Szinte biztos, hogy több jelöltnek is aláírhatunk majd az előválasztáson

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.27. 11:31

Az erről való egyeztetést az Azonnali indította be a hatpárti szövetségben. Ha így lesz, az erőforrás és ismertség szűkében lévő jelölteknek sem lesz nehéz elindulni az előválasztáson.

Szinte biztos, hogy több jelöltnek is aláírhatunk majd az előválasztáson

Április közepén jelentette be a hatpárti ellenzék, hogy milyen ütemezéssel kívánják megtartani az előválasztást – amin majd online is részt lehet venni. Ez alapján a jelöltek hivatalosan július 26-tól jelentkezhetnek be az előválasztásra, augusztus 23-tól szeptember 6-ig pedig az egyéni körzetben induló jelölteknek a kerületükből 400, a miniszterelnök-jelölteknek pedig országosan húszezer aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy rajta lehessenek a szavazólapon.

Ezt követően, szeptember 18. és 26. között tartják meg a választókerületi előválasztásokat, ahol a legtöbb szavazatot szerző jelölt lesz a közös ellenzéki jelölt, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját. A miniszterelnök-jelöltekből az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerző jelölt jut tovább az október 4-10. között tartandó második fordulóba, ahol a legtöbb szavazatot szerző lesz az – egyelőre hatpárti – ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Igen ám, csakhogy egy fontos részletkérdést még nem tisztáztak az ellenzéki pártok: hány jelöltet lehet majd támogatni az aláírásunkkal, hozzásegítve őket ahhoz, hogy egyáltalán rajthoz állhassanak az előválasztáson?

Az Azonnali több, az előválasztások szervezésére rálátó forrásból is úgy értesült, hogy – hasonlóan az országgyűlési választási szabályokhoz –

nagy valószínűséggel egy ember több jelöltet is ajánlhat majd.

De mi ennek a jelentősége?

Az ajánlásoknak (nevezzük azt bárhogyan, korábban például kopogtatócédulának hívták az ajánlószelvényeket a közbeszédben) alapvetően az a funkciójuk, hogy az induláshoz előszűrjék a jelölteket, azok valamiféle társadalmi támogatottságot már a szavazólapra felkerülésnél fel tudjanak mutatni. A választási rendszer 2012-2013-as átszabásakor a Fidesz-KDNP volt az, ami megszüntette azt a rendszert, hogy egy ember csak egyetlen jelöltet támogathatott.

Az érv akkor az volt, hogy ki akarják nyitni a politikai teret, beengedve oda a kisebb szereplőket, lehetőséget adva nekik: hiszen egy bizonyos számú aláírást az induláshoz sokkal könnyebb összegyűjteni akkor, ha a választópolgár nemcsak egy, hanem annyi jelöltet ajánlhat, amennyit akar.

Ez 2014-ben talán túlságosan jól is sikerült: boldog-boldogtalan képes volt annyi helyen összegyűjteni a megfelelő számú érvényes ajánlást, hogy – az akkor még legálisan zsebre tehető kampánytámogatási összeggel erős összefüggésben – országos listát tudjon állítani.

Az előválasztáson kampánytámogatási pénzek ugyan nem kapcsolódnak össze az ajánlásgyűjtéssel, abból a szempontból viszont fontos lehet a többes ajánlás rendszere, hogy

ezzel az erőforrás, infrastruktúra és ismertség szűkében lévő jelöltek is rajthoz tudjanak állni,

még azokban a vidéki körzetekben is, ahol a többség akár még hallani se hallott róluk vagy a jelölőszervezetükről. Főleg úgy, hogy az országgyűlési választással ellentétben az előválasztáson 500 helyett csak 400 érvényes ajánlást kell összegyűjteni az adott választókörzetben.

Eddig nem nagyon gondolkodtak az ajánlások rendszeréről

Cikkünk megírása előtt több ellenzéki politikust is megkerestünk azzal a kérdéssel, hogy az előválasztáson egy ember vajon több vagy csak egy jelöltnek írhat-e majd alá az ajánlásgyűjtési időszakban.

Az ellenzéki politikusok körében első körben jellemzően olyasmi reakciókat kaptunk, hogy még nem igazán tudják erre a választ. Mint azt egy, az előválasztási tárgyalásokra rálátó forrásunk elmondta:

a hatpárti ellenzék igazából eddig ezen nem gondolkodott, és az Azonnali érdeklődése után vették ezt napirendre, amiről a későbbiekben hivatalos döntés is fog születni.

Forrásunk hozzátette: nem gondolja, hogy a hatpárti ellenzék úgy döntene, hogy az országgyűlési választási szabályokon szigorítva korlátozzák, hogy egy személy hány embernek írhat alá, és

99 százalék, hogy a többes ajánlás mellett fogják letenni a voksukat.

Az biztos már, hogy a Momentum ez utóbbit fogja támogatni: mint azt az Azonnali kérdésére válaszul írták, „mi azt képviseljük, hogy több jelöltnek is alá lehessen írni – és nem is számítunk ebben a kérdésben komoly vitára a pártok között, hiszen az országgyűlési választásokon is mindig volt és van is erre lehetőség”. De a pártból is kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy ők alapvetően úgy tudják, hogy többes ajánlórendszer lesz érvényben az előválasztáson.

Szabó Gábor, a Jobbik választmányi elnöke az Országos Előválasztási Bizottság tagjaként pedig azt válaszolta, hogy, „előreláthatóan még június első felében meghozza a határozatot ebben az ügyben is az Országos Előválasztási Bizottság”. 

NYITÓKÉP: Gyurcsány Ferenc / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek