+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. május 27. csütörtök, 11:52
Az osztrákok nem várnak az EU-ra, június elején bevezetnek egy szimpla QR-kódos, digitális igazolványt, amivel közösségbe és zárt térbe is lehet menni. A digitális igazolványokat ellenőrzők nem látnak majd rá, hogy az milyen alapon járt a jogosultaknak.

Éttermekbe, hotelekbe és kulturális rendezvényekre is be lehet majd menni az osztrák „zöld igazolvánnyal” (green pass), miután május 25-én délután a bécsi parlament, nem várva a régóta lebegtetett európai zöldigazolvány megvalósulására, megszavazta az erről szóló törvényt. Ausztriában már május 19-én bevezettek egy nyitáshoz használható, a koronavírus-fertőzöttséget kizáró rendszert, amelynek értelmében a zárt nyilvános terek korlátozottan, de használhatóak voltak.

 

Ezt az elfogadott törvény egy szimpla QR-kódos, digitális igazolvánnyal fogja kiváltani június 4-től.

 

Mire lesz jó az osztrák igazolvány?

 

A törvénytervezet vitájában osztrák ellenzéki képviselők ugyan felemlegették, hogy súlyos adatvédelmi aggályokat okozhat a covid elleni védettségi igazolvány bevezetése, a kormányzó többség azonban mégis a bevezetés mellett döntött, hogy a járvány utáni nyitást és az oltási kedvet is ezzel mozdítsa előre.

 

Az ellenzéki pártok követelésére végül a zöld igazolvány nem kapcsolja majd össze egymással az egészségbiztosítás és a személyi igazolványok adatait, digitális nyomkövetésre sem lesz alkalmas

 

– az eredeti tervezet egy ilyen, integrált kártyát hozott volna létre. Ezek után a szociáldemokraták és a liberális Neos már elfogadhatónak találták a tervet, a szélsőjobbos Szabadságpárt azonban továbbra is tiltakozik ellene, mint egy olyan intézkedés ellen, ami „fontos tabut sért meg” a társadalomban.

 

Maga az osztrák igazolvány végül, miután Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter az eredeti tervezetet is módosította, digitális alapú lesz – vagy okostelefonos alkalmazásban, vagy PDF formátumban lehet majd bemutatni. A korábban az oltottság – és így a védettség – igazolására használt írásos osztrák dokumentumok azonban továbbra is érvényben maradnak majd.

 

A kormány hivatalos tájékoztatása szerint a zöld igazolvány bevezetése után pontosan ugyanazokban az esetekben szolgál a koronavírus elleni védettség igazolására, mint ami az eddigi feltétele volt a védettségnek, ez pedig három eset lehet:

 

+ hivatalosan elfogadott negatív koronavírus-teszteredmény – arról, hogy a teszteredményeknek milyen régieknek kell lenniük, és meddig jogosítanak zöld igazolványra, a kormányzati oldal részleteket nem közöl;

 

+ oltással szerzett, igazolt immunitás, a második dózis után 22 nappal

 

+ és a koronavírus-megbetegedés után szerzett immunitás.

 

A törvény szerint, amikor a zöldigazolvány megjelenik, mindhárom kategóriába tartozó emberek jogosultak rá.

 

A személyes adatokat is védik

 

Miközben a magyarok által kapott „védettségi igazolványon” a személyi igazolvány száma, a születési dátum és az útlevél száma szerepelnek a név mellett, és vagy védőoltással rendelkezőknek, vagy a fertőzésen átesetteknek állítják ki, addig

 

Ausztriában a digitális zöldigazolványon csak egy leolvasható QR kód szerepel,

 

és az azt leolvasó pincér, hotelrecepciós, satöbbi csak annyit lát majd belőle, hogy az azt bemutató személy jogosult-e a belépésre.

 

Az osztrák digitális igazolványt tehát nem fogják kipostázni, hanem az Egészségügyi Minisztérium weboldaláról lesz majd letölthető, amit utána kinyomtatva és digitálisan is lehet majd használni, és vagy az osztrák személyi igazolvánnyal, vagy egy erre rendszeresített digitális aláírással együtt lesz majd érvényes. A letöltéshez szükséges digitális aláírást a postán is be lehet szerezni, de ha az online letöltés túl bonyolultnak bizonyul, akkor akár a háziorvosnál, vagy bármelyik gyógyszertárban beszerezhető az állampolgárságot igazoló kártya.

 

Nagyon fontos különbség még a magyar szabályozáshoz képest, hogy a törvény végleges, elfogadott szövege szerint a kártyához linkelt adatokból

 

a használat helyén nem derülhet ki, hogy milyen úton jutott az igazolvány tulajdonosa immunitáshoz,

 

ezt ugyanis az osztrákok érzékeny adatként kezelik. Mückstein arról is beszélt, miközben az új zöld igazolvány „az egyetlen út a normális élethez”, addig annak bevezetésével párhuzamosan a beoltottak postai úton erről teljesen különálló igazolást is kapnak majd, azonban nem ez lesz az alapja a különböző, újranyitó beltéri szolgáltatások használatának, hanem maga a zöld igazolvány, és az annak bevezetése előtt kiállított papírok.

 

A zöld igazolvány alapjául szolgáló adatbázist ezen kívül Ausztria a későbbiekben össze kívánja kötni az EU által tervezett, egységes zöld igazolvány-rendszerrel is, amint ez elkészül majd. Ezzel kapcsolatban még lehetnek problémák. Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa ugyanis még április 29-én azt mondta, szerinte „káosz” lehet abból, ha egyes államok az EU zöldigazolványát megelőzve állnak elő saját rendszerrel, ez pedig megnehezíti majd az utazást is a tagállamok között.

 

Az osztrákok igazolványa tehát a személyes adatok védelme és a hátrányos megkülönböztetés elkerülése érdekében egyáltalán nem csak az oltáshoz köti a védettséget.

 

Az oltatlanok például negatív teszteredmény után az oltottakkal teljesen egyenlő alapon látogathatnak rendezvényeket ugyanazzal az igazolvánnyal, sőt a szállodai szobafoglaláshoz is elegendő lesz tesztelni.

 

Magyarországon közben úgy tűnik, egyre kevesebb helyen fogadják el a negatív koronavírus-tesztet. Mi is írtunk arról, hogy a Semmelweis Egyetem óráin és vizsgáin például csak fizetős teszttel lehet kiváltani a védettségi igazolványt, a BME viszont kérdésünkre tisztázta, hogy miközben a jelenléti záróvizsgákra csak védettségi igazolvány birtokában kerülhet sor, addig továbbra is lehet majd távolléti vizsgákat tartani.

 

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz osztrák kancellár ebédel a terasznyitás után. Fotó: Kurz / FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás