Titkos találkozó, gyanús SMS: a szlovák ellenzék szerint manipulálják a korrupciós ügyek kivizsgálását Pozsonyban

Szerző: Renczes Ágoston
2021.05.25. 13:21

Az egyik szlovák kormánypárt is azt mondja, legalább az egyik ügy kivizsgálása nincs teljesen rendben. A közjogi méltóságok titkos találkozón egyeztettek a gyanúról, az ellenzék egy furcsa SMS-t mutogat bizonyítékként.

Titkos találkozó, gyanús SMS: a szlovák ellenzék szerint manipulálják a korrupciós ügyek kivizsgálását Pozsonyban

Csütörtökön a szlovák titkosszolgálat, a SIS egyik épületében egy speciális, nem lehallgatható szobában 

titokban találkoztak az ország legfontosabb közjogi méltóságai.

A találkozót a jobboldali-populista OĽaNO-s (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) Eduard Heger kormányfő kezdeményezte; részt vett rajta Boris Kollár, a parlament elnöke, aki egyben a szintén jobboldali-populsta Sme rodina (Család Vagyunk) párt elnöke; Zuzana Čaputová államfő; Mária Kolíková igazságügyi miniszter, a legkisebb koalíciós párt, a jobbközép-liberális Za ľudí delegáltja; Roman Mikulec OĽaNO-s belügyminiszter; valamint Maroš Žilinka főügyész, Daniel Lipšic speciális ügyész, Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány, Adrián Szabó, a belügyminisztérium felügyeleti szervének vezetője és a SIS új vezetője, Michal Aláč, akit a Sme rodina delegált a posztra.

A Denník N úgy tudja, Heger azért hívta össze a találkozót, mert olyan információk jutottak el hozzá, miszerint

manipulálhatták a nagy korrupciós ügyek kivizsgálását.

Amint arról az Azonnali is beszámolt, Szlovákiában a Kuciak-gyilkosságot követően megindult az igazságszolgáltatás megtisztulása, ami a 2020-as kormányváltást követően új lendületet kapott. Ügyészek, bírók, politikusok kerültek rács mögé, de letartóztatták a rendőrség korábbi komplett vezetését is, köztük két korábbi országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart és Milan Lučanskýt – utóbbi decemberben öngyilkos lett a börtönben

A NAKA volt vezetőjét is meggyanúsították

Május 21-én, pénteken reggel razziát tartott a rendőrség a NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a rendőrség különleges egysége) korábbi igazgatójánál, Branislav Zuriannál. A NAKA az az egység, ami a korrupciós ügyek vádlottjain rajta szokott ütni, és őrizetbe szokta venni őket.

Zurian május 11-én önként mondott le a NAKA éléről. Két hónappal korábban, márciusban írta meg a Topky nevű lap, hogy a szlovák titkosszolgálat volt helyettes vezetője, a korrupció és kenőpénz elfogadásának vádjával letartóztatott Boris Beňa terhelő vallomást tett rá. A rendőrséggel együttműködő Beňát április végén szabadon engedték.

Zurian ellen az a vád, hogy kiadott egy titkos információt Boris Beňának

arról, hogy lehallgatják a pénzügyőrség akkori vezetőjét, a később letartóztatott Ľudovít Makót. Zurian azt mondja, az információt valóban megosztotta Beňával, hiszen teljesen természetes volt, hogy a rendőrség együttműködik a titkosszolgálattal, arról meg nem lehetett tudomása, hogy Beňa az információt a maffiának továbbítja. Zuriant Milan Lučanský nevezte ki a NAKA élére, és Zuran szerint az ő utasítására találkozott Beňával.

Pénteken a rendőrség nem találta otthon Zuriant – külföldön volt –, hétfőn azonban önként bement a rendőrségre, ahol a kihallgatása után elengedték. Zurian szerint Beňa „be akarja mártani" őt, bár nem érti, hogy miért.

Gyanús SMS

A Kuciak-gyilkosság miatt lemondani kényszerülő korábbi miniszterelnök, Robert Fico és szociálpopulista pártja, a Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) a kormányváltás óta azzal vádolja az Matovič- illetve Heger-kormányt, hogy a korrupciós ügyek kivizsgálása politikai megrendelésre történik. A vádaknak egy SMS adott muníciót, amit Robert Fico sajtótájékoztatón mutatott be.

ROBERT FICO FELOLVASSA A SZERINTE BIZONYÍTÓ EREJŰ SMS-T. KÉP: ROBERT FICO / FB
A szöveges üzenetet Fico szerint az egyik korrupciós ügyet kivizsgáló nyomozó küldte egy tanúnak, és instrukciókat tartalmaz, hogy hogyan valljon

Ľudovít Makó, a pénzügyőrség azóta letartóztatott korábbi vezetője ellen. A Makóval szembeni tanúvallomást tömören pontokba szedő SMS ügyében hétfőn a rendőrség is megszólalt; Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány megerősítette, hogy az SMS valós, az azonban nem instrukciókat tartalmaz egy tanú számára, hanem csak

a vallomás összefoglalója, amit a nyomozó egy az ügyön dolgozó beosztottjának küldött át.

Kovařík szerint az SMS már csak azért sem lehet instrukció a tanú számára, mert a kérdéses kihallgatás az SMS elküldését megelőző két napon folyt. 

Az ügyet a rendőrség mindenesetre kivizsgálja. Ľudovít Makó egyébként a letartóztatása után mindent bevallott és együttműködik a rendőrséggel.

Az egyik kormánypárt is kételkedik

Azonban nem csak Robert Fico és Smer kételkedik abban, hogy a letartóztatások nem politikailag motiváltak.

A második legnagyobb kormánypárt, a Sme rodina szintén ezt mondja a SIS korábbi vezetőjének letartóztatása kapcsán.

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, márciusban őrizetbe vették a titkosszolgálat hivatalban lévő vezetőjét, Vladimír Pčolinskýt. Pčolinskýt a posztra a Sme rodina delegálta, és bár maga nem tagja a pártnak, erős baráti és családi kötelékek fűzik a Sme rodinához: testvére, Peter a párt frakcióvezetője, felesége, Adriana pedig a párt parlamenti képviselője.

A Sme rodina kezdettől fogva „hatalmi-titkosszolgálati játszmának” nevezi Pčolinský letartóztatását; szerintük Pčolinskýt azért tartóztatták le, mert leleplezett egy összeesküvést a rendőrségen. 

A csütörtöki titkos találkozóról szóló hírek után a résztvevők megerősítették, hogy valóban részt vettek rajta, bővebben nem nyilatkoztak a találkozó témájáról. Zuzana Čaputová annyit közölt a nyilvánossággal, hogy a találkozón nem volt szó folyamatban lévő ügyről, Daniel Lipšic különleges ügyész pedig azt mondta a Denník N-nek:

kizárt, hogy bármelyik nyomozó szándékosan manipulálta volna a tanúvallomásokat.

NYITÓKÉP: Zuzana Čaputová kinevezi a SIS új igazgatóját, Michal Aláčot. Zuzana Čaputová / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek