Kamu meztelen képekkel, Soros Györggyel járatnák le a német Zöldek kancellárjelöltjét

Szerző: Techet Péter
2021.05.27. 07:08

Amilyen harmonikusan és dinamikusan indították el a német zöldek történelmük első kancellárjelöltségét, annyira erős támadásokkal kell most szembenézniük, amelyek a párt népszerűségére is kihathatnak. A németek többsége ráadásul eleve nem tartja alkalmasnak a zöld jelöltet az ország vezetésére. Miközben valóban megjelentek kellemetlen ügyek is az ökopárt körül, Baerbockkal kapcsolatban számos álhír is terjed.

Kamu meztelen képekkel, Soros Györggyel járatnák le a német Zöldek kancellárjelöltjét

Miközben a szociáldemokrata kancellárjelölt, Olaf Scholz továbbra sem tudta megtolni nagyon a pártját, a CDU/CSU-ban pedig igazi politikai krimivé és thrillerré lett a kancellárjelölt megtalálása (a győztes Armin Laschetet azonban továbbra se hagyja békében Markus Söder a CSU-ból), a korábban mindig vitatkozó Zöldek harmonikusan – és a tagság kizárásával – döntötték el, hogy a két társelnökük közül a 40 éves, kormányzati tapasztalat nélküli Annalena Baerbockot indítják a kancellári posztért.

ROBERT HABECK ÉS ANNALENA BAERBOCK. FOTÓ: A ZÖLDEK SAJTÓSZOLGÁLATA

A jó kezdet meg is hozta az eredményt, a párt sokáig vezette is a közvélemény-kutatási listákat – ami annak is volt köszönhető, hogy Baerbock népszerűbb volt kezdetben, mint CDU-jelölt Laschet vagy a szociáldemokrata Scholz. Ez azonban – mivel a németek nem közvetlenül választanak kancellárt – még nem jelent sokat. Egyrészről a Zöldek kapcsán még mindig érezhető egyfajta bizonytalanság, a párt eddig csak egyszer volt kormányon szövetségi szinten (1998 és 2005 között), és akkor is még kispártként. Másrészről Baerbock varázsa kezd elmúlni.

Baerbockkal szemben már mindkét másik jelölt népszerübb

A CDU/CSU továbbra is fej-fej mellett halad – egy friss felmérés szerint a CDU/CSU azonban már vezet –, ennél azonban fontosabb az, hogy kire bíznák magukat a németek szívesebben, ebben pedig a Zöldek még nem állnak olyan jól.

A németek 56 százaléka szerint a Zöldek nem alkalmasak arra, hogy kancellárt adjanak.

A pártok szimpatizánsai közül egyedül a Zöldek és a kommunista Linke hívei bíznak Baerbockban – a zöld szavazók közötti 88 százalékos bizalmi index nem meglepő, de a linkések többsége is (53 százalék) alkalmasnak tartja Baerbockot. Az összes többi párt szavazói körében jóval alacsonyabb ez az arány – egy esetleges szociálliberális koalíció kapcsán fontos látni, hogy a szocdem szavazók 37 százaléka, a liberálisoknak csak egyötöde tartja alkalmasnak Baerbockot a kancellárságra.

Ami azonban mindenképpen újdonság, hogy

Baerbock a másik két kancellárjelölttel szemben is veszített.

Mind a CDU-s Laschet, mind az SPD-s Scholz alkalmasabbnak tetszik a németek szemében. Egy Laschet-Baerbock-meccsben a németek 42 százaléka lenne a zöld jelölt mellett (Laschet pedig 46 százalékot tudna maga mögött), egy Scholz-Baerbock-meccsben pedig a szocdem jelölt 48 százalékon áll az itt 41 százalékra mért zöld jelölttel szemben. Igaz, Scholz személyes népszerűsége a pártjára egyelőre nem hat ki, az SPD 14-16 százalékkal még mindig stabilan csak a harmadik legerősebb párt – bár hozzá kell tenni: folyamatos apró növekedéssel.

Ügyek, amik ártottak

Az, hogy Baerbock zuhan, nem pusztán a jelölti varázs elmúlásával magyarázható, de konkrét ügyek is felmerültek vele kapcsolatban.

+ A Zöldek hirtelen népszerűek lettek bizonyos gazdag körökben is, legalábbis a párt az elmúlt hetekben négy adományozótól több, mint másfél millió eurót kapott a kampányra – ami jól jöhet a kasszában, de a párt balos imidzsét roncsolhatja.

+ Egy másik kérdésben viszont éppen a radikális ökogondolat árthat a pártnak. A Zöldek meglengették ugyanis, hogy

kormányon betiltanák a rövidtávú légiközlekedést (de legalábbis a belföldi légiforgalmat),

hogy az emberek inkább a vasutat mint kevésbé környezetszennyező közlekedési eszközt vegyék igénybe. Ami azonban a zöld füleknek kedves, az számos olyan új polgári szavazót tántoríthat el az ökopárttól, akikre szüksége lehet a győzelemhez. A párt egy ilyen követelés mellé eleve sem a CDU/CSU-t, sem a liberálisokat nem tudná megnyerni kormányon, de még a szocdemek is ellenzik egy Hamburg-München-járat eltörlésének ötletét.

+ Kiderült, hogy Baerbock nem (pontosabban: nem időben) tüntette fel valamennyi mellékjövedelmét, amire a német Bundestag-képviselők kötelesek. Arról van szó, hogy Baerbock

csak most közölte a Bundestaggal, hogy az elmúlt három évben – többek között a párttól kapott bónuszként, valamint karácsonyi pénzként – 25 ezer euró mellékjövedelme volt.

A német adószabályok szerint persze nem köteles ezeket abban az évben bevallani, amikor kapta, de a Bundestag felé közölnie kell ezeket – valamint az adót ezek után is meg kell fizetnie a juttatás évében. Baerbock azt mondja, egyszerűen elfelejtette a bejelentési kötelezettségét, de ezt most utólag pótolja – amúgy a párt egyik korábbi társelnöke, Cem Özdemir is hasonló helyzetbe került 20 ezer euró miatt –, valamint megígérte, hogy kormányon minden pluszjuttatást meg fognak adóztatni.

Igaztalan vádak

Baerbockkal szemben azonban már jelöltté avanzsálása óta voltak erős támadások.

+ A szélsőjobboldal Soros Györggyel akarta összehozni, mert egy korábbi davosi Világgazdasági Fórumon készült róluk egy közös kép – egyébként semmiféle más kapcsolat nincs köztük.

+ Szélsőjobboldali fórumokon terjedtek állítólagos meztelen képek Baerbockról – ezekről azonban utóbb kiderült, hogy egy orosz pornószínésznő, Martina Minky volt rajtuk látható.

EZZEL AZ OROSZ PORNÓSZÍNÉSSZEL TÉVESZTETTÉK TUDATOSAN ÖSSZE ANNELENA BAERBOCKOT. FOTÓ: MM / INSTAGRAM

+ Szintén szélsőjobboldali körökben elterjedt a hír, hogy Baerbock nem is tanult nemzetközi jogot a londoni LSE-n – vagy legalábbis nem lett volna meg az előképzettsége ahhoz, hogy ott egy mesterdiplomát kaphasson.

Ez azonban nem volt igaz. Egyrészről Baerbock valóban az LSE-n végzett. Másrészről tény, hogy Göttingenben nem szerzett alapdiplomát (mert az akkor még nem is volt elterjedt a német felsőoktatásban), márpedig elvileg egy master-diplomának az lenne az előfeltétele, ám az LSE éppen a német hallgatók számára is lehetővé tette, hogy más előképzettséggel is jelentkezhessenek. Márpedig egy ún. Vordiplomot (azaz elődiplomát) szerzett Baerbock politikatudományból, amely feljogosította az LSE-n való tanulásra – az ottani bejutáshoz pedig kemény felvételin kellett átesnie.

NYITÓKÉP: Annalena Baerbock / Ideengrün, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek