Van, aki több védettségi igazolványt is kapott

Szerző: Renczes Ágoston
2021.05.28. 17:37

Olvasónk a Magyarországon élő külföldiek tipikus útját járta be: beoltották, nem kapta meg a védettségi igazolványt, majd többféleképpen is megigényelte a pótlását és várt. Nem hiába: egyből három kártyát is kapott.

Van, aki több védettségi igazolványt is kapott

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt: a Magyarországon élő és dolgozó, Magyarországon beoltott, de magyar állampolgársággal nem rendelkező külföldiek nem kapták meg automatikusan a védettségi igazolványaikat.

Egy másik cikkben több érintettel beszélve rekonstruáltuk, hogy ennek az az oka, hogy a védettségi igazolvány magyar személyi igazolvánnyal érvényes. Akit beoltottak és rendelkezik magyar személyi igazolvánnyal, annak automatikusan legyártották és kipostázták a védettségi igazolványt. A nem magyar állampolgároknak azonban nincs magyar személyijük;

 

az ő esetükben a külföldi személyazonosító okmány (személyi igazolvány, útlevél) számát kellett volna rögzíteni a magyar személyi igazolvány számának helyére,

 

erről azonban korábban sem az oltópontokon nem tudtak, de a külföldiek sem tudták, hogy jelezniük kellene: nem magyar állampolgárok.

El lehet intézni utólag, de nem egyszerű

Május elseje óta azonban már lehet tajszámmal rendelkező külföldiként is regisztrálni oltásra; akit azóta oltottak be, gond nélkül megkapja a védettségi igazolványt, a korábban oltottak pedig utólag el tudják intézni, hogy rögzítsék a külföldi okmányuk sorszámát.

Viszont ez az utólagos ügyintézés sem zökkenőmentes.

Telefonos és ügyfélkapus érdeklődés után a kományhivatalok eleinte az oltópontokra küldték a beoltott külföldieket, hogy ott tudják utólag rögzíteni az adataikat, majd a kormányablakokba.

Volt, aki többféleképpen is megpróbálta utólag rögzítettni az adatait. Így tett olvasónk, Gedeon is, aki kérésére megváltoztatott névvel szerepel cikkben. Gedeon április 13-án kapta meg az oltást, körülbelül két hétre rá pedig – mivel nem kapta meg a kártyát –, leadta az igénylést az ügyfélkapun keresztül.

Mivel semmilyen választ nem kapott, elment személyesen az egyik kormányablakba, ahol szintén leadta az igénylést a kártya pótlására. Itt rögzítették az útlevelének a számát, majd május 13-án kapott egy választ az ügyfélkaputól, hogy az ügye folyamatban van.

Tripla siker

Végül május 27-én meghozta a postás a védettségi igazolványt:

 

három külön borítékban három külön kártyát.

Gedeon szerint az történhetett, hogy minden egyes igénylése után legyártottak neki egy-egy igazolványt.

HÁROM VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY UGYANANNAK A SZEMÉLYNEK. KÉP: OLVASÓNK. 

Mások nem voltak ilyen szerencsések

Még jó, hogy én nem mentem el az oltópontra módosíttatni az adataimat, ahogy azt sokaknak javasolták – mondja a három védettségi igazolványt birtokló Gedeon az Azonnalinak. Gedeon huga ugyanis ezt tette, az oltóponton törölték a rendszerből az oltásának a dokumentációját azzal, hogy azt újra rögzítik immár a külföldi útlevél számával. 

Azonban csak az első lépés sikerülhetett: az EESZT-ből eltűnt az oltásról szóló bejegyzés, Gedeon húgát pedig, aki mindkét Szputnyikot megkapta, azóta hívták már Pfizerrel és Sinpharmmal való oltásra is, mivel oltásra regisztráltként szerepel a rendszerben. Mint arról a korábbi cikkünkben beszámoltunk, pontosan ugyanez történt olvasónkkal, Gabriellával is. Ő azóta sem tudta elérni, hogy újra rögzítsék az EESZT-ben az oltásának a tényét, így nemcsak az igazolványt nem kaphatja meg, hanem az EESZT telefonos alkalmazását sem tudja használni.

Amíg ugyanis a plasztikkártya legyártásához mindenképp szükséges, hogy legyen rögzítve a magyar személyi igazolvány számát, vagy ennek hiányában a külföldi okmány számát, addig az applikációt mindenki tudja használni, akinek van tajszáma és beoltották. 

Mivel azonban Gedeon húga és Gabriella – bár mindketten megkapták az oltást –

 

a nyilvántartás szerint nincsenek beoltva, ők az alkalmazást sem tudják használni.

Az, hogy valaki furcsa körülmények között kapja meg a védettségi igazolványt, mint Gedeon, nem egyedi eset. Míg Gedeonnak az oltása után három kártyát postáztak, egy másik olvasónk csak egy igazolványt kapott, ő viszont úgy, hogy nincs is beoltva.

FIRSSÍTÉS (05.29.): Gabriellának sikerült újra rögzíttetnie az EESZT-ben, hogy már beoltották, így legalább az alkalmazást tudja már használni.

NYITÓKÉP: Fortepan / Bauer Sándor

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek