A Mi Hazánk miatt jövőre a rendőrségi bejelentésig titokban tartanák a Pride időpontját

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.31. 16:07

Megunták a Budapest Pride szervezői a folytonos macska-egér harcot azért, hogy a felvonulás időpontjára ki tudja előbb befoglalni a belvárosi helyszíneket. Erősen hajlanak arra, hogy a jövő évi felvonulás tervezésekor annak időpontját csak a rendőrségi bejelentés után hozzák nyilvánosságra, így játszva ki Novák Elődéket. Ha így lesz, annak a külföldről érkező felvonulók ihatják meg a levét.

A Mi Hazánk miatt jövőre a rendőrségi bejelentésig titokban tartanák a Pride időpontját

Június 25-től kezdődik az idei Pride-hónap, aminek keretében Magyarországon július 24-én fogják megrendezni a Budapest Pride Felvonulást. A felvonulásra már jó előre lehetett készülni, a szervezők az időpontot már február 26-án közzétették

ennek a bevett gyakorlatnak azonban a jövőben vége szakadhat a Toroczkai László-féle, radikális jobboldali Mi Hazánknak köszönhetően.

Az Andrássy útról már kiszorították a Pride-ot

A szervezők dolga nem volt egyszerű a felvonulás bejelentése kapcsán: a jogszabályok értelmében egy ilyen rendezvényt a tervezett időpont előtt legkorábban három hónappal lehet bejelenteni. Mivel már előre tudható volt, hogy a felvonulást július 24-én akarják lebonyolítani, és hogy a felvonulást így legkésőbb április 25-én lehet bejelenteni, a Pride-ellenes Mi Hazánk Mozgalom is akcióba lendült, és online, ügyfélkapus bejelentések tucatjaival próbálta beelőzni a pride-osokat, hogy kiszorítsák őket a tervezett útvonalról, akik pedig élőben igyekeztek bejelenteni a tervezett eseményt.

A Mi Hazánk egész pontosan az előzetesen tervezett útvonal (ami a Nagymező utcától indult volna, haladt volna végig a belváros szívében, érintve például a Deák Ferenc teret, az Astoriát és Fővám teret, majd végül Budára érve, a Krisztina körút és a Hegyalja út találkozásánál, a Rácz fürdőnél ért volna véget) több pontjára jelentett be egymással párhuzamosan területfoglalási kérelmeket.

MI AKASZTHATJA KI JOBBAN A MI HAZÁNKOSOKAT EGY SZIVÁRVÁNYZÁSZLÓS PRIDE-LÁNYNÁL? EGY SZIVÁRVÁNYZÁSZLÓS PRIDE-LÁNY, AKI EGY FURRYT VEZET PÓRÁZON.

Csakhogy a Kúria – hiába történt meg a Mi Hazánk több online bejelentése is előbb, mint a Pride-szervezők élő bejelentése – a pride-osoknak adta meg az elsőbbséget, mondván,

„a személyesen bejelentett tüntetés elsőbbséget élvez az online ügyintézéssel szemben”.

Ennek ellenére egy mi hazánkos akció sikerrel járt: Novák Előd, a párt alelnökének Andrássy út-Hősök tere-Bajcsy-Zsilinszky útra vonatkozó felvonulási bejelentése – egy másik kúriai határozat szerint – jogszerű volt.

Mint azt Majercsik Johanna, a Budapest Pride szervezője és szóvivője az Azonnalinak elmondta, emiatt az idei felvonulás útvonalát módosítani kellett – hogy pontosan merre fog így az haladni, a szóvivő egyelőre nem árulta el, pont azért, hogy Toroczkai László pártja ne próbálja meg a módosított útvonalról is kiszorítani őket.

Ez azonban intő jel volt a Pride-szervezők számára is: ahogy Majercsik kifejtette, az ilyen esetek elkerülése végett erősen gondolkoznak azon, hogy

jövőre már ne osszák meg a rendőrségi bejelentés előtt, hogy mikor lesz a felvonulás, hiszen így anélkül tudják beadni a felvonulásra a kérelmet, hogy azt bárki megpróbálná megakadályozni.

A szóvivő szerint a Mi Hazánk akciózása miatt ez idén komolyan felmerült abban a tízfős társaságban, ami szervezi a Pride-ot, és aminek ehhez – a bevett szokások alapján – konszenzusos döntést kell hoznia. Ahogy Majercsik kifejtette: „Erről még nem hoztunk döntést, mert nyilván a jövő évi felvonulást még nem szervezzük, de valószínűsítem, hogy ebbe az irányba fogunk dönteni, elkerülve ezt a csatározást, hogy ki jelentette be az eseményét az Andrássy útra 0 óra 1 perckor, és 0 óra 2 perckor.”

A szóvivő egyébként nem mer arra megesküdni, hogy valóban a jövő évi Pride időpontjának tudatos belső körben tartása mellett fognak dönteni, de néhány szervezőtársa álláspontját már ismeri a kérdésben, és eddig nem hallott ellenvéleményt.

Ha így lesz, az azzal járna, hogy a szervezők csak a felvonulás előtt három hónappal osztanák meg a nyilvánossággal a felvonulás pontos időpontját és útvonalát –

ez főleg a külföldről érkező, az utazásukat hónapokkal előre megtervező felvonulókat érinthetné rosszul.

AZ ELLENTÜNTETŐK MINDEN BIZONNYAL A FELVONULÁS MÓDOSÍTÓTT ÚTVONALÁN IS GYÜLEKEZNI FOGNAK.

A szervezők egyébként – mint azt Majercsik ismertette – a módosított útvonalat június 24-én fogják bejárni.

A transzneműek miatt sem akarnak védettségi igazolványt az idei Pride-ra

A Pride Felvonulás egyébként jogilag tüntetésnek minősül, azaz a jelenleg hatályos járványügyi rendelkezések értelmében azon csak 500 fő vehetne részt úgy, hogy a résztvevőknek nem kell védettségi igazolvánnyal rendelkezniük. Azonban a hatályos kormányrendelet ezt a limitet június 14-ével feloldja, így előzetesen úgy tűnik, a Pride Felvonulás már megtartható lesz a résztvevők létszámának korlátozása és kötelező védettségi igazolvány nélkül. Ez egyáltalán nem mellékes annál a felvonulásánál, amire tízezres tömegek szoktak elmenni.

Kérdésünkre, hogy ennek ellenére – ha az járványügyileg indokolt lehet, például a most Magyarországon is megjelent indiai koronavírus-mutáció miatt – tervezik-e a védettségi igazolvány előírását a részvételhez, Majercsik Johanna úgy válaszolt, hogy mindenben az aktuális járványügyi szabályozásnak fognak megfelelni, de alapvetően nem szeretnék igazolványhoz kötni a részvételt.

Már csak azért sem, mert rendkívül kényelmetlen lehetne az például a transzneműeknek, akiknek – a járványhelyzet miatt – még nem sikerült a hivatalos irataikat megváltoztatni, és

mondjuk már nőként próbálnák magukat igazolni azzal a személyi igazolvánnyal, amiben még férfiként szerepelnek.

Majercsik előzetesen nem gondolja, hogy ha a járványveszély miatt mégis valamilyen létszámkorlátozást vezetne be a kormány, akkor Jámbor András példáját követnék, aki az akkor még érvényben lévő 500 fős létszámkorlátozást kijátszva június 5-ére párhuzamosan több helyszínre hirdetett meg tüntetéseket a Fudan Egyetem által kiszorított Diákvárosért. A Budapest Pride szóvivője hozzátette, erről ha kell, döntést fognak hozni a jogi tanácsadóik és a felvonulást biztosító csapat közreműködésével.

A járványveszélyre azért figyelni fog  a Pride: mint azt Majercsik kérdésünkre elmondta, lesznek pride-os maszkok, amiket osztogatni fognak a résztvevőknek.

Bezöldül a Pride

De a járvány hatással lesz arra a Greenpeace Magyarország, a Fridays for Future, valamint az Extinction Rebellion segítségével kidolgozott szabályzatra is, ami a Pride környezetbarátabbá tételét célozza, és ami már tavaly is érvényben lett volna, ha a Pride-ot a pandémia miatt nem csak online lehetett volna megrendezni.

Így viszont a környezetvédelmi szabályok idén debütálnak élesben – ezek értelmében:

+ Csak olyan cég indíthat járművet a Budapest Pride Felvonuláson, aminek az éves globális széndioxid-kibocsátása nem haladja meg a 61,5 millió kilotonnát. A szervezők szerint ez a korlátozás főleg a nagy olajcégeket fogja érinteni.

+ A járműindítók és a felvonuló csoportok számára

tilos a lufik behozatala, a héliumos léggömbök reptetése,

valamint a járművek lufival és egyéb egyszer használatos díszítőelemekkel történő dekorálása. Helyette a szervezők a felvonuló csoportok számára is többször használatos figyelemfelkeltő eszközök (karton vagy textilanyagú transzparensek, molinók, táblák, bannerek, feliratos pólók), illetve a járművek dekorációját is tartós, többször használatos dekorelemekkel (például textilek, tüllök, festett vagy nyomtatott bannerek, molinók) írják elő.

+ Véget akarnak vetni a szervezők a felesleges reklámajándékok osztogatásának is, és arra kérik a felvonuló csoportokat, hogy ha már osztogatnak, akkor az valamilyen valós funkcióval rendelkező, jó minőségű és tartós használati tárgy legyen – Majercsik Johanna elmondása szerint ez például bögréket vagy pólókat jelent, és a szabályozással annak a Nyugat-Európában látható trendnek akarják elejét venni, hogy a Pride-on felvonuló cégek az esemény után a kukában landoló tárgyakat osztogassanak.

+ A műanyag palackos vízosztás helyett többféle alternatívában is gondolkodnak a szervezők, például hogy víztartályokból fognak vizet osztani a felvonulók kulacsaiba – ezen szabály bevezetését azonban a járványhelyzet miatt 2022-re halasztják, amikor biztosan rizikómentesen megvalósítható egy ilyen vízosztás.

Ahogy a Budapest Pride a sajtóközleményében írja:

„Az új környezetvédelmi irányelveket a Budapest Pride Felvonulás Járműindítási Szabályzatában teszik majd közzé, azok megszegése pedig a felvonulásból való kizárással jár.”

Azonban Majercsik Johanna szerint azt fontos hozzátenni, hogy ezek a szabályok alapvetően a felvonulni kívánó cégekre, valamint a nagyobb felvonuló csoportokra érvényesek – az egyéni felvonulókra egyelőre nem.

AZ EGYÉNI RÉSZTVEVŐKET NEM FOGJÁK KIDOBNI A FELVONULÁSRÓL AKKOR SEM, HA A MOLINÓK MELLETT LUFIKAT IS HOZNAK – A CÉGEKET VISZONT MÁR IGEN.

Az Azonnali kérdésére a szóvivő azt is elmondta, a kizárást a menetkísérők és a biztosítást végző személyzet fogja végezni, amennyiben szükséges és megoldható: ugyanis előfordulhat, hogy például egy céges kamion akkor kezd el lufikat eregetni vagy felesleges ajándéktárgyakat osztogatni, amikor már nem lehet biztonságosan kivonni a felvonuló tömegből.

Kérdésünkre, ha egy magánember kezdene el lufikat eregetni a felvonuláson, számíthatna-e arra, hogy a Pride-személyzet megkéri őt a távozásra, Majercsik azt felelte, nem terveznek ilyen szigort bevezetni, és – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – ez amúgy sem szokott probléma lenni: nem az egyszerű felvonulók, hanem a cégek szoktak nem éppen környezetbarát módon kiállni az LMBTQ-jogokért.

NYITÓKÉP: A Mi Hazánk logóját karikírozó transzparens a 2019-es Budapest Pride-on. Kiss Dániel / Azonnali
KÉPEK: Az Azonnali fotóriportja a 2019-es Budapest Pride Felvonulásról. Kiss Dániel / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek