatot.

NYITÓKÉP: Plenáris ülés Strasbourgban. FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek