Tengerparton nyaralt volna a román miniszterelnök, hazaküldték

2021.05.28. 15:05

Florin Cîțu a korlátozások feloldásakor bejelentette: most, hogy már éjszakára is lehet maradni az üdülőhelyeken, leutazik a tengerpartra. Az ellenzéki polgármester viszont nem akarja a településen látni, mert a központi költségvetésből nem kaptak pénzt.

Tengerparton nyaralt volna a román miniszterelnök, hazaküldték

Mint ahogy beszámoltunk arról, május közepén döntött úgy a román kormány, hogy megszünteti a nyilvános tereken a maszkviselés kötelezettségét, és csak a zsúfolt helyeken (piacok, pályaudvarok) kell majd hordani a maszkot. A román miniszterelnök, a jobbközép nemzeti liberális (PNL) Florin Cîțu még az akkor belebegtetett enyhítésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott egy interjújában, hogy

„most, hogy megszüntettük a korlátozások nagy részét, mindenképp elmegyek Vamára és maradok éjszakára is”.

A román miniszterelnöknek is kijár a tengerparti üdülés

Az aktuális román miniszterelnökről egyébként ismert, hogy rocker és a rockzenét hallgat (többször fotózták már le bevásárlóközpontokban metálos pólót viselve), még pár hónappal ezelőtt publikált a Facebook-oldalán egy olyan videót, amelyet a Metallica együttes 2019-es bukaresti koncertjén készített. Ekkor azt írta, hogy „mindannyian azt szeretnénk, hogy a tengerpartra, a hegyekbe, koncertre maszk nélkül mehessünk”.

A BOLGÁR HATÁRRAL SZOMSZÉDOS TELEPÜLÉS, VAMA VECHE.

A román-bolgár határ román oldalán fekvő településre, Vama Vechere (Régi határ) valószínűleg azért is esett a választása, mivel ez az a romániai tengerparti üdülőtelep, ahova leginkább rockerek, metálosok és hippik szoktak járni. A román popkultúrában még a Vama Veche alternatív rockegyüttes is erről a településről kapta a nevét.

Vama Veche polgármestere viszont megüzente a miniszterelnöknek:

Florin Cîțu nem épp szívesen látott vendég.

Daniel Georgescu polgármester szerint Cîțu inkább a tengerpart helyett inkább más dobrudzsai településeket keressen fel, ahol majd láthatja, hogy

„minden PNL-s polgármesteri hivatal jelentős összegeket kapott, míg a PSD-s önkormányzatokat büntette a jelenlegi kormány”.

Daniel Georgescu azért állította ezt, mert ő a jelenleg ellenzéki posztkommunista-nacionalista PSD színeiben politizál, a megszokott román gyakorlat szerint a mindenkori kormánypárt viszont inkább saját polgármestereit támogatja.

Ugyanakkor az ország miniszterelnöke, Cîțu sem hagyta annyiban az ügyet: csütörtökön este a B1 tévében válaszolt a polgármesternek. Cîțu szerint „jó lenne magunkba nézni, és megvizsgálni, hogy mennyi adót tudtunk beszedni” – utalt itt a román települések legendásan rossz adóbeszedési gyakorlatára. „Hogy egy miniszterelnök látogatását bizonyos központi forrásokhoz kösd, hát az, hogy is mondjam, ilyen peszedista dolog.

A PSD-kormányzás alatt volt ez a divat: ha adsz pénzt, akkor idejöhetsz látogatóba.”

Cîțu végül azt mondta, mindenképp elmegy majd a tengerpartra.

NYITÓKÉP: A vama vechei tengerpart. Fotó: Kickiricky / Wikimedia Commons

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek