Hajnal Miklós mögé áll be a Jobbik Hegyvidéken az előválasztáson

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.30. 10:52

Aki ebben a körzetben megnyeri az előválasztást, az 2022-ben a fideszes Fürjes Balázzsal fog megmérkőzni.

Hajnal Miklós mögé áll be a Jobbik Hegyvidéken az előválasztáson

„Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja fiatal kora ellenére már bizonyított.

Tavaly óta kulcsszerepet vállal az ellenzéki összefogás megteremtésében és erősítésében, a Momentum kampányfőnökeként pedig rengeteg képviselőt segített már a közélet megújításához vezető úton”

így indokolta Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje, hogy pártja miért Hajnal Miklóst fogja támogatni az előválasztáson a XII. kerületi székhelyű Budapest 3. körzetében.

A momentumos Hajnal egyébként a helyi illetékességű DK-s háziorvos és egészségügyi szakpolitikus, Komáromi Zoltánnal, valamint a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom által jelölt, úgyszint helyi nemzetközi politikai szakértővel, Káncz Csabával mérettetheti meg magát az előválasztáson.

Az MSZP-Párbeszéd, az LMP, valamint az előválasztásba nemrég hivatalosan is bevett, és Pálinkás József volt MTA-elnök személyében miniszterelnök-jelöltet is állító Új Világ Néppárt egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy indítanak-e saját jelöltet a körzetben, és ha nem, beállnak-e a fenti jelöltek valamelyike mögé.

Akárki is fogja nyerni az ellenzéki előválasztást, az

a 2022-es országgyűlési választáson majd a fideszes Fürjes Balázzsal, a Miniszterelnökség jelenlegi Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárával kell majd megmérkőzzön,

aki május 22-én jelentette be, hogy 2022-ben ebben a körzetben fogja megmérettetni magát.

Maga a hegyvidéki körzet egyébként előzetesen billegőnek könyvelhető el: mind 2014-ben, mind 2018-ban a fideszes jelöltek (Fónagy János és Gulyás Gergely) nyertek, azonban a jelenlegi hatpárti ellenzéki összefogás szempontjából releváns jelöltek 2014-ben összesen csupán 0,55 százalékponttal szereztek kevesebbet a Fidesz jelöltjénél, míg 2018-ban már 9,09 százalékponttal többet.

Szóval a hegyvidéki körzet az ellenzék számára abszolút nyerhetőnek tűnik 2022-ben.

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

NYITÓKÉP: Hajnal Miklós / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek