A belarusz zászló után a jégkorongszövetség zászlaját is levetette a rigai polgármester

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.26. 09:38

Szerinte nem fér bele az, hogy a Raman Prataszevics elrablásával kapcsolatban a Nemzetközi Jégkorongszövetség ellenezze, hogy kirakják az ellenzéki belarusz zászlót.

A belarusz zászló után a jégkorongszövetség zászlaját is levetette a rigai polgármester
„Oldalt kell választanunk – a szabadságra törekvő népét vagy egy diktátorét”

– így indokolta Martins Stakis, Lettország fővárosa, Riga polgármestere, hogy miért döntöttek úgy: a 2021-es, Rigában rendezett jégkorong-világbajnokság zászlócsarnokából eltávolítják a Nemzetközi Jégkorongszövetség zászlaját.

A történet összekapcsolódik Raman Prataszevics újságíró és aktivista, valamint orosz barátnője május 24-i belarusz állami elrablásával: a Nexta (ejtsd: Nyehta) Telegram-csatorna megalapítása és üzemeltetése miatt az Alekszandr Lukasenka vezette Belaruszban elsőszámú közellenségnek tartott Prataszevics a Ryanair május 23-i, Athénból a litvániai Vilniusba tartó járatán utazott, amit a belarusz KGB emberei egy később hamisnak bizonyuló bombaridaóra hivatkozva a minszki repülőtér felé eltérítettek, és barátnőjével együtt – akit hozzá hasonlóan bűncselekménnyel vádolnak a belarusz hatóságok – őrizetbe vették.

Az ügyből nemzetközi botrány lett, amelynek nyomán az EU most egységesen tervez újabb szankciókat Lukasenka ellen, a legtöbb nemzetközi légitársaság megszüntette minszki járatait, és az ország légterét is elkerüli, Lukasenka pedig egy gyorsan elfogadott törvénnyel átvette az irányítást a belarusz internet fölött is.

A lett hatóságok elítélték a gépeltérítést, de az események hatással vannak és lesznek a 2021-es jégkorong-világbajnokságra, amit minden évben megszervez a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF), és amit mindig két ország két városa rendez meg – idén történetesen pont a lettországi Riga és a belarusz Minszk lett volna a két rendező.

A tavalyi elcsalt belarusz elnökválasztás és az azt követő zavargások után, valamint a koronavírus-járvány keltette aggodalmak miatt azonban az IIHF úgy döntött:

biztonsági kockázatok miatt leveszi Minszket a világbajnokságról, és az egyedüli rendezőnek Rigát tette meg.

Ettől függetlenül a gépeltérítésre válaszul hétfőn Martins Stakis úgy döntött: a május 21-e óta zajló, és június 6-áig tartó világbajnokság zászlócsarnokából – ahol minden résztvevő ország, így Belarusz zászlaját is kiállítják – eltávolítják Belarusz hivatalos vörös-zöld zászlaját, és a Raman Prataszeviccsel és a belarusz ellenzékkel való szolidaritást kifejezve az ellenzéki körökben használt és a Lukasenka által üldözött, nem hivatalos fehér-vörös-fehér belarusz zászlót húzták fel a helyére. (Hogy történelmi kontextusba helyezve honnan jönnek ezek a zászlók, és mi a jelentőségük, itt leírtuk.)

Mindez azonban nem tetszett a Nemzetközi Jégkorongszövetségnek, ami elítélte a zászlócserét, mondván, hogy Riga ezzel politikai üzenetet fogalmazott meg, és arra kérte Martins Stakist, hogy vizsgálja felül a döntést.

Erre válaszolt úgy Stakis, hogy nemhogy a belarusz rezsim által használt, hivatalos zászlót nem tetette vissza, hanem még a Nemzetközi Jégkorongszövetség zászlaját is levetette a világbajnokság zászlócsarnokából.

A jégkorongszövetség pedig nem igazán számíthat arra, hogy Stakis kanosszát járva visszakozzon ez utóbbi döntéséből. Ahogy a polgármester fogalmazott:

„Folytatni fogjuk az IIHF-zászlók eltávolítását!”

NYITÓKÉP: _becaro_ / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek