+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. május 28. péntek, 17:37
Olvasónk a Magyarországon élő külföldiek tipikus útját járta be: beoltották, nem kapta meg a védettségi igazolványt, majd többféleképpen is megigényelte a pótlását és várt. Nem hiába: egyből három kártyát is kapott.

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt: a Magyarországon élő és dolgozó, Magyarországon beoltott, de magyar állampolgársággal nem rendelkező külföldiek nem kapták meg automatikusan a védettségi igazolványaikat.

 

Egy másik cikkben több érintettel beszélve rekonstruáltuk, hogy ennek az az oka, hogy a védettségi igazolvány magyar személyi igazolvánnyal érvényes. Akit beoltottak és rendelkezik magyar személyi igazolvánnyal, annak automatikusan legyártották és kipostázták a védettségi igazolványt. A nem magyar állampolgároknak azonban nincs magyar személyijük;

 

az ő esetükben a külföldi személyazonosító okmány (személyi igazolvány, útlevél) számát kellett volna rögzíteni a magyar személyi igazolvány számának helyére,

 

erről azonban korábban sem az oltópontokon nem tudtak, de a külföldiek sem tudták, hogy jelezniük kellene: nem magyar állampolgárok.

 

El lehet intézni utólag, de nem egyszerű

 

Május elseje óta azonban már lehet tajszámmal rendelkező külföldiként is regisztrálni oltásra; akit azóta oltottak be, gond nélkül megkapja a védettségi igazolványt, a korábban oltottak pedig utólag el tudják intézni, hogy rögzítsék a külföldi okmányuk sorszámát.

 

Viszont ez az utólagos ügyintézés sem zökkenőmentes.

 

Telefonos és ügyfélkapus érdeklődés után a kományhivatalok eleinte az oltópontokra küldték a beoltott külföldieket, hogy ott tudják utólag rögzíteni az adataikat, majd a kormányablakokba.

 

Volt, aki többféleképpen is megpróbálta utólag rögzítettni az adatait. Így tett olvasónk, Gedeon is, aki kérésére megváltoztatott névvel szerepel cikkben. Gedeon április 13-án kapta meg az oltást, körülbelül két hétre rá pedig – mivel nem kapta meg a kártyát –, leadta az igénylést az ügyfélkapun keresztül.

 

Mivel semmilyen választ nem kapott, elment személyesen az egyik kormányablakba, ahol szintén leadta az igénylést a kártya pótlására. Itt rögzítették az útlevelének a számát, majd május 13-án kapott egy választ az ügyfélkaputól, hogy az ügye folyamatban van.

 

Tripla siker

 

Végül május 27-én meghozta a postás a védettségi igazolványt:

 

három külön borítékban három külön kártyát.

 

Gedeon szerint az történhetett, hogy minden egyes igénylése után legyártottak neki egy-egy igazolványt.

 

HÁROM VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY UGYANANNAK A SZEMÉLYNEK. KÉP: OLVASÓNK. 

 

Mások nem voltak ilyen szerencsések

 

Még jó, hogy én nem mentem el az oltópontra módosíttatni az adataimat, ahogy azt sokaknak javasolták – mondja a három védettségi igazolványt birtokló Gedeon az Azonnalinak. Gedeon huga ugyanis ezt tette, az oltóponton törölték a rendszerből az oltásának a dokumentációját azzal, hogy azt újra rögzítik immár a külföldi útlevél számával. 

 

Azonban csak az első lépés sikerülhetett: az EESZT-ből eltűnt az oltásról szóló bejegyzés, Gedeon húgát pedig, aki mindkét Szputnyikot megkapta, azóta hívták már Pfizerrel és Sinpharmmal való oltásra is, mivel oltásra regisztráltként szerepel a rendszerben. Mint arról a korábbi cikkünkben beszámoltunk, pontosan ugyanez történt olvasónkkal, Gabriellával is. Ő azóta sem tudta elérni, hogy újra rögzítsék az EESZT-ben az oltásának a tényét, így nemcsak az igazolványt nem kaphatja meg, hanem az EESZT telefonos alkalmazását sem tudja használni.

 

Amíg ugyanis a plasztikkártya legyártásához mindenképp szükséges, hogy legyen rögzítve a magyar személyi igazolvány számát, vagy ennek hiányában a külföldi okmány számát, addig az applikációt mindenki tudja használni, akinek van tajszáma és beoltották. 

 

Mivel azonban Gedeon húga és Gabriella – bár mindketten megkapták az oltást –

 

a nyilvántartás szerint nincsenek beoltva, ők az alkalmazást sem tudják használni.

 

Az, hogy valaki furcsa körülmények között kapja meg a védettségi igazolványt, mint Gedeon, nem egyedi eset. Míg Gedeonnak az oltása után három kártyát postáztak, egy másik olvasónk csak egy igazolványt kapott, ő viszont úgy, hogy nincs is beoltva.

 

FIRSSÍTÉS (05.29.): Gabriellának sikerült újra rögzíttetnie az EESZT-ben, hogy már beoltották, így legalább az alkalmazást tudja már használni.

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Bauer Sándor

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás