Az ELTE csak oltást vagy orvosi felmentést fogad el a nyári kollégiumi szállásaihoz

2021.05.28. 17:50

Az Azonnalinak azt írták azért, mert a nyári férőhelyek szétosztása fizetős szálláskiadási tevékenység, aminél az oltást, avagy immunitást meg lehet követelni.

Az ELTE csak oltást vagy orvosi felmentést fogad el a nyári kollégiumi szállásaihoz

Egy olvasónk a napokban jelezte, hogy az ELTE Kollégiumi Központjának május közepén feltett, új tájékoztatójában az szerepel, az elsősorban hallgatóknak biztosított nyári kollégiumi férőhelyekre jelentkezésnél az egyetem csak

+ védettségi igazolványt



+ védettségi igazolvány hiányában: igazolást SARS-COV-2 elleni
védőoltásról (pecsétes papír)

+ vagy oltási ellenjavallatról orvosi igazolást fogad el a szobafoglaláshoz (ebben az esetben
beköltözéskor negatív PCR teszt bemutatása kötelező).

Mivel korábban már írtunk arról, hogy kiderült: az előzetes tájékoztatások ellenére a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetemen is lehetőség van arra, hogy ne kelljen jelenléti záróvizsgát tartani, ahová kötelező az oltási igazolvány, most is megkérdeztük az ELTE–t, ők miért döntöttek úgy, hogy ide most kötelező lesz, illetve hogy miért nem jó a nyári kollégiumi lakhatás biztonságának biztosítására a negatív PCR-teszt.

Válaszában az egyetem úgy fogalmazott, mivel a nyári kollégiumok kiadása a törvény szerint szálláskiadásnak minősül, ezért törvény kötelezi arra őket, hogy ezt csak védettségi igazolvány ellenében biztosítsák:

„Az ELTE a nyári időszakban szálláshely-szolgáltatási tevékenység formájában biztosít elhelyezést kollégiumaiban akár saját hallgatóinak, akár más egyetem hallgatóinak vagy külsős személyeknek. A kérdésben említett intézkedés bevezetéséről az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testülete (JOKT) hozott döntést. Tekintettel arra, hogy a szálláshely-szolgáltatásra vonatkozó hatályos jogszabályok előírják a védettség igazolását, emellett az ELTE számára elsődleges szempont, hogy garantálja hallgatói és a kollégiumban elszállásolt külsős vendégek biztonságát” – írták válaszukban.

A koronavírus-fertőzés meglétét azonban ugyancsak teljes mértékben lehet cáfolni egy negatív PCR-teszt eredményével, ezt viszont az ELTE csak a védőoltással szembeni, hivatalos, aláírt orvosi ellenjavallatra fogadja el érvényes kivételnek. Megkérdeztük, hogy nem lenne-e logikusabb, ha éppen a negatív teszteredmények képeznék mindenhol a főszabályt a szállásfoglalásnál.

Erre az egyetem azt a választ adta, mivel a negatív PCR-teszteredmény csupán „adott időpillanatra igazolja azt, hogy az illető nem fertőzött”, náluk viszont változó, huzamosabb időintervallumokra foglalnak nyáron is szállást, ezért szerintük egy PCR-teszteredmény még nem elégséges arra, hogy biztonságosan beengedjenek bárkit.

Mindehhez hozzátették: eljárásuk jól bevett, nemzetközi gyakorlatokat követ a védettség megállapításának, és megkövetelésének gyakorlatában, sőt, az Egyesült Államokhoz képest szerintük a magyar gyakorlat még jóval lazább is.

Noha sokáig ebben is bizonytalanság volt: Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azért már május 11-én is azt nyilatkozta, „sajnos sehol sem fogják beengedni azt a vendéget, akinek nincs igazolványa”. Ha mégis tévedésből olyan ember is tudott foglalni, akinek ilyen kártyája nincsen, Flesch szerint mindenképpen vissza fogja kapni az előleget.

NYITÓKÉP: Thaler Tamás / Wikimedia Commons

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek